«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Nu exista nici un alt sector economic mai aproape de cetateni decat economia sociala

Postata in: Stiri externe
Data: 2015-08-07


"Nu exista nici un alt sector economic mai aproape de cetateni decat economia sociala", a declarat Nicolas Schmit, ministrul luxemburghez al muncii, ocuparii fortei de munca, economiei sociale si solidaritatii, in cadrul evenimentului Social Enterprise: Make it happen - a renewed commitment - organizat de catre Comitetul Economic si Social European (CESE) in data de 10 iulie 2015. "Motivul pentru care salut demersurile CESE este a devenit un campion constant al sectorului", a adaugat acesta. Dl. Schmit considera, de asemenea, ca economia sociala poate fi o punte intre Uniunea Europeana si cetatenii sai.

Presedintia Luxemburg va pune un puternic accent pe economia sociala si intreprinderile sociale, finalizandu-se cu o conferinta importanta pe aceasta tema, in luna decembrie. CESE, care lucreaza in prezent la un aviz asupra ecosistemului financiar si a intreprinderilor sociale, va juca un rol important in eveniment.

Vorbitorii din cadrul conferintei au subliniat importanta acordarii de instrumente necesare economiei sociale. Nu era vorba despre acordarea unui buget mai mare, ci despre cheltuirea mai eficienta a banilor disponibili, care sa acorde antreprenorilor sociali exact ceea ce au nevoie. In plus, este necesar ca demersurile ce vizeaza cresterea constitientizarii cu privire la economia sociala sa fie continuate, avand in vedere ca in continuare multi oameni, inclusiv bancile, nu stiu exact ce inseamna economia sociala sau antreprenoriatului social. "Punerea in aplicare a economiei sociale necesita planuri de actiune concrete si ghiduri pentru statele membre", a declarat europarlamentarul suedez Jens Nilsson, membru al Intergrupului Parlamentului European pentru Economie Sociala.

Europarlamentarul Schmit a prezentat doua oportunitati majore pentru intreprinderile sociale:

  • In primul rand, acele tari care au fost cele mai afectate de criza, cum ar fi Grecia, ar trebui sa reconstruiasca infrastructura lor economica de la zero, economia sociala putand contribui la reconstruirea unui cadru economic viabil si durabil;
  • In al doilea rand, criza economica a produs o schimbare in mentalitate a tinerilor, care au dorit sa creeze ceva pe cont propriu, mai degraba decat sa fie angajati. Ei au vrut sa construiasca propria afacere bazata pe valori puternice. Antreprenoriatul social a fost o modalitate pentru ei de a realiza ambitiile lor.


Textul integral poate fi accesat aici: http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.news&itemCode=36435

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile