«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Fara Risipa - combatem risipa alimentara la Aiud!

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2016-10-05

 

 

De o luna, in fiecare  joi, in piata agro-alimentara din Aiud, forfotesc voluntari ai asociatiei Societatea pentru Consum Responsabil si colecteaza de la producatori legumele si fructele nevandute. Peste 500 de kg de alimente colectate intr-o singura luna. Septembrie.  36 de suflete aflate in nevoie cu bucate in plus pe masa la Aiud.  Peste 16 producatori responsabili si darnici din oras si din satele din imprejurimi au raspuns acestei provocari. Totul realizat prin implicarea unei echipe de doar 5 voluntari.

Conform FAO, in lume o treime din mancarea produsa ajunge la ghena de gunoi. Romanii contribuie si ei la acest fenomen aruncand cantitati enorme de alimente anual, timp in care 1 din 8 copii merge la culcare flamand. Cauzele risipei alimentare sunt diverse, unii isi procura mai multa hrana decat au nevoie, altii risipesc ingredientele in timpul prepararii alimentelor,  unele produse nu ajung sa fie vandute deoarece sunt in pragul expirarii sau mai rau, sunt date la o parte de catre consumatori deoarece au anumite defecte estetice.

Astfel, proiectul Fara Risipa isi propune sa contribuie la scaderea risipei  alimentare in municipiul  Aiud si totodata la cresterea accesului familiilor nevoiase la alimente

Cum functioneaza lucrurile? Simplu. Joia se merge la piata, se colecteaza produsele nevandute sau care le prisosesc producatorilor, urmand ca seara sa fie livrate familiilor beneficiare, identificate in decursul saptamanii respective.

Reactia producatorilor**? De nepretuit! De fiecare data, minim 100kg colectate. “Domnisoara, decat sa le mai car acasa si sa le arunc apoi, mai bine stiu ca se bucura niste suflete flamande de ele”, ne-a zis cu caldura una dintre producatoarele din Mihai Viteazu. Incepand cu a doua vizita la piata, unii producatori deja o cunosteau pe Ioana, cum o vedeau, ii spuneau “sa treci si pe la mine” sau “hai sa-ti mai dau un sac de vinete”, “ia si doua conopide”, etc. O parte din alimentele colectate aveau intr-adevar mici “defecte” estetice, iar producatorii stiau ca omul ce vine la taraba va stramba din nas ca “e patat gogosarul”, asa ca preferau sa le ofere echipei Fara Risipa. Timp in care unele legume aratau impecabil, daruite de producatori doar cu gandul la familiile nevoiase, care se vor bucura de inca o masa sanatoasa.

Producatorii de paine din Aiud, nu s-au dat nici ei la o parte. Brutariile Nelly si Natur au donat paine saptamanal.

Cum a inceput totul?  Interesul SRC* fata de consumul sustenabil de alimente s-a fundamentat in cadrul proiectului “Provocarea mancarii”, iar inspiratia initiativei Fara Risipa a adus-o la Aiud tanara Ioana Man.  “Vreau sa dezvoltam impreuna proiectul acesta si in Aiud”, e gandul cu care s-a intors Ioana Man de la un schimb de tineri din Italia. Provocare acceptata de Societatea pentru Consum Responsabil . Coordonatorul local al asociatiei, Diana Calin, nu a stat pe ganduri si a sustinut-o pe Ioana in dezvoltarea proiectului.

Ioana stia ca in octombrie trebuie sa se intoarca la Cluj, la facultate, asa ca nu a fost vreme de zabovit, stia ca trebuie sa se miste repede, asa ca proiectul  a fost demarat spontan in prima saptamana a lunii septembrie. Primul pas, lansarea apelului pentru selectia echipei de voluntari. Aiudenii nu s-au inghesuit, dar s-au alaturat nici mai multi, nici mai putini decat numarul celor necesari. Raluca Popan, a fost prima aiudeanca care a raspuns cu DA provocarii noastre. Victoria Anda Goia a pus la dispozitia Fara Risipa sediul asociatiei sale, “Am si eu copilul meu” pentru a depozita alimentele colectate pana la momentul livrarii catre beneficiari. Mai apoi s-a alaturat proiectului Cosmin Georgiu,  care si-a pus masina personala la bataie si a ajutat cu transportul alimentelor catre beneficiari. Formula completa. Asadar, actiune! Ioana era prezenta in orice etapa, timp in care Diana o indruma din umbra. 

Si de provocari are parte echipa. Sunt de 2 feluri deocamdata. Prima e perceperea corecta a mesajului proiectului de catre comunitate. Voluntarii isi folosesc creativitatea pentru a se asigure ca beneficiarii, donatorii si comunitatea locala inteleg ca Fara Risipa nu e o initiativa caritabila, ci prioritar isi propune sa reduca risipa alimentara. Actele de caritate si alimentele donate sunt doar un rezultat bun al acestei initiative, insa nu reprezinta scopul ei. Cea de-a doua si cea mai mare provocare e identificarea beneficiarilor pe baza unor principii de echitate si nediscriminare.

E octombrie, etapa pilot din septembrie s-a incheiat cu rezultate peste asteptari.  Asadar, povestea Fara Risipa de la Aiud e abia la inceput. Un nou apel pentru voluntari va fi lansat in curand.

Pana mai revenim cu noutati de la Aiud, hai sa punem umarul pentru revizuirea legii cu privire la reducerea risipei alimentare. Comunitatea de-clic.ro în parteneriat cu Ecoteca, Think Outside the Box și Grupul Quantic au făcut câteva propuneri de modificare a legii. Petiţia mai are nevoie de 1300 de semnături pentru ca propunerile să fie luate în seamă. Semneaza si tu pentru o lege care să reducă într-adevăr cantitățile uriașe de alimente care se risipesc la poarta supermarketurilor și să încurajeze măsurile prin care persoanele cu venituri mici să poată accesa aceste alimente!

*Organizația coordonatoare a proiectului, Societatea penru Consum Responsabil este o asociație non-profit care implementează proiecte în domeniul consumului și producției sustenabile, al dezvoltării durabile și consumului colaborativ, educației, actionând înspre dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a comunităților locale în particular, și a societății umane în general. Activitățile SRC includ proiecte de educație și consultanță, și sunt îndreptate spre dezvoltarea înțelegerii și punerii în aplicare a conceptului de consum responsabil în mod special în rândul tinerilor.

**Producatorii locali care au donat fie alimentele  nevandute, fie din cele care le-au prisosit si carora le multumim: Badalan Elena, Pap Szigismund, Korsoi Elisabeta, Lorincz Erika, Farcas Nicolae, Mihaiu Maria, Dragos Paul, Florea Mihaela, Badalan Stan, Monica, Nagy Clara, Balazs, Fam. Nagy, Bardi Szabolcs, Lorincz Remi, Fam. Harceaga si o suita de alti donator anonimi.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile