«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Invitatie la Conferinta Nationala a Economiei Sociale - Editia a cincea - Politici publice pentru o noua realitate Auto-ocuparea si incluziunea financiara - contributia economiei sociale la combaterea saraciei, 24 noiembrie 2015, Bucuresti, Romania

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2015-11-20

Institutul de Economie Sociala si Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc din Romania au deosebita placerea de a va invita la

Conferinta Nationala a Economiei Sociale
- Editia a cincea –

Politici publice pentru o noua realitate
Auto-ocuparea si incluziunea financiara – contributia economiei sociale la combaterea saraciei

24 noiembrie 2015, Bucuresti, Romania



Este momentul unei dezbateri aplicate privind situatia actuala, provocarile si oportunitatile vizand evolutia acestui sector in Romania. De ce? Au trecut 5 ani de la prima dezbatere privind reglementarea economiei sociale si a antreprenoriatului social si de la primul apel de finantare POSDRU pentru acest sector.  In luna iunie a acestui an a fost adoptata Legea economiei sociale dupa dezbateri lungi care au dus la o mai buna cunoastere a acestui sector de catre decidenti si la consolidarea unei platforme a sectorului economiei sociale in Romania. Mai mult, Romania a adoptat un pachet de masuri care vin in sprijinul sectorului odata cu modificarea legii intreprinderilor mici si mijlocii in vederea includerii asociatiilor si fundatiilor cu activitate economica in randul intreprinderilor, includerea unor minime facilitati fiscale pentru intreprinderile sociale de insertie in Noul Cod Fiscal precum si includerea contractelor rezervate pentru acelasi tip de intreprinderi in noul pachet legislativ privind achizitiile publice. Desigur raman inca de identificat masurile de sprijin pentru intreprinderile sociale si alte masuri de sprijin pentru intreprinderile sociale de insertie.

In acest context, Institutul de Economie Sociala din cadrul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile va invita alaturi de Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc, sa evaluam progresele realizate de sectorul economiei sociale si sa construim impreuna pe mai departe un traseu care sa consolideze economia sociala ca actor cheie in combaterea saraciei si excluziunii sociale in Romania.

Una din temele cheie in acest an va fi accesul la finantare, atat pentru dezvoltarea auto-ocuparii cat si pentru a asigura accesul intreprinderilor sociale nou create la finantarea  necesara pentru dezvoltare. Institutiile de micro-finantare si micro-creditare sunt intr-o mare masura parte a economiei sociale, defasurandu-si activitatea ca uniuni de credit - case de ajutor reciproc, cooperative de credit sau organizatii non-profit care au ca scop combaterea excluziunii financiare si accesul la servicii financiare adecvate pentru categorii defavorizate.

Conferinta este un pas in demersurile de imbunatatire a politicilor publice privind economia sociala, inclusiv a normelor metodologice de implementare a Legii economiei sociale. Celelalte teme aflate pe agenda Conferintei sunt: Economia Sociala, strategia si politicile de combatere a saraciei si Fondul Social European, masuri de sprijin pentru economia sociala.      

Aceste teme vor fi dezbatute in ateliere de principalele federatii si organizatii umbrela din sector si de cele mai importante intreprinderi sociale din tara. Concluziile atelierelor vor fi incluse intr-o Rezolutie care va fixa  agenda noastra, a tuturor, in perioada urmatoare. 

Agenda preliminara a Conferintei este disponibila aici.

Ultima varianta a agendei este disponibila aici.

In vederea inregistrarii la Conferinta, va rugam sa completati formularul disponibil aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile