«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Despre noi

Despre proiect

Proiectul “PROMETEUS- Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene” s-a nascut din dorinta FDSC si a partenerilor din proiect, de a contribui la promovarea economiei sociale ca o oportunitate in crearea de locuri de munca, dezvoltarea economica si incluziune sociala in Romania.

Proiectul PROMETEUS urmareste sa dezvolte cercetarea stiintifica si aplicata a invatamantului superior in domeniul economiei sociale, sa creasca vizibilitatea intreprinderilor sociale prin sprijinul public si promovarea unor politici publice favorabile, sa dezvolte intreprinderile sociale in Romania si sa cresca performantele acestora prin programe de formare si consultanta de specialitate.

Echipa PROMETEUS si-a propus sa vina in sprijinul economiei sociale din Romania folosind urmatoarele instrumente care vor fi dezvoltate pe parcursul implemetarii proiectului:

  • 8 studii nationale bazate pe studii de teren cu date comparabile la nivel european pe diversele tipuri de organizatii si domenii (asociatii si fundatii cu caracter socio-economic - asociatii de agricultori, de proprietari, ONGuri din diverse domenii de activitate);

  • publicarea volumului Economia sociala in Romania;

  • dezvoltarea invatamantului superior de specialitate la Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti prin specializarea unor cadre didactice la una din cele mai prestigioase scoli din domeniu si elaborarea unor suporturi de curs dedicate adaptate la contextul european si national;

  • 8 dezbateri publice cu lideri din economia sociala, specialisti, decidentii politici si administrativi de la nivel local si central;

  • un program de formare a 20 de formatori-consultanti pentru intreprinderi sociale; publicarea Ghidului Managerului de intreprindere sociala;

  • 10 targuri ale intreprinderilor sociale regionale si nationale;

  • 2 editii ale Conferintei Nationale Anuale a Economiei Sociale din Romania in 2011 si 2012.


Cel mai important rezultat al acestui proiect este crearea Institutului de Economie Sociala din Romania, ca centru de excelenta in cercetare si formare in acest domeniu.

Aplicantul principal al proiectului este Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1994, la iniţiativa Comisiei Europene. Pentru a veni în întâmpinarea sectorului neguvernamental românesc, FDSC şi-a asumat o serie de roluri în cadrul societăţii civile, încă de la înfiinţare, fiind un centru naţional de resurse, un centru de cercetare a sectorului neguvernamental, un promotor al sectorului şi jucând un rol foarte important în administrarea şi acordarea de asistenţă tehnică pentru 20 de programe de finanţare destinate sectorului ONG.

De-a lungul timpului, FDSC s-a remarcat în rândul actorilor societăţii civile, al sectorului business şi public, ca un purtător de cuvânt al sectorului neguvernamental, un partener pentru Guvern, pentru donatori, cetăţeni şi un model în implementarea şi respectarea de standarde. Prin proiectele pe care le implementează, cât şi prin celelalte activităţi pe care le desfăşoară, FDSC oferă servicii eficiente pentru organizaţiile neguvernamentale, evaluează şi promovează politici şi are o voce puternică în dialogul dintre administraţia publică, sectorul privat şi sectorul neguvernamental.

Partenerii implicati in proiect:

Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii – ICCV face parte din reteaua de cercetare a Academiei Romane, este un institut cu traditie la nivel national insa si o organizatie moderna care a incercat mereu sa identifice solutii in domeniul social, privind diferitele etape pe care le-a traversat Romania din 1990 pana acum. Institutul dezvolta cercetari fundamentale si avansate privind calitatea vietii si politicile sociale, ofera consultanta de specialitate si contribuie la dezvoltarea institutionala si la elaborarea masurilor legislative in aria sociala.

Universitatea din Bucuresti - Facultatea de Sociologie. Universitatea din Bucuresti este o institutie de invatamant superior cu integritate academica si orientare catre dezvoltarea gandirii critice, un important punct de referinta in societate. Principalul obiectiv al Universitatii este sa ofere servicii de educatie de o inalta calitate in Romania, mentinand standarde competitive la un nivel international si contribuind la dezvoltarea societatii romanesti.

European Research Institute on Cooperatives and Social Enterprises (EURICSE) - University of Trento a fost fondat in 2008 de Cooperatives Europe, Federazione Trentina della Cooperazione, Fondazione Cassa di Risparmio di Trento e Rovereto, Provincia Trento si Universitatea din Trento.
EURICSE este un centru de cercetare pentru promovarea dezvoltarii bazate pe cunostinte si inovare in domeniul cooperativelor, intreprinderilor sociale, mutualitatilor si organizatiilor non-profit. In mod particular, EURICSE se adreseaza tuturor formele organizatiilor si intreprinderilor private care au alt scop decat profitul, sunt caracterizate de modele de management participativ si adopta o strategie de dezvoltare care imbina bunastarea sociala si economica.

Centrul National de Pregatire in Statistica (CNPS) este o institutie publica cu personalitate juridica, finantata in intregime din venituri proprii, subordonata Institutului National de Statistica. Principalele sarcini ale centrului sunt organizarea de cursuri de formare profesionala prin sistemul educational al serviciilor oficiale de statistica, in domenii precum statistica, demografie, economie, econometrie, cercetare sociologica cantitativa si tehnologia informatiilor; promovarea culturii statistice in sistemul de administratie centrala si publica, in companii si corporatii si in randul persoanelor juridice si private; activitati de documentatie, cercetare, formare, asistenta tehnica sau consultanta.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile


Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata ca persona juridica fara scop lucrativ in anul 1994, la initiativa Comisiei Europene.

Pe baza nevoilor diversificate de dezvoltare a sectorului nonprofit romanesc, FDSC si-a asumat inca de la inceput o serie de roluri in cadrul societatii civile:

  • centru national de resurse,
  • centru de cercetare a sectorului non-profit,
  • promotor al sectorului non-profit,
  • administrarea si acordarea de asistenta tehnica pentru programele de finantare europene destinate sectorului ONG.


Viziunea Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile este aceea a unei societati civile influente si autonome capabile sa raspunda nevoilor oamenilor.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
este un purtator de cuvant al sectorului neguvernamental, un partener pentru Guvern, donatori si cetateni, un model in implementarea si respectarea de standarde, pepiniera de experti/un cadru de dezvoltare a abilitatilor si competentelor profesionale. FDSC ofera servicii eficiente pentru organizatiile neguvernamentale, evalueaza si promoveaza politici si este un partener de dialog pentru administratia publica si organizatii neguvernamentale.

Obiectivele FDSC pentru perioada 2007 – 2011:

  • Crearea leadership-ului in sectorul neguvernamental, incurajarea comunicarii eficiente, cooperarii pentru educarea publicului asupra rolului pe care il au organizatiile neguvernamentale si societatea civila;
  • Dezvoltarea capacitatii organizatiilor societatii civile pentru a influenta politicile publice din Romania;
  • Dezvoltarea capacitatii interne a sectorului neguvernamental romanesc prin instruire, consultanta, asistenta tehnica  informare si construirea consensului.

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile