«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

INITIATIVA PRIVIND ANTREPRENORIATUL SOCIAL

COMISIA EUROPEANA - INITIATIVA PRIVIND ANTREPRENORIATUL SOCIAL

In data de 25 octombrie 2011 Comisia Europeana a prezentat un pachet de masuri in sprijinul antreprenoriatului si a intreprinderilor responsabile intr-o comunicare cunoscuta sub numele "Initiativa privind antreprenoriatul social" care se spera ca va contribui la valorificarea potentialului neexploatat al acestui sector emergent. Initiativa este completata de o strategie ambitioasa privind responsabilitatea sociala a intreprinderilor, pentru a genera un nivel mai ridicat de incredere in intreprinderi in randul consumatorilor si pentru a spori contributia intreprinderilor la bunastarea societatii. De asemenea, Comisia propune cresterea gradului de transparenta si promovarea crearii de intreprinderi sustenabile in randul multinationalelor. Intreprinderile miniere si forestiere vor trebui sa fie mai deschise in privinta impozitelor, redeventelor si primelor platite in intreaga lume.

Principalele elemente ale pachetului:

1. Facilitarea antreprenoriatul social

Intreprinderile sociale sunt societati care au un impact social pozitiv si care nu urmaresc doar maximizarea profitului, ci mai degraba atingerea obiectivelor sociale. In prezent, economia sociala reprezinta 10 % din totalul intreprinderilor europene si cuprinde peste 11 milioane de angajati platiti. Initiativa privind antreprenoriatul social contine o serie de actiuni de sprijinire a dezvoltarii in continuare a acesteia. Initiativa propune modalitati de imbunatatire a accesului intreprinderilor sociale la finantare (inclusiv la finantarea UE prin intermediul fondurilor structurale si al unui viitor instrument financiar destinat sa furnizeze fonduri sociale de investitii si intermediari financiari dotati cu instrumente in materie de capitaluri proprii, de datorii si de partajare a riscurilor), masuri de imbunatatire a vizibilitatii acestor intreprinderi si un mediu de reglementare simplificat (inclusiv o viitoare propunere de statut al fundatiei europene, viitoarea revizuire a normelor privind achizitiile publice si a masurilor privind ajutoarele de stat pentru servicii sociale si locale).
 
2. Reducerea sarcinilor administrative ale IMM-urilor:

Prin modificarea directivelor contabile (78/660/CEE si 83/349/CEE), Comisia urmareste reducerea sarcinii administrative pentru intreprinderile mici. De asemenea, simplificarea intocmirii situatiilor financiare le-ar face mai comparabile, mai clare si mai usor de inteles. in plus, aceasta ar permite utilizatorilor situatiilor financiare, cum ar fi actionarii, bancile si furnizorii, sa inteleaga mai bine performanta si pozitia financiara a unei intreprinderi. Se estimeaza ca IMM-urile vor realiza o reducere potentiala a costurilor de 1,7 miliarde EUR pe an.
Mai mult, in temeiul revizuirii propuse a Directivei privind transparenta (2004/109/CE), intreprinderile cotate, inclusiv emitentii din categoria intreprinderilor mici si mijlocii, nu ar mai fi obligati sa publice trimestrial informatii financiare. Acest lucru ar contribui la o mai mare reducere a costurilor si ar trebui sa descurajeze pietele financiare de a adopta politici pe termen scurt.

3. Incurajarea intreprinderilor responsabile

Pentru a spori gradul de transparenta in privinta sumelor platite guvernelor din intreaga lume de industriile extractive si de exploatare forestiera, Comisia a propus introducerea unui sistem de raportare pentru fiecare tara in parte (CBCR).
Acest sistem se va aplica marilor intreprinderi private din UE sau intreprinderilor cotate din UE care isi desfasoara activitatea in sectorul petrolier, in sectorul gazelor, in sectorul minier si in sectorul exploatarii forestiere. CBCR este un concept diferit de raportarea financiara periodica, intrucat prezinta, in locul unui set unic de informatii la nivel mondial, informatii financiare pentru fiecare tara in care functioneaza o intreprindere. Raportarea impozitelor, a redeventelor si a primelor pe care o intreprindere multinationala le plateste unui guvern gazda va indica impactul financiar al intreprinderii respective in tarile gazda. Aceasta abordare mai transparenta ar incuraja crearea unor intreprinderi mai sustenabile. in scopul includerii in sistemul CBCR a diferitelor tipuri de intreprinderi care isi desfasoara activitatea in aceste sectoare, Comisia propune revizuirea atat a Directivei privind transparenta (2004/109/CE), pentru a cuprinde intreprinderile cotate, cat si a directivelor contabile (78/660/CEE si 83/349/CEE), pentru a cuprinde marile intreprinderi necotate.
In plus, revizuirea propusa a Directivei privind transparenta ar impiedica investitorii sa detina in secret controlul asupra unei intreprinderi cotate la bursa („hidden ownership” – proprietate opaca). Astfel de practici pot duce la aparitia unor eventuale cazuri de abuz de piata, la scaderea increderii investitorilor si la crearea unui decalaj intre intentiile acestora. in temeiul propunerii Comisiei, investitorii ar trebui sa notifice toate instrumentele financiare care au acelasi efect economic ca detinerea de actiuni.

4. Comunicarea Comisiei privind responsabilitatea sociala a intreprinderilor (RSI) ofera o definitie modernizata a acestui concept, care este coerenta cu principiile si orientarile recunoscute pe plan international. Comunicarea constituie o strategie care va permite intreprinderilor sa-si valorifice potentialul intr-un mod mai eficient si are ca scop consolidarea increderii in mediul de afaceri, inclusiv prin lansarea, in 2013, a unui premiu european pentru RSI, si crearea, intr-o serie de sectoare industriale relevante, a unor platforme RSI la care sa participe mai multe parti interesate.

Etapele urmatoare:

Pachetul de propuneri pentru intreprinderi mai responsabile constituie urmarea Actului privind piata unica (a se vedea IP/11/469), in care Comisia a prevazut douasprezece stimulente pentru relansarea pietei unice in 2012, in scopul unei cresteri inteligente, sustenabile si favorabile incluziunii.
Doua dintre principalele actiuni identificate au fost crearea si dezvoltarea intreprinderilor mici si a microintreprinderilor, prin introducerea reglementarii inteligente si prin reducerea birocratiei, si crearea unui ecosistem propice dezvoltarii antreprenoriatului social.
Propunerile de revizuire a directivelor contabile si a Directivei privind transparenta urmeaza sa fie prezentate spre adoptare Parlamentului European si Consiliului de Ministri al UE.

Comunicarea privind antreprenoriatul social constituie punctul de plecare pentru o serie de initiative legislative si nelegislative care urmeaza sa fie prezentate in urmatorii doi ani.

Informatii suplimentare puteti gasi si la urmatoarele pagini:

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile