«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

"Bazinului Ciucului de Jos - traditie, natura si educatie"

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2015-09-25

In cadrul proiectului cu titlul „Bazinului Ciucului de Jos - traditie, natura si educatie", Organizatia GeoEcologica ACCENT si-a propus sa promoveze micii mestesugari si artizani din zona vizata, care realizeaza, utilizand metode traditionale, produse proprii, cu o componenta de prelucrare manuala semnificativa, inspirate din valorile naturale si culturale ale sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos.

Prima activitate a constat in identificarea mestesugarilor si artizanilor (total 37 de persoane din cele 4 comune vizate: Sancraieni, Santimbru, Sansimion, si Tusnad). Acestia au avut ca sarcina sa realizeze produse artizanale si mestesugaresti cu specificitatea sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos, respectand traditia populara atat in ceea ce priveste modul de prelucrare a materialelor folosite, cat si in ceea ce priveste produsul final. Printre produsele finite se regasesc reproduceri ale valorilor naturale (specii de fauna si flora stilizate) din sitului Natura 2000 - Bazinul Ciucului de Jos. S-a pus accent pe utilizarea tehnologiilor traditionale si cu o componenta de prelucrare manuala semnificativa (de ex. articole din lemn, tesuturi, tapiserii, broderii, dantele, ceramica etc.). Costurile materiei prime pentru realizarea produselor mestesugaresti si/sau de artizanat au fost suportate din bugetul proiectului. In scopul transmiterii mestesugurilor traditionale noii generatii, odata cu inceperea noului an scolar, in cadrul a patru ateliere vor participa si elevi din Scolie Gimnaziale din zona vizata.

A doua activitate consta in participarea la 4 targuri de artizanat si mestesuguri (organizate de  Breasla Mestesugarilor din Transilvania) in vederea cresterii vizibilitatii pe piata, atat a mestesugarilor si artizanilor locali, a produselor furnizate de acestia, cat si a promovarii valorilor naturale ale sitului Natura 2000 - Bazinul Ciucului de Jos. In cadrul celor 4 targuri, in prealabil identificate, mestesugarii si artizanii vor avea ocazia de a prezenta produsele (mestesugaresti si/sau de artizanat) realizate si le vor putea valorifica economic in conditiile legislatiei in vigoare. De asemenea, acestia vor putea organiza, la stand, pentru vizitatorii interesati, sesiuni de ateliere de lucru. In cadrul atelierelor de lucru  artizanii si mestesugarii vor explica si demonstra practic cum se pregatesc si se obtin produsele lor, spre exemplu covoare tesute manual, covoare innodate, tapiserii, ateliere de olarit, tesut, broderie, dantelarie, ceramica traditionala si decorativa, prepararea culorilor vegetale si vopsirea materialelor in mod traditional, confectionarea articolelor din lemn etc.

Prima participare a avut loc in perioada 18-20 septembrie 2015, in Piata Sfatului din Brasov, in cadrul evenimentului „Zilele Maghiare Brasovene, editia a V-a".

Cele doua activitati au ca scop atat promovarea produselor mestesugaresti si de artizanat cat si promovarea valorilor naturale ale sitului Natura 2000 - Bazinul Ciucului de Jos.

Proiectul vizeaza Situl Natura 2000 - Bazinul Ciucului de Jos - SCI - ROSCI0007, aflat in custodia O.G. ACCENT. Situl se intinde pe o suprafata de 2693 ha si este situat in zona sud-estica a judetului Harghita suprapunandu-se partial peste ariile comunelor Sancraieni (satul Sancraieni), Santimbru (satul Santimbru), Sansimion (satele Sansimion si Cetatuia) si Tusnad (satele Vrabia, Tusnad Sat si Tusnadul Nou), si este traversat de raul Olt. Situl este foarte important din punct de vedere al ocrotirii unui numar mare de habitate si specii de interes comunitar.

Proiect finantat prin granturile SEE 2009 - 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Costul total eligibil al proiectului este de 73.970,10 EURO, din care 66.549,90 EURO reprezinta contributia nerambursabila a finantatorului. Implementarea proiectului a inceput la data de 01/03/2015 si se va finaliza la data de 30/04/2016. Perioada de implementare a proiectului este de 14 luni.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile