«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Ministrul Agriculturii intre cei 4,5 milioane de romani care traiesc in saracie si interesele industriei alimentare

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2017-05-23




Organizatiile neguvernamentale active in domeniul prevenirii risipei de hrana in Romania protesteaza fata de intentia Ministrului Agriculturii Petre Daea de a amana aplicarea Legii privind diminuarea risipei alimentare, asa cum reiese din declaratia sa pentru AGERPRES din 21 mai 2017:

"Este nevoie sa ancoram bine in realitate prevederile legii, motiv pentru care ne gandim ca sa abordam in etapa urmatoare legea ca atare pentru ca sunt solicitari din partea celor care o pun in aplicare sa ne uitam cu mai multa atentie la unele prevederi care astazi nu o pot face aplicabila."

Legea privind diminuarea risipei alimentare, votata inclusiv de parlamentarii Partidului Social Democrat, a fost promulgata pe data de 16.11.2016 si prevede:

"Art. 7. – In termen de 6 luni de la data publicarii prezentei legi, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) elaboreaza normele metodologice de aplicare a acesteia, care vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului."

Acum Ministrul Agriculturii cedeaza presiunii reprezentantilor industrei alimentare, ignorand faptul ca in Romania se arunca in fecare an 2,55 milioane de tone de mancare (1) si cca 4,5 milioane de romani au dificultati in procurarea hranei zilnice (2):

'Actul normativ trebuie insotit de norme metodologice de aplicare prin hotarare de guvern, insa cei care trebuie sa intre in echipajul acesta al prevederilor legale au avut unele observatii si trebuie sa modificam legea, motiv pentru care n-am dat drumul la normele metodologice. Am pus pe site o anumita varianta, in consultare publica. Nu este usor de aplicat, motiv pentru care am zis ca mai bine sa stam si sa o facem cum trebuie in asa fel incat ea sa isi atinga scopul.'

Organziatiile semnatare au participat activ la grupurile de lucru organizate la MADR si au transmis in timp util propuneri concrete pe proiectul de Hotarare pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, atragand atentia, printre altele, asupra catorva aspecte esentiale:

 

  • defiscalizarea 100% a transferului prin donatie, conform legii sponsorizarii, a alimentelor aflate in ultimele trei zile de valabilitate – donarea acestor alimente fara a indica ce valoare va putea inregistra donatorul (cea de vanzare accelerata, cea initiala, de intrare, cea de comercializare etc.) poate genera efecte nedorite, abuzuri sau chiar defiscalizarea ascunsa a deseurilor.
  • este necesar ca aceste donatii sa aiba un statut fiscal aparte (donatie cu valoare ‘zero’) pentru a nu denatura legea sponsorizarii si, mai mult, pentru a nu afecta bugetele de sponsorizare pe care companiile de retail si industria alimentara le rezerva in prezent proiectelor sociale si de protectia mediului implementate de ONG-uri
  • este absolut necesara corelarea cu legislatia in vigoare privind regimul si ierarhia deseurilor, precum si aplicarea pricipiului “poluatorul plateste”; astfel, contravaloarea transportului directionarii alimentelor catre donatari trebuie suportata de catre potentialul generator de deseuri alimentare conform preverilor Directivei 2004/35/CE transpusa in legislatia nationala prin OUG nr. 68/2007 modificata si actualizata.

 

Lista completa de amendamente si propuneri este disponibila la https://goo.gl/qZcIB0.

Mai mult, organizatiile semnatare au solicitat MADR o dezbatere publica pe forma finala a HG pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare si au insistat asupra faptului ca este esential ca normele de aplicare a Legii nr 217/2016 sa fie publicate cat mai repede.

Legea privind diminuarea risipei alimentare este, ca toate legile, perfectibila. Consideram insa ca este prioritar ca legea actuala sa devina aplicabila cat mai curand, prin adoptarea unor norme bune de aplicare. Procesul de modificare a actului normativ ar trebui inceput abia dupa ce vom vedea in practica eventualele neajunsuri ale legii si vom sti exact cum ar trebui ea imbunatatita.

Prin acest comunicat, organizatiile semnatare solicita Prim Ministrului Sorin Grindeanu si Ministrului Agriculturii Petru Daea sa nu cantareasca numai interesele sectorului de afaceri, ci si beneficiile pe care legea le-ar avea pentru mediu si romanii cei care traiesc in saracie.  

 

Organizatii semnatare:

Asociatia Mai Mult Verde

Ateliere Fara Frontiere

SOMARO - Magazin Social

Centrul de Resurse pentru participare publica

Asociatia Consumatorilor de Produse Alimentare din Romania - „Optimum Cibum”

TERRA Mileniul III

Asociatia pentru Colectarea si Distributia Alimentelor 

Asociatia Carusel

 

Contact: Andreea Hoefer, andreea@maimultverde.ro, 0749882902

 


1. Studiu de fundamentare pentru Strategia nationala privind incluziunea sociala si reducerea saraciei 2015-2020 (http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Familie/2016/SF_BancaMondiala_RO_web.pdf)

2. La nivelul Uniunii Europene, pierderile si risipa de hrana sunt estimate la 100 milioane tone / an. Din aceasta cantitate Romaniei ii revin 2,55 procente.’ - Comisia Europeana, 2014

 

Sursa foto: aici

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile