«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Masurarea incluziunii financiare in UE: noi rezultate

Postata in: Incluziune financiara
Data: 2015-09-03


Determinarea unor politici adecvate de incluziune financiare se realizeaza incepand cu analizarea numerosilor factori complexi care influenteaza atat accesul la servicii financiare, cat si utilizarea acestora. In cadrul acestei analize, o provocare-cheie este de a defini si masura incluziunea financiara intr-un mod care poate fi operationalizat si sustinut prin programe si politici adecvate.

Cu toate acestea, conceptul de incluziune financiara nu poate fi masurat cu precizie, deoarece implica multe aspecte privind oferta, cererea si politicile publice. Orice masura de incluziune financiara adoptata de catre UE trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, printre care:

  • Includerea tuturor aspectelelor relevante ale incluziunii financiare
  • Permiterea compararii nivelurilor de incluziune financiare de la nivelul statelor membre
  • Evidentierea caracteristicilor unice distincte sau a masurilor de sustinere a incluziunii financiare din diferite medii sociale si economice de la nivelul statelor membre ale UE.
  • Utilizarea datelor disponibile, fara a fi nevoie de cercetari suplimentare.

Desi exista un numar semnificat de incercari de a defini si masura incluziunea financiara, in continuare lipsesc masuri cuprinzatoare care sa includa aspect privind oferta de servicii, precum si modalitatile de utilizarea de servicii financiare actuale. Documentul de Politici Publice ofera o analiza la nivel macro a incluziunii financiare, care leaga ambele parti ale pietei, si prezinta o cercetara comparativa intre statele membre ale UE, pe baza datelor disponibile.

Abordarea propusa trateaza incluziunea financiara si capacitatea sistemului financiar de a oferi produse si servicii adecvate pentru toate persoanele care doresc sa le foloseasca.

Articolul integral este disponibil aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile