«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Economia sociala in agricultura Romaniei 2011

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2011-12-07

Recensamantul agricol al Romaniei aduce date despre formele asociative din agricultura 

Institutul de Economie Sociala va prezinta o analiza preliminara a rezultatelor recensamantului agricol din Romania 2010-2011.

  • Romania detine in continuare cel mai mare numar de ferme de subzistenta din Europa 

Cea mai mare parte din exploatatiile agricole din Romania, 99.20% din total, sunt ferme de subzistenta individuale (exploatatii agricole individuale, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale). 

Doar 31.000 (0.80 %) sunt exploatatii agricole cu personalitate juridica (regii autonome, societati sau asociatii agricole, societati comerciale, institute sau statiuni de cercetare si unitati scolare cu profil agricol, consilii locale si alte institutii publice, unitati cooperatiste si alte tipuri de unitati).

  • Un numar mic de exploatatii agricole aproape ca detin controlul asupra suprafetei agricole a Romaniei

Cele 31.000 de ferme cu personalitate juridica detin insa 44% din suprafata agricola a Romaniei.

Accesul fermierilor romani la subventiile furnizate prin Programul National de Dezvoltare Rurala a dus la cresterea numarului si ponderii exploatatiilor agricole organizate sub forma de persoane juridice în perioada 2007-2010 fata de exploatatiile individuale. Ponderea acestora a crescut de la 34% din suprafata agricola la 44% in numai 3 ani. 

Conform datelor publicate de Ministerul Agriculturii citate de presa, investitorii straini detin deja peste 700.000 de hectare de teren arabil, adica aproximativ 8% din totalul suprafetei arabile a Romaniei, iar fenomenul înstrainarii terenului ar fi în crestere.
Un procent de 10% din totalul terenurilor detinute de actorii straini de pe piata romana apartin companiilor arabe, deci care reprezinta alte interese decat acelea ale spatiului european, iar acestia au dreptul la subventiile europene pe hectar.
In topul tarilor europene care detin teren agricol in Romania se gasesc Italia - cu 25% din cele peste 700.000 de hectare, Germania - cu 15% si Austria si Spania, cu cate 6%.  

  • Scade ponderea formelor asociative in agricultura – o tendinta opusa celor inregistrate pe plan international 

Formele asociative cu caracter de intreprindere a economiei sociale - societati, asociatii si cooperative  agricole exploatau 15,7 % din suprafata agricola a tarii în 2002. Dupa aderarea la Uniunea Europeana ponderea acestora a scazut la 13,2% la recensamantul agricol din 2010. 


Creste de asemenea ponderea asezamintelor religioase si a fundatiilor ca admimnistratori de exploatatii agricole. Ponderea asociatiilor, societatilor si cooperativelor agricole scade in favoarea societatilor comerciale care ajung sa administreze 40,7% din suprafata agricola a tarii.

Pentru a afla mai multe informatii va invitam sa cititi aici rezultatele preliminare ale Recensamantului General Agricol.

Acest material a fost elaborat de Institutul de Economie Sociala in cadrul proiectului “PROMETEUS- Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene” finantat prin POSDRU. Datele pentru anul 2002 si 2010 sunt de la Recensamantul General Agricol (pentru 2010 rezultate provizorii publicate in iulie 2011), iar pentru anii 2005 si 2007 sunt de la Anchetele Structurale în Agricultura ale Institutului National de Statistica. 

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile