«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Programul Operational Capital Uman 2014-2020 si economia sociala - de la granturi la credite si garantii

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2015-05-24

 

 

IES va prezinta o prima analiza a variantei actualizate a POCU dsiponibila pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene la acest link.

DMI 6.1 din POSDRU 2007-2013 devine Prioritatea de investiții 9v - Promoting social entrepreneurship and vocational integration in social enterprises and the social and solidarity economy in order to facilitate access to employment.

Fata de variantele anterioare apare o modificare a scopului general care anterior era "dezvoltarea economiei sociale, promovarii si sustinerii antreprenoriatului social" devenind acum "consolidarea capacitatii intreprinderilor de economie sociala de a functiona intr-o maniera auto-sustenabila".

In documentul disponibil la acest link regasiti in paralel variantele din decembrie 2014 si mai 2015 – incuziv tipurile de actiuni ce urmeaza a fi finantate.

Dintre actiunile ce vizau intreprinderile sociale de insertie se remarca faptul ca s-a renuntat la includerea masurilor de acompaniere in actiunile ce vor fi finatate, ramanand numai accesibilizarea locurilor de munca.

Granturi, credite si garantii pentru intreprinderi existente

Granturile vor putea fi administrate de un administrator de schemă de grant identificat de Autoritatea de Management.

In vederea implementarii eficiente si pentru sprijinirea accesului facil la finantare al beneficiarilor, se are in vedere initierea unei/ unor scheme de tip grant global pentru sprijinirea infiintarii entitatilor de economie sociala/ dezvoltarii celor deja infiintate (in cadrul careia vor fi acordate sume nerambursabile, insotite de sprijin sub forma activitatilor de consiliere, consultanta si formare profesionala etc.). Selectia beneficiarilor schemei de grant global urmeaza a fi facuta in baza unei documentatii care sa includa un plan de afaceri depus de acesta, cu respectarea unor criterii de evaluare stabilite prin Ghidul Solicitantului. Criteriile avute in vedere pentru selectarea entitatii implicate/ desemnate in gestionarea masurilor cu privire la incurajarea antreprenoriatului social, ar putea include:

  • Capacitate de implementare administrativa si financiara
  • Capacitatea tehnica si experienta personalului pentru indeplinirea sarcinilor incredintate administratorului de grant, experienta in lucrul cu categoria de beneficiari vizata
  • Reprezentare teritoriala si buna cunoastere a necesitatilor locale.

Alte criterii care ar putea fi hotarate pentru selectarea/ desemnarea administratorului de grant global in domeniul antreprenoriatului social:

  • Experienta anterioara in managementul FSE
  • Viabilitate economica si financiara adecvata
  • Valoarea ofertei (in cazul procedurii de achizitie publica).

La nivelul Ghidului Solicitantului vor fi stabilite criterii de evaluare si selectie prin care sa se asigure coerenta operatiunilor cu prevederile Programului si relevanta acestora privind contributia la atingerea obiectivului propus. Conform art. 110 din Regulament nr. 1303/2013, metodologia si criteriile folosite pentru selectia operatiunilor vor fi aprobate de catre Comitetul de Monitorizare al POCU.

Sursa foto: aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile