«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Legea privind economia sociala

  • 15 septembrie 2010: FDSC organizeaza conferinta: “Ce viitor are economia sociala in Romania?” Acest eveniment marcheaza debutul proiectului strategic PROMETEUS - Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene, care isi propune sa dezvolte si sa promoveze economia sociala ca instrument flexibil si durabil pentru generarea de locuri de munca, dezvoltare economica si incluziune sociala in Romania si al infiintarii Institutului pentru Economie Sociala.
  • 31 martie 2011: FDSC organizeaza atelierul “Economia Sociala. Realizari si provocari pentru viitor”. Organizatiile sustin faptul ca reglementarea legislativa a sectorul economiei sociale trebuie sa vizeze si cresterea pragului de la care se impoziteaza veniturile si reducerea contributiilor entitatilor economiei sociale la bugetul de stat.
  • 8 iunie 2011: Guvernul adopta Hotararea de Guvern pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul asistentei sociale care evidentieaza intentia Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale de a pregati institutiile publice locale cu atributii in domeniul incluziunii sociale de a avea un rol activ in domeniul economiei sociale in contextul lansarii in dezbatere publica a lagii cadru privind Economia Sociala.
  • 14 decembrie 2011: Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale lanseaza in dezbatere publica Proiectul de Lege privind Economia Sociala.
  • 16 decembrie 2011: Institutul de Economie Sociala (program al FDSC) initieaza un proces de consultare a organizatiilor care desfasoara activitati in domeniul economiei sociale, in vederea centralizarii propunerilor de modificare a Proiectului de Lege si mentine secretariatul Coalitiei pentru Economia Sociala.
  • 19 decembrie 2011: Institutul de Economie Sociala transmite Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale o solicitare de dezbatere publica.
  • 23 decembrie 2011: Centralizarea propunerilor de modificare a Proiectului de Lege este transmisa Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
  • 11 decembrie 2013: Guvernul Romaniei aproba Proiectul de lege privind economia sociala si il transmite catre Parlamentul Romaniei.
  • 10 februarie 2014: Coalitia pentru Economia Sociala, prin intermediul Institutului de Economie Sociala (FDSC), Retelei Intreprinderilor Sociale de Insertie - RISE Romania, Fundatiei Alaturi de Voi si UNCARS (Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor) transmit Senatului Romaniei o serie de amendamente ce vizeaza definirea clara a celor trei domenii care fac obiectul legi: economia sociala, intreprinderile sociale si intreprinderile sociale de insertie si includerea unor masuri de sprijin.
  • 14 februarie 2014: Directia Generala de Asistenta Sociala a  Ministerului Muncii initieaza consultari cu reprezentantii Coalitiei pentru economie sociala, ocazie cu care s-a agreat ca prevederile legate de clauzele sociale din achizitiile publice sa fie actualizate intocmai cu noua Directiva Europeana a achizitiilor.
  • 12 iunie 2014: Senatul adopta proiectul de lege si il transmite catre Camera Deputatilor, fara a include amendamentele propuse de catre Coalitia pentru Economia Sociala.
  • 3 septembrie 2014: Coalitia pentru Economia Sociala transmite o forma simplificata de amendamente catre Comisiile Camerei Deputatilor.
  • 18 februarie 2015: Ministrul Muncii participa la sedinta Comisiei pentru munca si protectie sociala, din Camera Deputatilor. O parte din amendamentele sustinute de catre Coalitia pentru Economia Sociala sunt aprobate.
  • 17 iunie 2015: Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare, Comisia pentru munca si protectie sociala si Comisia pentru industrii si servicii adopta un raport comun cu privire la proiectul de lege, prin care preiau o parte din amendamentele formulate de catre Coalitia pentru Economie Sociala.
  • 30 iunie 2015: Plenul Camerei Deputatilor adopta proiectul de lege privind economia sociala.
  • 23 iulie 2015: Proiectul de lege privind economia sociala devine Legea Nr.  219/2015.
ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile