«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Politici pentru economia sociala UE

In Uniunea Europeana, economia sociala, pe care o regasim si sub diverse alte denumiri precum economia solidara sau al treilea sector, se bucura de o larga recunoastere atat in statele membre cat si la nivelul institutiilor europene.
Economia sociala reprezinta aproximativ 10% din ansamblul inteprinderilor europene, respectiv 2 milioane de intreprinderi, si 6% din totalul locurilor de munca, avand un potential ridicat de a genera si mentine locuri de munca stabile datorita specificului activitatilor lor, acestea neputand fi delocalizate, si a modelului economic pe care se bazeaza in care persoanele sunt mai importante decat capitalul.
Aceasta economie sociala este parte a modelului social si de bunastare european care include mecanismele necesare ca acest sector sa genereze un nivel ridicat de servicii, inclusiv servicii sociale de interes general, produse si locuri de munca.

In Rezolutia Parlamentului European din 19 februarie 2009 referitoare la economia sociala se afirma ca modelele economiei sociale trebuie valorificate pentru a atinge obiectivele comune ale politicilor UE in ce priveste cresterea economica, ocuparea unui loc de munca, formarea si serviciile destinate persoanelor.
In unele tari membre dezvoltarea – recursul la resursele economiei sociale fac parte din programele de criza sau programele de guvernare actuale - vezi Big Society in Marea Britanie. 

Dezvoltarea spectaculoasa a economiei sociale si, mai nou, a intreprinderilor sociale in Europa si in lume a avut loc intr-un cadru general favorabil acestor organizatii, in care donatiile si voluntariatul, resurse principale pentru existenta si dezvoltarea acestui sector si modelele cooperatiste si democratice de intreprinderi sunt incurajate prin masuri fiscale si alte politici publice.

In plus, si poate nu intamplator, in ultimii ani se inregistreaza de asemenea in diverse state membre UE si pe alte continente o tendinta de reglementare a unei categorii aparte de intreprindere, si anume intreprinderea sociala.

Exista numeroarse abordari in legiferarea unui cadru pentru economia sociala in Europa care tin de contextul specific din fiecare tara.


In aceasta sectiune puteti gasi informatii, documente si resurse privind sectorul economiei sociale in UE si tarile membre.

Subcategorii

Politici

 1 
politici pe pagina
 1 
politici pe pagina
ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile