«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Rezultate: Manual Incluziune financiara prin economia sociala

Manualul Incluziune financiara prin economia sociala a fost elaborat in cadrul proiectului ICAR „Incluziune prin microcredit si Ajutor Reciproc – strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi sociale”, cod contract: POSDRU/173/6.1/S/148102, implementat in anul 2015 de Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc din Romania si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile - Institutul de Economie Sociala.

Aparuta in decembrie 2015 sub coordonarea dr. Cristina Barna si Ancuta Vamesu (Institutul de Economie Sociala - Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), si avandu-i in colectivul de autori pe Irina Sinziana Opincaru (Institutul de Economie Sociala - Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), dr. Paul A Jones (Faculty of Education, Health and Community, John Moores University, Liverpool), si Stelian Minoiu (Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc din Romania), lucrarea reprezinta un manual care abordeaza problematica incluziunii financiare si rolul organizatiilor de economie sociala in realizarea acesteia.

Lucrarea Incluziune financiara prin economia sociala se adreseaza publicului larg (cercetatori, mediu academic, mediu ONG, institutiilor financiare si reprezentantilor acestora, decidentilor si totodata omului simplu care cauta solutii de iesire din supraindatorare, excluziune financiara si din cercul vicios al saraciei) si deschide dezbaterile catre necesitatea unui sistem financiar incluziv, in care furnizorii de servicii financiare din economia sociala pot sa joace un rol decisiv. 

Rezultate: Exemple de bune practici de la nivelul Romaniei

Proiectul ICAR, prin intermediul cercetarilor realizate, extinde expertizei europena dobandita de catre Casele de Ajutor Reciproc si a experientei din proiect la toata reteaua nationala pe care o UNCARS o detine, asigurand valorizarea.

La nivel national au fost identificate urmatoarele bune practici:

Rezultate: Exemple de bune practici din Marea Britanie

Proiectul ICAR, prin intermediul cercetarilor realizate, extinde expertizei europeana dobandita de catre Casele de Ajutor Reciproc.

Au fost identificate urmatoarele bune practici din Marea Britanie:

Varianta in limba engleza a documentelor:

Proiect ,,ICAR Incluziune prin micro - Credit si Ajutor Reciproc - strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi sociale“, ID 173/6.1/S/148102

Obiectiv general - Promovarea si dezvoltarea structurilor economiei sociale si consolidarea capacitatilor, competentelor, cunostintelor, stimei de sine pentru grupurile vulnerabile prin infiintarea unui numar de 9 Structuri de economie sociala (SES) de tip CAR si dezvoltarea activitatii a 17 SES CAR bazate pe  modele de succes la nivel European – uniunile de credit si organizatiile de micro-finantare si crearea a 36 de noi locuri de munca din care 24 dedicate persoanelor provenite din grupurile vulnerabile din  Judetele Arges Buzau Dambovita Hunedoara Mures Dolj Braila Valcea Brasov Alba Arad Timis Suceava Covasna


Activitatile si rezultate principale ale proiectului

  • 12 editii de newsletter prin care se vor disemina stiri si informatii de interes despre educatia financiara, incluziunea financiara si micro-finantare prin economia sociala
  • 1 program de formare a 20 formatori in economie sociala si educatie financiara - curs acreditat ANC
  • 1 brosura de educatie financiara si Manual Economia sociala - incluziune financiara bune practici SES/CAR din UE si Romania
  • 9 cursuri de antreprenoriat in economie sociala pentru 120 persoane vulnerabile care vor participa la infiintarea de structuri ale economiei sociale de tip ajutor reciproc SESCAR
  • 1 Program de educatie financiara pentru persoane din grupurile vulnerabile, membri si ne-membri SESCAR)
  • 9 structuri de economie sociala de tip CAR infiintate– constituire si autorizare activitate (5 in mediul rural si 4 urban)
  • 1 conferinta national si un seminar
  • 1 document de politica publicaa
  • dezvoltarea a 17 structuri de economie sociala de tip CAR


Grupul tinta: 20 familii cu peste 2 copii, 90 familii monoparentale, 235 femei, 26 manageri ai intreprinderilor sociale, 10 persoane care au parasit timpuriu scoala, 15 persoane cu dizabilitati,10 persoane de etnie roma, 20 specialisti in economie sociala

Localitatile principale vizate

Pitesti Curtea de Arges Stefanesti Corbeni Voinesti Targoviste Titu Gaiesti Buzau Maracineni Braila Cazasu Gropeni Hunedoara Deva Brad Hateg Sebes Bod Brasov Targu Mures Covasna Suceava Falticeni Buhusi Craiova Goiesti Dragasani Ramnicu Valcea

Proiectul este implementat de catre Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania (U.N.C.A.R.S.R.) in parteneriat cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Uniunea Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc Arges, Uniunea Teritoriala Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc Buzau, Uniunea Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc Dambovita, Uniunea Teritoriala a Caselor de Ajutor Reciproc Hunedoara, Uniunea Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor Mures, Uniunea Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor Dolj, Uniunea Teritoriala Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor Braila, Uniunea Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc Valcea, Casa de Ajutor Reciproc Arpechim I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc Silvapam I.F.N, Casa de Ajutor Reciproc Tractorul Brasov I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc Invatamant Braila, Casa de Ajutor Reciproc Municipiul Bucuresti, Casa de Ajutor Reciproc RATB IFN, Casa de Ajutor Reciproc Invatamant Targoviste, Casa de Ajutor Reciproc Judetean Targoviste, Casa de Ajutor Reciproc Apcarom Buzau I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc Unirea Deva I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc Zarand I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc Hateg I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc Decebal I.F.N. Deva, Casa de Ajutor Reciproc Sanitar Ramnicu Valcea I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc IFN C.F.R. Ramnicu Valcea, Casa de Ajutor Reciproc I.F.N Municipal Ramnicu Valcea, Asociatia Casa de Ajutor Reciproc Invatamant Falticeni I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc Solidaritatea IFN Buhusi.

Contact
Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania (U.N.C.A.R.S.R.)
Tel: 021.320.04.30.
E-mail: uncar@uncar.ro

Partener 1: Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile  
Raluca Simbotin, Expert comunicare
Tel: 021.310.01.77

E-mail: raluca.simbotin@fdsc.ro   
   

Seminar ICAR: Impulsionarea dezvoltarii economiei sociale - Cadru de reglementare european si national

Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania (U.N.C.A.R.S.R.) s-a alaturat demersului Comitetului Economic si Social European (CESE), Comisiei pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor si Institutului de Economie Sociala din cadrul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) de a genera o dezbatere ampla cu privire la reglementarea economiei sociale in Romania.

In cadrul seminarului “Impulsionarea dezvoltarii economiei sociale - Cadru de reglementare european si national”, domnul Stelian Minoiu, Expert UNCARS a sustinut rolul deosebit de important pe care Casele de Ajutor Reciproc (CAR) il au in incluzinea financiara a persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile. In opinia acestuia, “prin modul de infiintare, functionale si dezvoltare, CAR-urile fac parte din economia sociala. Casele de Ajutor Reciproc pot fi infiintate de catre un numar redus de persoane, iar cheltuielile de infiintare sau cele constante sunt mici, spre deosebire de banci. Din aceasta cauza pragul de rentabilitate al CAR-urilor este mic”.

Printre vulnerabilitatile identificate de catre domnul Stelian Minoiu, se numara cadrul legal privind CAR-urile, cadru neadaptat noilor configurari. Astfel, “avem nevoie de un cadru legislativ imbunatatit, prin care sa largim gama de produse si adresabilitate catre persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, sub forma microcreditului. Prin intermediul Proiectului ICAR Incluziune prin micro-Credit si Ajutor Reciproc – strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi sociale, finantat prin POSDRU incercam sa dezvoltam servicii de micro-finantare sustenabile si sa contribuim la reducerea muncii la negru, la cresterea gradului de angajabilitate in zone defavorizate si la cresterea productivitatii si a nivelului de calificare al persoanelor vulnerabile incadrate in cadrul structurilor nou formate”.

O mai buna reglementare la nivel normative ar conduce inclusiv la cresterea indicatorilor financiari ai CAR-urilor si ar veni in sprijinul initiativelor CAR-urilor de modernizare. “Ne-am preocupat in ultimii ani de capitalizarea caselor. Am alocat mai mult din excedentul anual in scop social, astfel incat rezervele sa permita CAR-urilor sa rezista la socuri”.

Mai multe informatii despre seminar sunt disponibile aici.

Atelier interegional ICAR Principalele evolutii si tendinte privind uniunile de credit

Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania U.N.C.A.R.S. si Institutul de Economie Sociala din cadrul FDSC organizeaza in data de 7 iulie 2015 un atelier interegional de incluziune financiara ce are drept scop analizarea politicilor publice de la nivel national privind casele de ajutor recipric si a tendintelor de la nivel European.

Mai multe informatii sunt disponibile aici.

Lansari 26 structuri de economie sociala (SES) de tip CAR

 

Program de formare de formatori TOT Educatie si incluziune financiara prin economia sociala ICAR 21-27 septembrie 2015

Institutul de Economie Sociala si Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor au organizat in perioada 21-27 septembrie 2015 Programul de formare de formatori TOT "Educatie si incluziune financiara prin economia sociala ICAR”.

In cadrul programului de formare au fost participat 20 de participanti, dintre care 10 specialisti in economie sociala din casele de ajutor reciproc si 10 specialisti din organizatiile neguvernamentale furnizoare de servicii sociale. Cursul cu durata de 6 zile face parte dintr-un program complex de formare reunit sub umbrela Scolii de antreprenoriat in economie sociala si incluziune financiara initiate de catre IES. In urmatoarele luni, participantii la curs vor merge in comunitatiile din care provin pentru a sustine cursuri de educatie financiara in vederea cresterii capacitatii, competentelor,cunostintelor si stimei de sine a persoanelor vulnerabile. In acest fel, casele de ajutor reciproc isi manifesta inca o data angajamentul fata de educatia financiara a membrilor si a comunitatilor din care acestia provin.

Cursul de formare s-a desfasurat in cadrul proiectului ICAR Incluziune prin microcredit și Ajutor Reciproc – strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi sociale, Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

 

Cea de-a cincea editie a Conferintei Nationale de Economie Sociala

Cea de-a cincea editie a Conferintei Nationale de Economie Sociala, organizata de Institutul de Economie Sociala, din cadrul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), alaturi de Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc, a avut loc la Bucuresti. Au fost dezbatute principalele progrese realizate de sectorul economiei sociale si care sunt solutiile pentru ca economia sociala sa ramana un actor cheie in combaterea saraciei si excluziunii sociale in Romania.

"Dupa cinci ani de la lansarea primei linii de finantare POSDRU, dedicate economiei sociale , ne intalnim sa discutam despre prioritatile pentru finantarea acestui domeniu in Romania. Este o intalnire inedita intre case de ajutor reciproc, ONGuri si intreprinderi de insertie, iar la sfarsitul zilei ne asteptam sa obtinem cateva rezolutii pentru viitorul finantarii economiei sociale. Din punctul nostru de vedere, al Institutului de Economie Sociala, ne dorim ca toate sectoarele active, care au dovedit rezultate, sa fie sprijinite si sa se bucure de politici publice care sa le lanseze atat intreprinderile sociale de insertie, cat si institutiile de tip case de ajutor reciproc, sau organizatii ale micilor producatori agricole. Piata mixta de servicii sociale este de asemenea una dintre solutiile pentru dezvoltarea economica incluziva, serviciile sociale cum ar fi cele de ingrijiri la domiciliu sau cele oferite de casele de ajutor reciproc ale pensionarilor contribuind la generarea de locuri de munca si la imbatranirea activa." declara Ancuta Vamesu, coordonatorul Institutului de Economie Sociala din cadrul FDSC.

Prezentarile din cadrul conferintei sunt disponibile aici:


ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile