«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Raport preliminar "Economia sociala si problematica varstei a treia. Rolul asociatiilor mutuale si de ajutor reciproc"

Conceptul de economie sociala acopera o realitate organizationala diversa care grupeaza asociatii si fundatii, cooperative si organizatii mutuale, toate aceste entitati avand in comun faptul ca sunt guvernate democratic si au ca obiectiv prioritar satisfacerea unei nevoi sociale definite de catre membrii sau asociatii lor. Organizatiile economiei sociale au o istorie indelungata si bogata, o experinta asociativa remarcabila si reprezinta o realitate organizationala economic viabila, avand o prezenta importanta in multe sectoare de activitate, acoperind 10% din totalul companiilor europene si furnizand 7% din locurile de munca la nivel european. (La paginile urmatoare puteti afla mai multe informatii despre Economia Sociala si Despre actorii economiei sociale).

Organizatiile mutuale sunt o componenta importanta a domeniului, numarandu-se printre principalele entitati de economie sociala.
Cunosterea principiului mutualitatii si intelegerea modului in care functioneaza organizatiile mutuale pot sa reprezinte un avantaj in continuarea dezbaterilor legate de dezvoltarea cadrului de politica publica pentru entitatile economiei sociale in Romania.

Raportul "Economia sociala si problematica varstei a treia. Rolul asociatiilor mutuale si de ajutor reciproc" isi propune sa decupeze din realitatea organizationala complexa acoperita in domeniul economiei sociale, zona specifica asociatiilor mutuale.
Pornind de aici, raportul isi propune sa scoata in evidenta contributia si importanta organizatiilor mutuale in dezvoltarea cadrului asociativ pentru varsta a treia, in dezvoltarea unor variante viabile economic si social de acoperire suplimentara a unor riscuri  precum excluderea de pe piata de credit a pensionarilor cu resurse mici, accesul redus la servicii de sanatate si servicii de proximitate variate pentru varstnicii saraci, sprijin pentru familie in cazul unor evenimente dificile (deces) sau dezvoltarea de alternative pentru situatiile de dependenta.

Asociatiile mutuale din Romania au o istorie indelungata, supravietuind schimbarilor  de regim politic, conditiilor dificile din punct de vedere politic si economic. (Saulean, Epure, 1998). Parte a sectorului neguvernamental, acest tip de asociatii mutuale suscita un interes din ce in ce mai mare pe fondul dezvoltarii preocuparilor si dezbaterilor legate de dezvoltarea de politici publice pentru sustinerea economiei sociale din Romania  si de la nivel european. 

Includem in categoria asociatiilor mutuale si de ajutor reciproc din Romania un numar de 906 de organizatii (identificate in baza de date a Institutului National de Statistica - I.N.S ]n anul 2009), din care Case de Ajutor Reciproc ale Salariatilor (C.A.R.) - 704, Case de ajutor Reciproc ale Pensionarilor (C.A.R.P.) - 193, si  alte organizatii mutuale si de ajutor reciproc. Aceste structuri asociative de tip mutual reprezinta interesele a peste 2.542.000 de membri.

In 2011 numarul de pensionari din Romania era de 4.665.761 de persoane. Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor (C.A.R.P.) au raportat in 2010 un numar de 1.600.000 de membrii. Raportand la numarul de pensionari din Romania, procentul de persoane varstnice active in aceasta forma de antr-ajutorare este de 34.29% (3,5 persoane varstnice din 10 sunt membre ale unei organizatii de acest tip).
Cercetarea de tip Omnibus realizata de F.D.S.C. in 2010 a pus in evidenta faptul ca 11.6 % dintre respondenti declara ca sunt membri cotizanti C.A.R. sau C.A.R.P., devansand organizatii precum sindicatele (10.5%) sau partidele politice (5.5%).

Va invitam sa cititi in cele ce urmeaza raportul preliminar ”Economia sociala si problematica varstei a treia. Rolul asociatiilor mutuale si de ajutor reciproc.”

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile