«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Manuale IES

 

 

 

Abordand o serie de tematici deosebit de relevante in domeniul economiei sociale, lucrarile au fost elaborate in cadrul proiectului „Prometeus – promovarea economiei sociale in România prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene” (ID 57676), implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Universitatea Bucuresti - Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises si Centrul National de Pregatire in Statistica si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in Oameni!

 

 


1. Economia sociala si cooperatia in Romania. O perspectiva socioistorica comparata
Autor: Maria Larionescu

Manual UB

Acest manual poate fi consultat la biblioteca Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a  Universitatii din Bucuresti si la Biblioteca Centrală Universitara din Bucuresti.


Manualul ofera, in premiera, o sinteza a evolutiei cooperatiei romanesti din perspectiva economiei sociale, oferind informatii relevante pentru intelegerea si explicarea conditiilor ce au facilitat atat
performantele, cat si esecurile cooperatiei rurale si urbane din Romania.

Sunt prezentate argumente asupra identitatii cooperatiei ca institutie a economiei sociale: finalitati asumate, relatiile dintre Statul normator si autonomia cooperatiei, tipologia si frecventa unitatilor cooperatiste, nivelul de participare al populatiei satesti si urbane la miscarea cooperativa.

Lucrarea initiaza dezbateri asupra cooperatiei si dinamicii nevoilor populatiei, comparand politica cooperativa cu viata asociativa reala, in contextul problematic al economiei sociale. De asemenea, manualul problematizeaza situatia lipsita de speranta a micului agricultor pe piata produselor agricole si pune in lumina o serie de limitari ale dreptului de autonomie a cooperatiei prin imixtiunile puterii.

 

 

2. Economia sociala a grupurilor vulnerabile
Autor: Doru Buzducea (coord.)

Manual UB

Acest manual poate fi consultat la biblioteca Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a  Universitatii din Bucuresti si la Biblioteca Centrală Universitara din Bucuresti.


Dincolo de teoriile economice clasice, probabil ca afacerile sociale, antreprenoriatul social si economia sociala ar putea sa constituie economia viitorului, evident, neignorand afacerile centrate pe profit care raman motorul dezvoltarii oricarui tip de societate.

La nivel local supravietuiesc grupurile vulnerabile si grupurile de risc ridicat, victime ale diferitelor situatii social-structurale sau familial-istorice, confruntandu-se cu lipsuri cronice, cu deficit substantial de resurse, cu lipsa perspectivelor si posibilitati limitate de evadare din situatiile ce inspira fatalitate si perpetuarea stilurilor defectuoase de viata.

Manualul de fata, realizat prin efortul unor cercetatori si cadre didactice cu preocupari in domeniu, este util atat studentilor de la facultatile de profil, cat si decidentilor din administratia publica centrala si locala si practicienilor din sfera asistentei sociale.

 

3. Intreprinderile sociale
Autor: Mihaela Lambru

Manual UB

Acest manual poate fi consultat la biblioteca Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a  Universitatii din Bucuresti si la Biblioteca Centrală Universitara din Bucuresti.


Manualul isi propune sa contribuie la intelegerea conceptului si realitatii institutionale a intreprinderilor sociale, intreprinderi construite specific pentru a genera beneficii pe termen lung comunitatilor si grupurilor sociale in situatie de risc.

Manualul debuteaza cu o prezentare a cadrului teoretic in care s-a dezvoltat conceptul de intreprindere sociala, precum si a dezbaterilor publice privind utilitatea sociala a acestor tipuri noi de organizatii hibride. In a doua parte a manualului prezentam evolutii ale cadrului de politica publica privind sustinerea acestor intreprinderi sociale in diverse tari europene, propunand o tipologie a abordarilor de politici publice in domeniu.

Ultima parte a manualului prezinta diversele provocari pe care le ridica conceptul de intreprindere sociala si aduce in discutie elemente ce tin de inovatie sociala in materia guvernarii, managementului si strategiilor care sa puna in evidenta elementele distincte pentru aceste organizatii antreprenoriale prin raportare la cele conventionale

 

4. Economie sociala, bunuri si proprietati comune in Romania
Autori: Calin Cotoi, Oana Mateescu

Manual UB

Acest manual poate fi consultat la biblioteca Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a  Universitatii din Bucuresti si la Biblioteca Centrală Universitara din Bucuresti.


Cartea trateaza aparitia economiei sociale ca expertiza, tip de reprezentare, teorie si mod de guvernanta a unui sector aparte din zona economica, sociala si morala a societatii moderne in legatura cu problematica bunurilor comune. Filiera ce leaga discursurile economiei sociale de cele ale bunurilor comune este asigurata de perspectivele istorice ale constituirii unei a treia cai – intre capitalism si socialism – asa cum au aparut acestea in Europa Centrala si Rasariteana, cu accentul pus asupra cazului Romaniei.

Modalitatile de folosire a (teoriei) bunurilor comune isi pot extinde aplicabilitatea de la intreprinderi si forme de asociere in special agricole, la problematica cunoasterii, a bunei guvernante si a accesului la informatie. Este problematic insa in ce masura diferite forme istorice de bunuri comune – in proces de disolutie sau radicala transformare – pot, in cadrul tipului de expertiza si guvernare propus de teoriile economiei sociale, sa aiba semnificatie si impact in Romania de astazi.

5. Incluziune financiara prin economia sociala 
Coordonatori: Cristina Barna si Ancuta Vamesu

Manualul Incluziune financiara prin economia sociala a fost elaborat in cadrul proiectului ICAR „Incluziune prin microcredit si Ajutor Reciproc – strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi sociale”, cod contract: POSDRU/173/6.1/S/148102, implementat in anul 2015 de Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc din Romania si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile - Institutul de Economie Sociala.

Aparuta in decembrie 2015 sub coordonarea dr. Cristina Barna si Ancuta Vamesu (Institutul de Economie Sociala - Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), si avandu-i in colectivul de autori pe Irina Sinziana Opincaru (Institutul de Economie Sociala - Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), dr. Paul A Jones (Faculty of Education, Health and Community, John Moores University, Liverpool), si Stelian Minoiu (Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc din Romania), lucrarea reprezinta un manual care abordeaza problematica incluziunii financiare si rolul organizatiilor de economie sociala in realizarea acesteia.

Lucrarea Incluziune financiara prin economia sociala se adreseaza publicului larg (cercetatori, mediu academic, mediu ONG, institutiilor financiare si reprezentantilor acestora, decidentilor si totodata omului simplu care cauta solutii de iesire din supraindatorare, excluziune financiara si din cercul vicios al saraciei) si deschide dezbaterile catre necesitatea unui sistem financiar incluziv, in care furnizorii de servicii financiare din economia sociala pot sa joace un rol decisiv. 

 


ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile