«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Initiative legislative si demersuri ale IES

Politici publice IES

O alta preocupare importanta pentru Institutul de Economie Sociala sunt politicile publice pentru economia sociala. Expertii IES, partenerii si stakeholder-i sai contribuie la procesul de definire, elaborare, modificare a cadrului legislativ care reglementeaza domeniul economiei sociale prin demersuri de advocacy si lobby pentru sustinerea initiativelor si punctelor de vedere specifice.

IES doreste sa devina un facilitator pentru formularea unor pozitii coerente  ale actorilor economiei sociale in procesul de elaborare a politicilor publice si sa contribuie la participarea constanta si eficienta a acestora in acest proces.

Actiunile specifice in acest sens se refera la:

  • Elaborarea de documente de politica publica proprii si supunerea lor dezbaterii mai largi ale actorilor economiei sociale;
  • Luari de pozitie vizavi de initiativele legislative ale parlamentarilor sau ale Guvernului;
  • Consultarea actorilor economiei sociale si a societatii civile in privinta actelor normative sau a anumitor propuneri de reglementare;
  • Participare si implicare activa in procesul de elaborare a actelor normative si a strategiilor care au legatura cu dezvoltarea economiei sociale in Romania;
  • Sustinerea si promovarea initiativelor actorilor economiei sociale si a societatii civile din Romania la nivel regional sau la nivel european prin implicarea si participarea in diferite retele si organisme relevante.

Pentru a asigura un proces coerent si structurat de dezbatere a politicilor publice pentru economia sociala IES utilizeaza si intrumentul Carta Alba a sectorului ONG.

Actiunile concrete intreprinse pana acum de expertii Institutului de Eonmie sociale se indreapta in 3 directii, si anume:

  1. Lansarea unui document de politica publica pentru economia sociala din Romania (detalii aici) in martie 2011 si a unui document revizuit in septembrie 2011
  2. Sustinerea si coordonarea temei economie sociala din cadrul documentului Carta Alba a sectorului ONG. Detalii despre acest demers gasiti aici.
  3. Luarea de pozitie fata de initiativele legislative din domeniul economiei sociale, respectiv Legea Economiei Sociale initiata de Ministerul Muncii si de Bernard Brunhes International (detalii aici) si Legea Antreprenorului Social initiata de deputatul PSD Iulian Iancu (detalii aici).

Carta Alba a sectorului ONG din Romania reprezinta inceputul unui proces coerent, structurat si permanent de identificare, documentare, prioritizare si sustinere ulterioara in fata autoritatilor publice, a temelor de interes pentru sectorul neguvernamental, teme ce constituie o agenda de advocacy elaborata prin consultare si cu sustinerea unui numar cat mai mare de organizatii.



Statistica economiei sociale in Romania - Propuneri de politica publica

Documentul de politica publica este disponibil la acest link.

Pentru a putea identifica mai bine contributia economiei sociale la economia nationala, Comisia Europeana promoveaza un sistem statistic care presupune crearea unor conturi nationale satelit pentru economia sociala. In perioada 2013-2014, Comisia Europeana - Directia Generala Intreprinderi si Industrie, prin apelul de proiecte „Impactul economic al intreprinderilor sociale” (Economic impact of social enterprises), a finantat proiecte pilot de realizare a acestor conturi satelit in cinci state membre si candidate. Romania este una din cele cinci tari in care s-a testat aceasta metodologie care a presupus definirea entitatilor care pot fi considerate parte a economiei sociale, crearea unui Registru Statistic al economiei sociale din Romania si aplicarea metodologiei europene pentru a calcula valorile conturilor satelit ale economiei sociale, parte din sistemul conturilor nationale.

Prezentul document rezumă concluziile proiectului MSERV (Making Social Economy Visible in Romania) „Pentru ca economia sociala din Romania sa devina vizibila!”, derulat de Institutul de Economie Sociala din cadrul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Centrul National de Pregatire in Satistica. Am formulat o serie de recomandari necesare pentru a produce in continuare statistici riguroase privind sectorul economiei sociale in Romania. 

 

De asemenea, in luna Martie 2016, Institutul de Economie Sociala a transmis o nota pentru Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic care contine parte din aceste propuneri. Documentul poate fi consultat la acest link.


ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile