«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Accesul la finantare pentru antreprenorii romi: Studii de caz si propuneri de politici publice

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2015-12-23

Centrul Roman de Politici Europene lanseaza policy memo-ul "Accesul la finantare pentru antreprenorii romi: Studii de caz si propuneri de politici publice", in cadrul proiectului "Antreprenoriatul romilor in Romania. Cercetare privind elaborarea unui instrument financiar care sa faciliteze accesul micilor intreprinzatori de etnie roma din Romania la microcreditare", finantat de Open Society Institute.

Niciuna dintre succesivele strategii nationale privind minoritatea roma, precum nici cele de combatere a saraciei de pana acum nu s-au aplecat asupra sustinerii antreprenoriatului ca instrument de dezvoltare si incluziune socio-economica a romilor, desi sustinerea antreprenoriatului grupurilor dezavantajate in comunitatile sarace poate juca un rol fundamental in dezvoltarea acestora.

Cercetarea de teren efectuata in cadrul acestui proiect demonstreaza faptul ca exista mici afaceri – traditionale sau nu – ale romilor care, printr-un sprijin croit pe necesitatile fiecarui intreprinzator (de cele mai multe ori un mix integrat educatie financiara – fonduri nerambursabile – mici imprumuturi – consiliere de business), ar putea fi ajutate sa reziste in continuare pe piata, sa sustina material familii intregii si chiar sa genereze alte locuri de munca pentru comunitatea roma, dupa cum am vazut ca se intampla in cazul intreprinderilor sociale.

Raportul de fata este structurat in doua capitole: primul, intitulat ”100 de mici intreprinzatori romi: comunitati si meserii” creioneaza cateva profile de antreprenori – o selectie din numarul total de interviuri realizate in cele peste 30 de comunitati incluse in cercetare  - in contextul socio-economic actual, dintr-o paleta de tipologii cat mai cuprinzatoare: de la mestesugarii cu poveste pana la intreprinzatorii din domenii obisnuite, practicate si de majoritari – comert, servicii, agricultura, etc.

Al doilea capitol, ”Incluziunea financiara a romilor prin microcreditare. Exemple de buna practica si propuneri de politici publice” identifica exemple concrete de programe de microcreditare si incluziune financiara destinate antreprenorilor romi, implementate in alte state din Estul Europei, analizeaza oportunitatile deschise in acest domeniu in Romania de actuala programare a fondurilor europene  si propune cateva directii de dezvoltare a unor politici publice, din perspectiva datelor obtinute pe teren.
Exemplul Kiut din Ungaria (considerat buna practica la nivel UE), dar mai ales exemplul programului-pilot de sustinere a intreprinderilor sociale prin instrumente financiare din Polonia arata ca un program de microcreditare destinat antreprenorilor din grupuri vulnerabile si intreprinderilor de economie sociala, bine croit pe specificul grupurilor tinta (fara comisioane, la costuri reduse – dobanda subventionata, cu perioada de gratie) ar merita sa fie pilotat si in Romania in urmatoarea perioada.

Acesta ar trebui canalizat catre beneficiari prin intermediul unor entitati (ONG-uri, de regula) care cunosc comunitatile si care pot sa identifice antreprenorii romi cu potential si apoi sa-i ajute (prin cursuri de alfabetizare financiara, training-uri de business etc) in a-si implementa planurile de afaceri si a rambursa microcreditele.

Continutul acestui raport nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a finantatorului. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine promotorului proiectului, Centrul Roman de Politici Europene, precum si autorilor raportului.

Documentul este disponibil aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile