«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Politici pentru economia sociala din Romania

In Romania economia sociala se afla inca in faza unui nou inceput, evolutia sa din ultimii 20 de ani fiind marcata de perioada comunista. Cu toate acestea, in 2011 o putem remarca deja ca un sector important al vietii economice si sociale din tara noastra.

Desi
in Romania inca nu exista o legislatie speciala destinata sectorului, economia sociala are un cadru de reglementare si de politica publica definit de:

  1. Actele normative care reglementeaza infiintarea si functionarea organizatiilor economiei sociale (cooperative, asociatii si fundatii, vase de ajutor reciproc);

  2. Actele normative care reglementeaza activitatea intreprinderilor in general (de ex. codul Fiscal, legea achizitiilor publice, etc) sau anumite domenii de activitate ca serviciile sociale si de ocupare;

  3. Actele normative care reglementeaza anumite domenii de activitate ca serviciile sociale si de ocupare - insertia in munca a persoanelor cu dizabilitati sau, mai general a grupurilor defavorizate de exemplu cum ar fi sub-contractarea, procedurile de externalizare;

  4. Masurile speciale prevazute de reglementarile dedicate economiei sociale sau unor noi tipuri de intreprinderi sociale (intreprinderi de insertie, cooperative sociale, etc). Aceste reglementari sunt in faza de propuneri legislative, cum ar fi Legea Antreprenorului Social sau Legea Cadru a economiei sociale initiata de Ministerul Muncii.
    Unele dintre acestea reglementeaza si rolul acestor intreprinderi in domeniile de politica publica respectiva ca furnizori de servicii respectiv ca angajatori sau actori de reinsertie pe piata muncii a unor categorii defavorizate.

Subcategorii

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile