«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Program de formare autorizat in antreprenoriat social pentru constituirea CAR

Postata in: Incluziune financiara
Data: 2015-03-11



UNCAR si Institutul de Economie Sociala din cadrul FDSC organizeaza cu ajutorul Uniunilor Judetene CAR din Valcea, Buzau, Braila, Arges, Mures, Dambovita si Dolj   Programe de formare autorizate in  antreprenoriat social pentru constituirea CAR.

Programul se adreseaza celor care doresc sa participe la constituirea unei Case de ajutor recioproc, un  alt tip de intreprindere sociala sau sa isi dezvolte cunostintele si abilitatile de antreprenor social. Cursul este autorizat de Autoritatea Nationala de Calificari.

Locatii:   

Ramnicu Valcea    12-14 martie 2015    UJCAR Valcea
Str. Carol I nr. 35, Bl. 23, Sc. B, Ap. 2, Rm.Valcea
Tel: 0250 736414, Fax: 0250 736414
E-mail: ujcar_vl@yahoo.com
Web: http://www.ujcarvl.ro

Buzau    16-18 martie    UJCAR BUZAU
Str. Unirii, Bl.16D, Ap.3, , Buzau 120013
Tel: 0784215736- Saris L. ; Fax: 0238 416961
E-mail: ujcarbz@yahoo.com

Braila    23-25 martie    UJCAR BRAILA
str Hipodrom nr.2 bl. A2 sc.1 Ap.1, Braila 810245
Tel: 0239 675830 Fax: 0239 675830
E-mail: utjcarbr@yahoo.com

Pitesti    26-28 martie    UJCAR ARGES
Str. Exercitiu, bl D24, sc B, ap 1, Pitesti 110242
Tel: 0248 254270
E-mail: ujcararges@rdslink.ro

Targu Mures    30 martie – 1 aprilie    UJCAR Mures
P-ta Victoriei, nr. 11-13 ap.1, Tg. Mures n/a
Tel: 0265268148 Fax: 0265268148
E-mail: ujcarms@clicknet.ro

Targoviste Voinesti Dambovita    2-4 aprilie    UJCAR Dambovita
Bd. Independentei, bloc 12 IPJ, ap 3, Targoviste
Tel: 0245 217 577 Fax: 0245 210 541
E-mail: ujcardambovita@yahoo.com

Curtea de Arges    20-22 aprilie     SILVAPAM -I.F.N.
Str.Albesti bl.E18 ap.3, Curtea de Arges
Tel: 0348 443677
E-mail: iulianaburlacu@yahoo.com


Scopul cursului este dezvoltarea abilitatilor si cunostintelor necesare pentru a infiinta, conduce si administra o intreprindere de economie sociala cu aplicatie practica pe modelul de casa de ajutor reciproc. Participand la curs veti avea ocazia: 

  • Sa va dezvoltati capacitatea  antreprenoriala – de a avea initiativa, a identifica nevoi sociale si solutii, a identifica si valorifica resurse si oportunitati
  • Sa va dezvoltati abilitatile si cunostintele necesare pentru a initia si dezvolta o intreprindere sociala – planificarea afacerii -  strategica, operationala, financiara, marketing, bugete si flux de numerar, constientizarea caracteristicilor specifice intreprinderilor de economie sociala in comparatie cu alte tipuri de intreprinderi;
  • Sa va pregatiti pentru participarea la constituirea unei structuri de economie sociala de tip CAR
  • Sa va dezvoltati capacitatea de cooperare si de lucru in echipa

Structura si durata programului de formare:
Structura programului de formare  este urmatoarea:

  • Curs  cu durata de 3 zile
  • 2 Sesiuni de aplicatii practice – pentru constituirea CAR si adoptarea planului de afaceri al acestuia
  • Pregatire practica individuala si in echipe prin elaborarea unui plan de afaceri sub indrumarea formatorilor (planul de afaceri elaborat in timpul cursului va constitui proba practica pentru examinarea finala)


Evaluare:
Cursul se va finaliza cu un examen de absolvire in urma caruia participantii vor obtine un certificat de absolvire eliberat de ANC si recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.  Examenul de absolvire va consta intr-o proba teoretica (test grila) si una practica (proiect – plan de afaceri).

Studii minime pentru participarea la examenul ANC: Studii medii

Pe cine vizam?

Pot participa in cadrul programului persoane apartinand unor grupuri vulnerabile

  • Femei (in situatii de risc);
  • Parinti care au mai mult de 2 copii
  • Parinti singuri - Familii monoparentale;
  • Persoane de etnie roma;
  • Persoane cu dizabilitati;


Procedura de inscriere
Persoanele interesate vor trebui sa depuna un formular de inscriere  completat si semnat – formularul este disponibil aici


Acest program face parte din proiectul ICAR Incluziune prin microcredit si Ajutor Reciproc strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi sociale Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 DMI 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale” Cod Contract:POSDRU/173/6.1/S/148102



Despre proiectul ICAR
Romania are cea mai mare rata a persoanelor expuse riscului de saracie si excluziune sociala din UE, peste 30% din gospodarii inregistrand datorii si restante la plata, cu o pondere mai mare in randul unor grupe de populatie vulnerabile cum ar familiile monoparentale cu doi copii si peste. Rata de indatorare a gospodariilor din Romania a crescut galopant de peste 3 ori in ultimii 5 ani. In multe cazuri aceste persoane se confrunta si cu excluziune financiara, fiind persoane nebancabile, carora li se refuza accesul la servicii bancare si de credit de catre creditorii de masa, fiind astfel  expuse si la camatarie. Proiectul ICAR raspunde acestor provocari prin asigurarea accesului la servicii financiare adecvate si la educatie financiara si antreprenoriala, creand oportunitati economice mai largi pentru aceste categorii. Ajutorul financiar reciproc si microfinantarea - furnizarea de microcredite pentru afaceri sau pentru uz personal, incurajarea economisirii pentru familiile cu venituri mici – ajuta la prevenirea si abordarea tuturor aspectelor excluziunii - saracie, venituri mici, lipsa locurilor de munca si mai ales a cauzelor acestora lipsa educatiei financiare si a creditului accesibil, oferindu-le sprijin in gestionarea adecvata a bugetelor, combaterea supra-indatorarii si efectelor unor practici de creditare iresponsabile social, si eventual finantare pentru ocuparea pe cont propriu. Casele de ajutor reciproc sunt institutii financiare nebancare IFN, fara scop patrimonial, organizate in vederea sprijinirii si intrajutorarii financiare a membrilor asociati. 

In cadrul proiectului ICAR se vor infiinta  8 CARuri noi si un punct de lucru al unui CAR existent. La infiintarea acestora vor participa si persoane vulnerabile.

De ce o casa de ajutor reciproc CAR?

  • Pentru ca intr-o CAR membrii se ajuta intre ei pentru rezolvarea problemelor financiare cu care se confrunta
  • Pentru ca membrii participa la luarea deciziilor importante privind activitatea casei de ajutor reciproc.
  • Pentru ca CAR are grija de economiile acumulate de membri la fondurile sociale proprii prin bonificarea anuala in conditii avantajoase.
  • Pentru ca CAR este prezenta si raspunde prompt la solicitarile membrilor.

Despre economia sociala si structurile de economie sociala
Economia sociala reprezinta ansamblul activitatilor organizate independent de sectorul public, al caror scop este sa serveasca interesul general, interesele unei colectivitati sau interesele personale nepatrimoniale, prin cresterea gradului de ocupare a persoanelor apartinand grupului vulnerabil si/sau producerea si furnizarea de bunuri, prestarea de servicii si/sau executia de lucrari. Economia sociala are la baza initiativa privata, voluntara si solidara, cu un grad ridicat de autonomie si responsabilitate, precum si distribuirea limitata a profitului catre asociati. Ea se bazeaza pe urmatoarele principii:

  • prioritate acordata individului si obiectivelor sociale fata de cresterea profitului;
  • solidaritate si responsabilitate colectiva;
  • convergenta dintre interesele membrilor asociati si interesul general si/sau interesele unei colectivitati;
  • control democratic al membrilor asupra activitatilor desfasurate;
  • caracterul voluntar si liber al asocierii in formele de organizare specifice domeniului economiei sociale;
  • autonomia de gestiune si independenta fata de autoritatile publice;
  • alocarea a celei mai mari parti a profitului/excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila si furnizare de servicii membrilor in conformitate cu interesul general.

Structurile de economie sociala au un caracter colectiv.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile