«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Luari de pozitie

  • 14 decembrie 2011: Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale lanseaza in dezbatere publica Proiectul de Lege privind Economia Sociala.
  • 16 decembrie 2011: Institutul de Economie Sociala (program al FDSC) initieaza un proces de consultare a organizatiilor care desfasoara activitati in domeniul economiei sociale, in vederea centralizarii propunerilor de modificare a Proiectului de Lege si un grup de lucru pentru analiza si formulare de propuneri asupra initiativei legislative.
  • 19 decembrie 2011: Institutul de Economie Sociala transmite Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale o solicitare de dezbatere publica.
  • 23 decembrie 2011: Propunerile de modificare a Proiectului de Lege elaborate de grupul de lucru sunt transmise Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
  • 24 - 28 septembrie 2012: Institutul de Economie Sociala primeste propuneri din partea urmatoarelor organizatii: Federatia Filantropia, Confederatia Caritas, Fundatia Soros, Fundatia Alaturi de Voi, Fundatia Motivation, Federatia Nationala OMENIA,  NESsT Romania, Fundatia Romanian Angel Appeal, Asociatia pentru Mediu si Turism Ulmul Cerasului, GEC Nera, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Timișoara, Asociatia Light into Europe Charity, AREAS, Asociatia CRIES, Asociatia de prietenie “Ille et Vilaine – Sibiu”, Asociatia Multicare Suceava.
  • 15 octombrie 2012: Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale organizeaza o dezbaterea publica referitoare la proiectului de act normative. IES transmite o scrisoare Ministerului si a sustinut in cadrul dezbaterii o serie de amendamente ce au vizat clarificarea sarcinilor administrative si  evitarea unor bariere administrative in dezvoltarea intreprinderilor sociale si a intreprinderilor sociale de insertie, care, in absenta unor masuri concrete de sprijin ar influenta negativ evolutia acestora, instituirea unui cadru  instituțional care sa raspunda nevoii de dialog civil si social cu sectorul vast al economiei sociale din Romania.
  • 4 noiembrie 2013: IES solicita Ministerului Muncii reintroducerea a doua prevederi cheie in textul proiectului de lege, si anume cele legate de caracterul non-profit, fie si partial, al actorilor economiei sociale si recunoasterea explicita a entitatilor acestui sector (coperative, case de ajutor reciproc, asociatii si fundatii).
  • 9 februarie 2014: IES demareaza campania de colectare de adeziuni la scrisoarea deschisa si la demersurile Coalitiei pentru Economie Sociala.
  • 10 februarie 2014: IES, Reteaua Intreprinderilor Sociale de Insertie - RISE Romania, Fundatia Alaturi de Voi si UNCARS (Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor) transmit Senatului Romaniei o serie de amendamente  ce vizeaza definirea clara a trei domenii care fac obiectul legii: economia sociala, intreprinderile sociale si intreprinderile sociale de insertie si includerea unor masuri de sprijin.
  • 11 februarie 2014: Comisia de Munca si Protectie Sociala din cadrul Senatului Romaniei decide sa analizeze amendamentele depuse si sa faca un grup de lucru mixt cu celelalte doua Comisii sesizate pe fond pentru a vedea care dintre amendamente vor fi preluate. Principalele teme supuse atentiei de catre Coalitia pentru economie sociala sunt: conceptele uzitate (economia sociala, intreprinderi sociale si intreprinderi sociale de insertie), formele de organizare a entitatilor de economie sociala si modalitatea de respectare a principiilor economiei sociale (caracterul democratic, distribuirea profitului etc.), precum si a relevantei acestui sector in tara noastra, in conditiile in care la acest moment nu sunt culese date oficiale cu privire la aportul entitatilor de economie sociala in Romania.
  • 14 februarie 2014:  Directia Generala de Asistenta Sociala a  Ministerului Muncii initieaza consultari cu reprezentantii organizatiilor semnatare ocazie cu care s-a agreat ca prevederile legate de clauzele sociale din achizitiile publice sa fie actualizate intocmai cu noua Directiva Europeana a achizitiilor.
  • 12 iunie 2014: Senatul adopta proiectul de lege si il transmite catre Camera Deputatilor, fara a include amendamentele propuse de catre Coalitia pentru Economia Sociala.
  • 18 februarie 2015: Ministrul Muncii participa la sedinta Comisiei pentru munca si protectie sociala, din Camera Deputatilor. O parte din amendamentele sustinute de catre Coalitia pentru Economia Sociala sunt aprobate.
  • 17 iunie 2015: Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare, Comisia pentru munca si protectie sociala si Comisia pentru industrii si servicii adopta un raport comun cu privire la proiectul de lege, prin care preiau o parte din amendamentele formulate de catre Coalitia pentru Economie Sociala.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile