«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Un exemplu de succes: Cooperativa elvetiana Mobility Car-Sharing

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2012-02-28

In 1987 doua cooperative elvetiene, care urmau sa devina "Mobility Car Sharing", au intrat pe piata. Fiecare a inceput cu o masina, cativa membri si cateva chei de schimb. Douazeci si patru de ani mai tarziu, dupa o fuziune si schimbare de nume, Mobility avea cel mai mare program de car-sharing (utilizarea aceluiasi automobil intre mai multe persoane care au drept de propritate asupra acestuia) din Europa: 100.000 de clienti care folosesc 2.600 de vehicule.

Aproape jumatate din acesti clienti au ales sa investeasca si sa devina membri, deoarece Mobility oferea o solutie de utilizare a automobilului intr-un mod ecologic si la un pret redus.

Dupa toti acesti ani, masinile sunt inca usor de accesat. In fata cresterii exponentiale, compania a mentinut sisteme simple pentru membrii sai. La fel cum au facut in 1987, firmele sau persoanele fizice platesc o taxa fixa care acopera carburantul, intretinerea si asigurarea - in esenta, o parte din costurile operationale ale flotei. Membrii inca pot programa un vehicul prin telefon, dar acum se pot programa si prin internet sau aplicatii de smartphone-uri. Zilele in care se dadeau cheile personal au inceput sa dispara. Clientii mai nou isi gasesc masina pe care au comandat-o, o deblocheaza cu un card de membru si se pun in miscare.

Compania lucreaza pentru a integra flota cu sistemul de tranzit elvetian. Datorita parteneriatelor cu autoritatile feroviare, masinile isi asteapta detinatorii in sute de statii de tren. Aceasta afiliere ofera confortul clientilor si, mai important, incurajeaza utilizarea transportului public. In timp ce Mobility are 2.600 de masini in 450 de orase elvetiene, compania nu permite ca granitele tarii sa  limiteze clientii. Utilizatorii pot conduce vehicule detinute de catre alte companii de car-sharing din alte state europene.

Compania faciliteaza multe alte parteneriate. Mobility este mandra sa spuna ca, in 2010, membrii ei au produs 290 kg de emisii de CO2  si 18.000 de masini nu au mai ingreunat traficul pe drumurile din Elvetia.

Structura Companiei ofera confort si eficienta energetica. Mobility estimeaza ca, in comparatie cu cei care detin propria masina, membrii ei economisesc sume cuprinse intre 3.500 si 5.000 CHF. In timp ce  membrii acesteia economisesc o mare parte din bani, compania a castigat inca 31.8 milioane CHF in 2010 si punand accent pe viitor, Mobility a  reinvestit toti acesti bani in infrastructura.

Dupa ce au trecut decenii de cand acele putine persoane s-au reunit pentru a cumpara o masina, ideile care i-au motivat sa inceapa car-sharing-ul nu s-au schimbat: o solutie mai ieftina pentru un grup restrans de oameni care au nevoie sa foloseasca un automobil in diferite scopuri. In ultimii 25 de ani rata membrilor care folosesc masini prin programe de car-sharing s-a imbunatatit si Mobility a demonstrat ca 50.000 de oameni care detin 2.600 de masini vor avea costuri foarte eficiente.

Sursa: Stories.coop

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile