«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Uniunea Teritoriala a Caselor de Ajutor Reciproc Hunedoara lanseaza astazi proiectului ICAR

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2015-05-27


Uniunea Teritoriala a Caselor de Ajutor Reciproc Hunedoara  lanseaza astazi proiectului ICAR Incluziune prin micro - Credit si Ajutor Reciproc - strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi sociale. In contextul unei rate reduse de ocupare (aproximativ 60%) si a unei rate mari a saraciei (40.4% din populatia Romaniei era in 2014 expusa riscului de saracie), proiectul ICAR raspunde acestor provocari prin asigurarea accesului la servicii financiare adecvate si la educatie financiara si antreprenoriala, creand oportunitati economice mai largi pentru aceste categorii.

In contextul actualul de rationalizare a creditelor si de cresterea a excluziunii financiare, economia sociala si-a dovedit capacitatea sa de inovare sociala si de a raspunde cerintelor sociale, prin implementarea propriilor sale forme alternative de finantare a solidaritatii.

Economia sociala are un rol in reglementarea pietei de capital in masura in care integreaza in sectorul sau financiar mari segmente de populatie care sunt excluse din sectorul bancar traditional, este o sursa primara de finantari si subventii pentru persoanele cu putine resurse si controleaza in mod colectiv fluxurile financiare generate de activitatile si organizatiile economiei sociale (cum ar fi fondurile de pensii, bancile etice si sociale, cooperativele de credit, rezervele si alte fonduri provenite din operatiunile profitabile ale cooperativelor si societatilor mutuale).

         Casele de ajutor reciproc vin in sprijinul persoanelor vulnerabile, fiind institutii financiare nebancare IFN, fara scop patrimonial, organizate in vederea sprijinirii si intrajutorarii financiare a membrilor asociati.  In cazul acestora, membrii primesc ajutor financiar reciproc si microcredite pentru dezvoltarea activitatilor generatoare de venit sau pentru uz personal, incurajarea economisirii pentru familiile cu venituri mici – ajuta la prevenirea si abordarea tuturor aspectelor excluziunii - saracie, venituri mici, lipsa locurilor de munca si mai ales a cauzelor acestora lipsa educatiei financiare si a creditului accesibil, oferindu-le sprijin in gestionarea adecvata a bugetelor, combaterea supra-indatorarii si efectelor unor practici de creditare iresponsabile social, si eventual finantare pentru ocuparea pe cont propriu.
Comunitatile mici se confrunta atat cu o rata mare a saraciei si implica, de cele mai multe ori, costuri ridicate pentru institutiile financiare care furnizeaza servicii pentru consumatori. Tocmai aceste costuri ridicate ale institutiilor bancare pot favoriza dezvoltarea programelor de microcreditare oferite de catre CAR.

Uniunea Teritoriala a Caselor de Ajutor Reciproc Hunedoara va infiinta o Casa de Ajutor Reciproc, care va veni in sprijinul membrilor sai, persoane care nu au avut acces pana acum la credite bancare. In cadrul Casei de Ajutor Reciproc nou create vor fi angajate  2 persoane, iar 14 membri vor beneficia de un curs de antreprenoriat in economia sociala autorizat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari.


Proiectul ICAR este implementat de catre Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania alaturi de 27 de parteneri si are drept scop infiintarea unui numar de 9 C.A.R. si dezvoltarea activitatii a 17 puncte de lucru ale unor C.A.R. partenere, bazate pe modele de succes la nivel European – uniunile de credit si organizatiile de micro-finantare. In plus, se are in vedere Crearea a 36 de noi locuri de munca, din care 24 dedicate persoanelor provenite din grupurile vulnerabile din  regiunile: Bucuresti, Sud-Muntenia, Sud-Est, Vest, Centru, Sud-Vest Oltenia si Nord-Est.

Uniunea Teritoariala a C.A.R Hunedoara participa la consolidarea caselor de ajutor reciproc din judetul Hunedoara prin externalizarea acestora din cadrul intreprinderilor unde acestea s-au infiintat, ajuta la informatizarea activitatii, realizeaza orice alte activitati ce decurg din necesitatile de dezvoltare ale sistemului caselor de ajutor reciproc; Uniunea Teritoriala a C.A.R. Hunedoara are experienta in educatia financiara,organizeaza cursuri anuale de perfectionare profesionala a salariatilor. U.T.C.A.R. Hunedoara are experienta internationala in microfinantare, fiind membrii ai E.M.N.

Mai multe detalii detalii despre proiect si despre incluziunea financiara se gasesc la  www.uncar.ro.

Persoana de contact:
Raluca Simbotin, expert comunicare ICAR, raluca.simbotin@fdsc.ro, telefon 0758 231 012.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile