«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Parlamentul European a votat in favoarea unei economii sociale si de solidaritate mai puternice

Postata in: Anul International al Cooperativelor
Data: 2012-03-15

In contextul Anului International al Cooperativelor, Parlamentul European a adoptat acum doua zile un raport privind consolidarea cooperativelor europene si sustinerea unei economii sociale si de solidaritate mai largi. După anuntarea rezultatelor in urma votului din Parlamentul European, Sven Giegold, initiatorul raportului, a declarat: 

"Parlamentul European a votat pentru sublinierea importantei economiei sociale in Europa. In timpul crizei economice, actorii din domeniul economiei sociale, si in special din cooperative, s-au dovedit mai rezilienti la criza si au putut sa asigure o mai mare stabilitate a locurilor de munca. De asemenea, cooperativele joaca un rol important in implementarea strategiei EU 2020, mai ales in domeniile de coeziune sociala, protectia mediului si management durabil.

Imbunatatirea Statutului Cooperativelor Europene ar putea contribui la maximizarea potentialului acestui sector. Aceasta imbunatatire ar presupune o mai buna adaptare a Statutului la nevoile membrilor cooperativelor si a angajatilor acestora. In 2004, Comisia Europeana a stabilit 12 masuri menite sa promoveze cooperativele din Europa, insa numai trei dintre aceste masuri au fost implementate pana acum. Comisia trebuie sa inregistreze un progres mai pronuntat in aceasta privinta.

In legatura cu economia sociala si de solidaritate, raportul solicita demararea unui proces deschis de schimburi de bune practicie intre statele membre ale UE. Atat legislatia nationala cat si cea la nivel european privitoare la achizitiile publice, ajutorul de stat, taxele si politicile industriale trebuie imbunatatite. Sustinerea pentru acest raport, care a venit din randul tuturor partidelor politice, demonstreaza angajamentul Parlamentului European de a promova diversitatea antreprenoriala in Europa."

Sectorul cooperativelor europene insumeaza 160.000 de afaceri, cu 120 milioane de membri si 5,4 milioane de angajati.

Sursa: European Free Alliance

Articol preluat si editat de Andreea Anastasiu, colaborator IES.org.ro

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile