«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Economia Sociala in Romania

In Romania economia sociala se afla inca in faza unui nou inceput, evolutia sa din ultimii 20 de ani fiind marcata de perioada comunista. Cu toate acestea, in 2016 o putem remarca deja ca un sector important al vietii economice si sociale din tara noastra. In tabelul de mai jos, regasiti situatia catorva indicatori analizati de Institutul de Economie Sociala. Informatii detaliate despre acest sector se regasesc in Atlasul Economiei Sociale, ale carui editii succesive sunt disponibile la acest link.

1. Economia sociala - un important angajator cu o pondere de 1,9% din totalul salariatilor din Romania in anul 2012 economia sociala furniza in Romania 131,127 locuri de munca. Contributia economiei sociale la ocupare este semnificativa iar ponderea sa ca angajator in Romania creste de la 1,7% in 2010 la 1,9% in 2012 din numarul total al salariatilor. 

2. Sectorul neguvernamental, principalul actor al economiei sociale din Romania
Cand ne referim la economia sociala din Romania trebuie sa avem in vedere realitatea a aproximativ 70.000 de organizatii, entitati distincte inregistrate in perioada 1990 - 2012 cu
o rata de activitate apropiata de cea a intreprinderilor de aproximativ 55%. Asociatiile si fundatiile constituie cel mai reprezentativ segment al economiei sociale din Romania atat din punct de vedere numeric, cat si din punct de vedere al veniturilor, activelor imobilizate sau al personalului salariat. In perioada 1990-2012, sectorul neguvernamental a avut o spectaculoasa dezvoltare ajungand la peste 33.000 de organizatii active si aproximativ 70.000 de angajati.

Celelalte tipuri de organizatii au avut o evolutie sovaitoare, unele inregistrand o stagnare sau chiar o  involutie.

Cooperativele pe de alta parte, cu o pondere de numai 8% ca numar de organizatii dau inca un numar important din locurile de munca din economia sociala din Romania ponderea acestor organizatii in totalul locurilor de munca din economia sociala fiind de 24%.

3. Dinamica pozitiva economiei sociale prin contributia sectorului neguvernamental in conditiile unui declin accentuat al cooperativelor.

Numarul organizatiilor economiei sociale creste an de an mai ales prin inregistrarea unui numar mare de asociatii si fundatii. Peste 90% dintre entitatile economiei sociale care apartin lumii asociative, sectorului neguvernamental s-au creat dupa 1990, in timp ce cooperativele sunt, in cele mai multe cazuri mostenitoarele unor patrimonii semnificative acumulate inainte de 1990. De aceea putem constata dinamica si prospetimea sectorului neguvernamental, un sector inca tanar, adevarat incubator al inovatiei sociale in Romania.  



 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile