«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Opinia CESE privind dimensiunea externa a economiei sociale

Postata in: Stiri externe
Data: 2017-07-19


 

La cea de-a 527a sesiune plenara, care a avut loc in zilele de 5 si 6 Iulie 2017, Comitetul Economic si Social European a adoptat o serie de opinii cu privire la dimensiunea externa a economiei sociale.

Printre punctele principale cuprinse in document regasim:

  • Economia sociala este un actor-cheie si contribuie la realizarea obiectivelor tuturor politicilor europene cu o dimensiune externa: politica externa si de securitate, politica comerciala, politica de vecinatate, politica in domeniul schimbarilor climatice, cooperarea pentru dezvoltare si politica de dezvoltare durabila. Cu toate acestea, lipsa unui mediu de reglementare adecvat, atat la nivel european, cat si la nivel national, impiedica acest sector sa isi dezvolte intregul potential si sa maximizeze impactul acestuia.
  • CESE saluta faptul ca, in Agenda post-2015, Consiliul subliniaza importanta "economiei sociale pentru crearea de locuri de munca si dezvoltarea durabila", care deschide noi oportunitati de stimulare a dimensiunii externe a economiei sociale (punctul 43 din -2015), dar regreta faptul ca Comisia nu a inclus economia sociala in propunerea sa privind un nou Consens european privind dezvoltarea.
  • Comisia a recunoscut rolul important pe care il pot juca intreprinderile din economia sociala in dezvoltarea economiei circulare, la care pot aduce o contributie esentiala. SEE contribuie semnificativ la cresterea economica durabila, reducand astfel impactul negativ asupra mediului. Prin urmare, CESE considera ca este regretabil faptul ca, in ciuda rolului lor de necontestat in indeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabila si importanta lor socio-economica, intreprinderile sociale nu sunt considerate in mod sistematic un actor in programele UE menite sa stimuleze dimensiunea internationala si promovarea externa a afacerilor. 

Rezumatul complet (in limba engleza) si documentul in limba romana sunt disponibile la acest link.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile