«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Reinvierea unei traditii: Sezatoarea!

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2012-05-24

 

Sezatorile sunt o activitate obisnuita in putinele satele care mai pastreaza traditia. Pentru cat timp va mai ramane insa acest obicei viu cand lipsurile materiale din spatiul rural si globalizarea fac traditia sa para demodata si lipsita de valoare? Prin proiectul "Sezatoarea", asociatia Village Life si-a propus sa reinvie acest obicei frumos si sa il promoveze ca pe o metoda de dezvoltare durabila a satelor romanesti.

Prima sezatoare organizata cu sprijinul Village Life a avut loc in aprilie, acasa la tanti Maria Dilimot, in Pietriceaua, judetul Prahova. Tanti Maria si-a dorit si a reusit sa construiasca in curtea casei sale un muzeu care sa celebreze si sa pastreze vii portul si indeltnicirile traditionale. Village Life a descoperit-o intamplator si au pus in valoare ceea ce ea cu multa rabdare si determinare adunase de-a lungul anilor.

Peste 20 de oraseni au raspuns entuziasmati invitatiei Village Life de a-si petrece o zi cu tanti Maria, familia si vecinele sale din Pietriceaua, de a-si reaminti sau a practica pentru prima data tesutul, cusutul sau torsul si de a cunoaste traditiile, bucataria, cantecele si dansurile locului.

Sezatoarea s-a bucurat si de atentia presei culturale, fiind surprinsa intr-un reportaj al Radio Romania Cultural, dar si de interesul Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala.

Toti participantii la sezatoare si-au exprimat recunostinta fata de tanti Maria, de familia ei si de famiiile vecine care au participat, prin donatii care au depasit suma pe care familia Dilimot o castiga intr-o luna intreaga.

Proiectul "Sezatoarea" s-a bucurat de recunoasterea cuvenita si a ajuns in finala concursului Social Impact Award, intuind si demonstrand ca acesta activitate care face parte in mod natural din viata comunitatii rurale, le poate aduce satenilor venituri in plus, facandu-i in acelasi timp mandrii de mostenirea culturala nepretuita pe care inca o detin.

Puteti sa consultati videoclipul de prezentare a acestui proiect, in limba engleza, AICI.

Persoana de contact pentru detalii suplimentare privind proiectul: Gabriela Mindru, voluntar al Asociatiei Village Life, gabriela@villagelife.ro, sau Alexandra Vasiliu, alexandra@villagelife.ro.

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile