«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Atelierul de panza: un proiect social de succes

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-01-19

 

Anual sunt folosite miliarde de pungi de plastic la nivel global, iar in Romania doar 1% din deseurile generate sunt reciclate. Atelierul de panza ne ofera o solutie la aceasta problema, o alternativa ecologica: sacose din tesaturi naturale (bumbac si iuta), biodegradabile si imprimate cu vopsea pe baza de apa.

Lasand la o parte utilitatea ei, sacosa de panza arata bine si poate deveni un accesoriu prin care sa comunici grija ta fata de mediu, atat la serviciu sau in oras, cat si atunci cand iti faci cumparaturile. Dar cel mai important lucru despre aceasta sacosa este ca, daca o cumperi, vei ajuta la integrarea socio-profesionala a unor oameni mai putin norocosi decat tine.

Designul sacoselor este realizat de un artist grafician, implicat in acest proiect ca voluntar, iar ideile, simple, frumoase, de designist, vin din partea intregii echipe Viitor Plus. Ele sunt facute din 3 tipuri de bumbac (subtire, gros, doc) si din iuta, iar modelele si imprimeurile sacoselor sunt foarte variate si se tot adauga la portofoliu.

Toate produsele (dintre care sacosa este produsul de baza) sunt realizate manual de persoane aflate in dificultate, majoritatea cu probleme sociale. Angajarea lor in cadrul atelierului este un demers pentru a le imbunatati situatia, pentru a le oferi ocazia de a castiga experienta profesionala, a-i invata sa lucreze intr-o echipa, a se deprinde cu anumite norme de lucru si, in final, a se integra mai usor pe piata muncii.

In momentul de fata, atelierul are 6 angajati, iar de la domiciliu lucreaza 3 doamne cu dizabilitati fizice. Pana acum, in cadrul programului au participat 10 persoane cu situatii problematice, dintre care 4 au fost integrate cu succes pe piata muncii.

 "La inceput, proiectul s-a numit Sacosa de panza, insa anul trecut l-am reinventat: am schimbat numele in Atelierul de panza, pentru ca ne propunem sa extindem gama de produse, am adaugat noi modele, le-am imbunatatit, am schimbat logo-ul si design-ul sacoselor" – ne povesteste Iulian Ifrim, coordonatorul proiectului.

Atelierul de panza este un proiect Viitor Plus - Asociatia pentru Dezvoltare Durabila, inceput in 2009, si urmareste sa aplice valorile dezvoltarii durabile, astfel ca se canalizeaza pe 3 laturi de baza: sociala, de mediu si economica.

Impactul asupra mediului inconjurator este minim, pentru ca in atelier se produc obiecte din panza naturala, neinalbita, nevopsita si netratata. Bumbacul este tesut local, iar resturile de material sunt aproape zero.

Dar exista profit? Deocamdata nu, pentru ca din punct de vedere economic se urmareste autosuficienta financiara, adica sa fie acoperite cheltuielile de productie din vanzari. Sunt necesare insa finantarile, pentru a acoperi toate cheltuielile, inclusiv cele de dezvoltare.

"Cu ajutorul unui grant din partea Ministerului Muncii, am reusit sa extindem proiectul. Avem un nou spatiu de lucru, in incinta uzinelor Faur, unde suntem aproape de partenerii nostri de la Ateliere fara frontiere, care ne ajuta pe partea de asistenta sociala. Am putut angaja un coordonator nou si implementa un serviciu de serigrafie special: linogravura. De la NESsT beneficiem de consultanta financiara, tot prin fonduri obtinute. Urmarim sa avem un profit de 5%, care sa mearga spre organizatie. Pentru 2012 avem planuri mari, dorim sa vindem 50.000 de sacose." – ne spune Iulian Ifrim.

De unde cumperi?  Gasesti sacosele in toate librariile Humanitas din tara, in benzinariile OMV, la Bacania Coco, din Bucuresti, in magazinele de cosmetice bio Natural Paris, din Bucuresti, in magazinulThe Earth Collection (Cluj) si la ceainaria Tabiet. Atelierul de panza poate face si modele personalizate, la comanda, pentru companii sau diverse evenimente.

Daca doresti sa vezi modele de sacose, poti face o vizita la sediul intreprinderii sociale din str. Sperantei nr.27, iar comenzile se pot face la adresele: contact@atelieruldepanza.ro sau iulian.ifrim@viitorplus.ro.

 

Sursa: Designist.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile