«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Raport preliminar "Cooperatie"

Raport preliminar: Miscarea cooperatista in Romania 2011 - dimensiuni, performante, tendinte, provocari


Abordarile economice actuale acorda o atentie marginala rolului entitatilor de economie sociala ca actori economici in cadrul economiei de piata datorita, in parte, aplicabilitatii limitate a unor principii economice la aceste entitati – prezenta interesului individual si maximizarea profitului. Imposibilitatea explicarii existentei si uneori a dezvoltarii acestor entitati prin intermediul acestor doua principii majore ale economiei de piata impune gasirea unor noi paradigme explicative ale acestor fenomene. 

Studiul de fata este unul preliminar si are ca principal scop analizarea principalelor tendinte inregistrate in sistemul cooperatist din Romania. Ca obiective de cercetare ne-am propus sa analizam principalele evolutii ale indicatorilor economico-sociali ai cooperatiei, analiza politicilor publice in domeniu si a evolutiei acesteia, identificarea istoricului dezvoltarii cooperatiei in Romania. Este un studiu exploratoriu si explicativ al fenomenului cooperatist in Romania si a pozitionarii lui in sistemul economiei sociale.

Raportul vine sa raspunda catorva dintre intrebarile legate de fenomenul cooperatist din Romania si nu numai care anima dezbaterea publica actuala legata de rolul entitatilor de economie social in furnizarea bunastarii sociale. Intrebarile la care raportul ofera raspunsuri sunt: care este evolutia istorica a cooperatiei in Romania si in ce masura aceasta evolutie este concordanta cu cea europeana din domeniu; care sunt principalele abordari teoretice ale fenomenului la nivel international, si in special la cel European; cum au evoluat principalii indicatori economici ai cooperatiei in ultimii 10 ani; care este gradul de raspandire geografica al cooperativelor in Romania; care este impactul social al cooperatiei in Romania concretizat in locurile de munca create si numarul de membrii.

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile