«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Cooperative de credit

Cooperativele de Credit

La nivel european, bancile cooperatiste concureaza cu succes bancile comerciale de pe pietele financiare nu doar la nivel local, ci si la nivel regional sau national. Unele grupuri cooperatiste (Credit Agricole, Raiffeisen Bank, Rabobank Nederland, DZ Bank) s-au transformat in institutii financiare internationale si se pozitioneaza sus in topul institutiilor bancare din intreaga lume.

In anul 2007, grupurile de banci cooperatiste din Uniunea Europeana reprezentau 44 milioane de actionari/membri cooperatori, 126 milioane clienti, 674 000 de angajati si acopereau 20% din piata bancara.

Bancile cooperatiste sunt institutii de credit constituite ca asociatii autonome de persoane fizice, unite voluntar, in scopul indeplinirii nevoilor si aspiratiilor lor comune de ordin economic, social si cultural. Ele functioneaza in special pe principiul intr-ajutorarii membrilor cooperatori (cf. Ordonanta de urgenta 99 din 6 decembrie 2006 (OUG 99/2006) privind institutiile de credit si adecvarea capitalului - TITLUL V ORGANIZATII COOPERATISTE DE CREDIT. Cu cateva exceptii, cooperativele de credit pot desfasura majoritatea activitatilor pe care le poate desfasura orice alta institutie de credit.  

Cooperativele de credit atrag depozite sau alte fonduri rambursabile de la membrii acestora, precum si de la persoane fizice, juridice ori alte entitati, care domiciliaza, au resedinta sau locul de munca, respectiv au sediul social si desfasoara activitate, in raza teritoriala de operare a cooperativei de credit.

Cooperativele de credit pot  acorda credite:

  • membrilor lor, cu prioritate;
  • persoanelor fizice, persoanelor juridice ori altor entitati fara personalitate juridica, ce domiciliaza, au resedinta sau locul de munca, respectiv au sediul social si desfasoara activitate, in raza teritoriala de operare a cooperativei de credit, la un nivel care nu poate depasi 25% din activele cooperativei de credit.

Bancile cooperatiste isi desfasoara activitatea dupa principii teritoriale. Ele nu se pot concura intre ele, din moment ce nu pot acorda credite decat persoanelor fizice care domiciliaza sau au locul de munca in raza teritoriala de operare a cooperativei de credit.

In Romania, primele forme ale cooperatiei de credit au aparut in anul 1851, cand a luat fiinta prima banca populara din Ardeal. Acestea au fost urmate de numeroase societati de credit si economie, care au aparut in perioada 1871-1881, in aproape toate orasele mari ale Romaniei.

Sistemul cooperatist are mecanisme proprii de intr-ajutorare intre cooperative si anume Casa Centrala a Cooperativelor de Credit. Ea reprezinta institutia de credit constituita prin asocierea de cooperative de credit, in scopul gestionarii intereselor lor comune, urmaririi centralizate a respectarii dispozitiilor legale si a reglementarilor-cadru, aplicabile tuturor cooperativelor de credit afiliate, prin exercitarea supravegherii si a controlului administrativ, tehnic si financiar asupra organizarii si functionarii acestora.

Reteaua are o activitate de creditare preponderent rurala: 58,8% din totalul creditelor aveau drept beneficiari la sfarsitul anului 2009 persoane fizice din mediul rural. Dispunerea unitatilor in special in orase mici si in mediul rural are ca scop apropierea de clientii cu venituri mici si medii si de producatorii agricoli, carora organizatiile cooperatiste de credit doresc sa le ofere o gama larga de produse, de la plata diverselor tipuri de facturi pana la acordarea de credite si pastrarea economiilor acestora.


Mai multe detalii pe site-ul CreditCoop www.creditcoop.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile