«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Mai poate recupera Romania sumele uriase neutilizate de la UE?


Data: 2012-09-13

Au trecut mai bine de cinci ani si jumatate si Romania reuseste astazi "performanta" de a avea o rata de absorbtie a fondurilor europene de 10%. Adica 10% din totalul de 35 de miliarde de euro , total sume alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, este optimist si crede ca pana la sfarsitul lui 2013 am putea ajunge la o rata de absorbtie situata undeva intre 70 si 75%. Cu foarte multi de "daca": daca se schimba sistemul de control , cel de management , daca se creeaza un fond -tampon sau daca se imbunatateste sistemul de achizitii publice. Totul ar trebui sa se intample in mai putin de 16 luni.

Sunt mai putin de 16 luni pana la inchiderea ciclului multianual 2007-2013. Ce rata de absorbtie are Romania?

Mai intai de toate, vreau sa va spun ca inca nu suntem la finalul acestui ciclu, el se va incheia la sfarsitul lui 2015 (contractarea se incheie la sfarsitul anului 2013, in timp ce implementarea se poate prelungi cu doi ani, adica pana la sfarsitul anului 2015 - n.r.), deci se mai pot face multe lucruri, inclusiv in ceea ce priveste rata de absorbtie, care in prezent este de aproximativ 10%.


Care sunt concluziile, dupa cinci ani si jumatate?

Prima concluzie este ca am pornit procesul acesta fara sa stim despre ce este vorba. Iar aceasta necunoastere, pentru ca in primul rand este vorba despre necunoastere, incapacitate de a ne pregati din timp, ne-a costat foarte mult. Au fost ani de zile in care pot sa spun foarte clar ca aproape nu s-a avansat deloc, daca ne uitam numai la rata de absorbtie reala de la sfarsitul anului 2009 sau 2010 , putem vedea ca au fost absorbiti foarte putini bani. In plus , chiar si cine a putut absorbi, constatam acum ca este marcat de probleme serioase. Recent, Comisia Europeana a avansat o scrisoare catre autoritatile romane in care se vorbeste despre corectiile care vor trebui sa fie aplicate pentru acea perioada, mai precis pana in octombrie 2011 pentru marea majoritate a proiectelor ce implica procese de achizitii publice. Si de aici, plecand de la aceste constatari preliminare, putem trage cateva concluzii..

O prima concluzie in ceea ce priveste cadrul institutional. Cadrul institutional nu este suficient de bine asezat astfel incat sa ne permita sa utilizam eficient fondurile comunitare. Este evident ca vor trebui facute anumite modificari, vor trebui incluse in subordinea directa a actualului minister al Afacerilor Europene toate autoritatile de management pentru fonduri comunitare. Toate acele structuri menite sa asigure respectarea si aplicarea deplina a regulilor in ceea ce priveste fondurile comunitare. Autoritatile de management au fost asezate la diferite ministere si am putut constata ca procedurile au suferit fel de fel de modificari fata de cele care erau propuse initial, a fost o mare fluctuatie de personal si toate aceste lucruri ne-au condus la rezultate scazute si foarte scazute.


Cele mai multe probleme vin de la achizitiile publice. Sunt operate schimbari fata de perioada de inceput pe aceasta zona?

Sunt si este evident ca trebuie sa imbunatatim sistemul de achizitii publice. Cele mai multe probleme, cele mai multe sanctiuni, cele mai multe corectii, sunt propuse in legatura cu sistemul de achizitii publice. Marile probleme care au existat si mai exista sunt pe zona achizitiilor publice. De exemplu, problema conflictului de interese pe zona achizitiilor publice este o chestiune care pur si simplu nu a fost evaluata si nu a fost urmarita de catre autoritatile romane pana in decembrie 2011. Aceasta problema a inceput sa devina un subiect de urmarire si control, atat la nivelul Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare in Achizitiile Publice, institutia care coordoneaza procesul de achizitii publice, cat si la nivelul tuturor autoritatilor de management ale organismelor interne. De aceea, in momentul de fata, au un fel de checking list de actiuni pe care trebuie sa le efectueze, astfel incat sa verifice potentialele conflicte de interese in procesul de achizitii publice. Aceasta lista de actiuni va trebui sa fie imbunatatita, inclusiv acoperita partea de verificari, de control de potentiale conflicte de interese dupa atribuirea contractului.

LA UN PAS DE DEZASTRU?

Ati vorbit despre o rata de absorbtie de 10% in momentul de fata. Se va dubla acest procent?

Va dati seama ca a incheia cu o rata de absorbtie de 20% este un dezastru. Probabil o rata de absorbtie acceptabila va fi de 70-75%. Daca nu atingem 70- 75% putem spune ca performanta este slaba sau foarte slaba. In ce masura va fi atinsa aceasta rata de absorbtie ramane de vazut. Este un obiectiv extrem de ambitios, avand in vedere cifrele existente in momentul de fata. Si nu numai cifrele, ci si riscul permanent cu care ne confruntam de intrerupere de plati sau de suspendare.


Ce se mai poate salva acum? Unde poate ajunge acest proces pana la sfarsitul anului 2013, cand se termina perioada de contractare a fondurilor comunitare din ciclul multianual 2007-2013?

Este clar ca va trebui sa o crestem in continuare, pana la sfarsitul lui 2015, consistent, astfel incat sa asiguram o utilizare cat mai larga, un procent cat mai inalt de absorbtie a fondurilor comunitare.
Insa, in momentul de fata, rata de absorbtie este blocata, practic e aceeasi ca la sfarsitul lunii iunie. Pentru ca la sfarsitul lunii iunie a acestui an am stabilit cu Comisia Europeana sa nu mai trimitem cereri de rambursare la Comisia Europeana pana cand va fi evaluat intreg sistemul si se va constata daca programele sunt in momentul de fata functionale, daca exista acest mecanism functional de conducere, de management si control, daca vorbim despre un management financiar sanatos, si vor putea relua aceste plati in momentul in care Comisia Europeana va decide ca lucrurile sunt in regula.
Asta va spun. In continuare, vom sta permanent sub amenintarea ca exista riscul de intrerupere de plati, asa cum s-a intamplat la jumatatea lunii august, cand am primit o scrisoare de la Comisia Europeana pe programul operational de mediu, unde au fost identificate trei cazuri cu conflicte de interese (ulterior procesului de atribuire a contractelor) si s-a decis ca platile sa fie intrerupte, nu suspendate, pana cand autoritatile romane iau o serie de masuri pentru corectare. Repet, obiectivul este extrem de ambitios, noi trebuie sa-l visam, trebuie sa ne apropiem de acest 70-75%, pentru ca altfel vom pierde foarte multi bani. Vom pierde miliarde si miliarde de euro.

PLAN DE MASURI

Chiar credeti ca vom atinge un grad de absorbtie de 70-75% din moment ce in cinci ani si jumatate s-au absorbit 10% si mai sunt mai putin de 16 luni din ciclul 2007-2013?

Sunt proiecte care sunt in faza de implementare, mecanismele la nivelul structurilor care gestioneaza fondurile comunitare s-au imbunatatit considerabil fata de o perioada anterioara. Sunt niste schimbari majore in sistem. Problema este ca pe anumite zone Comisia Europeana considera ca schimbarile nu sunt suficiente si ca mai sunt necesare actiuni suplimentare, cum ar fi pe zona achizitiilor publice.
Dar raman optimist si trebuie sa ramanem optimisti, pentru ca putem sa atingem o rata decenta de absorbtie. Repet, daca vom lua masurile necesare. Unele masuri, nu am mentionat anterior, tin de zona bugetara, zona financiar-bugetara. Va trebui sa fim capabili sa gasim formule - eu as spera chiar din ianuarie 2013 - astfel incat sa avem un fel de fond, sau buget de tip buffer (fond de tip rezerva sau tampon - n.r.), care sa permita alimentarea diferitelor ministere astfel incat sa se faca platile interne catre beneficiari. Pentru ca in momentul de fata intampinam dificultati in finantarea, in plata sumelor catre beneficiari. Fara rezolvarea acestei probleme, pur si simplu nu vom atinge o rata inalta de absorbtie. Daca noi nu vom continua platile interne catre beneficiari, nu vom avea banii sa facem aceste plati catre beneficiari, nu vom putea transmite facturile sau cererile de rambursare catre Comisia Europeana si nu vor putea sa vina banii inapoi de la bugetul Uniunii Europene. Aceasta este o chestiune fundamentala care ar trebui sa fie solutionata si nu ar trebui sa ne mai bazam permanent pe imprumuturi prin care sa putem alimenta diferitele ministere astfel incat ele sa poata plati cereri de rambursare si sa faca platile interne catre beneficieri. Sunt cateva elemente fundamentale de care depinde, pana la urma, modul in care va functiona si care va fi la final rata de absorbtie a fondurilor comunitare. Este esentiala luarea acestor masuri, pentru ca trecutul ne apasa foarte mult. Ne apasa si suntem sanctionati pentru carentele majore in special pe zona achizitiilor publice si pe zona controlului in perioada anterioara.

Ministerul pe care il conduceti are statistici privind fraudele cu fonduri comunitare?

In ceea ce priveste suspiciunile de frauda cu fonduri europene, sunt nenumarate sesizari la Departamentul pentru Lupta Antifrauda, inclusiv facute de Ministerul Afacerilor Europene, pe aceasta chestiune. Unele dintre aceste sesizari se confirma, altele nu se confirma, insa aceste date sunt la DLAF si la DNA, pentru ca, in situatia in care suspiciunile de frauda se confirma, sunt anchetate de DNA. Ministerul Afacerilor Europene nu are date privind fraudele cu fonduri europene, intrucat scopul nostru nu este sa centralizam aceste date.

SUME MAI MARI PENTRU VIITOR

Cum se vede astazi perioada urmatoare, respectiv 2014-2020, in ideea de a creste substantial rata de absorbtie?

Este clar ca va trebui sa avem un set de proiecte, de dorit proiecte majore, care sa fie avansate sau chiar foarte avansate, bine pregatite, chiar de la inceputul perioadei de programare, sa nu mai asteptam 1 ianuarie 2014 si de-abia dupa aceea sa incepem toate demersurile. Va trebui sa fim pregatiti cu proiecte, poate chiar proiecte care nu le putem finanta si nu le putem finaliza pana la sfarsitul perioadei. Cu aceste proiecte trebuie sa ne ducem, trebuie sa fim intr-un stadiu avansat de pregatire, astfel incat sa putem avansa, sa le putem implementa mai devreme. Sunt doar cateva dintre idei. Sunt foarte mult lectii pe care ar trebuie sa le invatam, pentru ca daca nu le invatam si nu gasim solutii si nu transformam intreg mecanismul riscam sa repetam, sa avem aceleasi dificultati pe care le avem in momentul de fata.


Legat de ce se va intampla din ianuarie 2014. Este vehiculata ipoteza conform careia alocarile pentru Romania vor scadea, pentru ca nu a reusit sa absoarba fondurile puse la dispozitie de catre Comisia Europeana.

Nu pot sa confirm aceasta ipoteza. Au fost in discutie asemenea proiecte, au fost unele state care au venit cu ideea de a face o legatura intre rata de absorbtie actuala si alocarile viitoare, dar aceasta chestiune, pana in prezent, nu este retinuta in documente oficiale, si este normal sa nu fie retinuta, pentru ca rata de absorbtie este un indicator care se modifica permanent, deci un indicator dinamic.
Sunt multe argumente, le-am prezentat in discutiile pe care le-am avut la Bruxelles si la Luxemburg, legate de negocierea viitorului buget al Uniunii Europene, deci cel putin pana in momentul de fata nu exista un asemenea risc.
Speram la o alocare mai consistenta pentru perioada 2014-2020 decat in perioada 2007-2013. Dar, desigur, trebuie sa intelegem ca este posibil sa existe reduceri -si este foarte probabil sa existe reduceri -insa depinde foarte mult de nivelul acestor reduceri. Cand toata lumea isi va vedea sumele reduse, si Romania isi va vedea sumele reduse. Dar si cu aceasta reducere, daca va fi operata, noi speram ca alocarile sa fie mai consistente decat cele din actuala perioada.

CE URMEAZA?

Pentru urmatorul ciclu multianual mizati pe un grad mai mare de absorbtie?

Nu. Pe hartie mizez pe sume mai mari decat cele din actuala perioada. Pentru perioada 2007-2013 sumele totale se ridica la aproximativ 35 miliarde de euro. Speram ca vor fi sume mai mari decat atat.


Va ganditi la o cifra anume?

Nu vreau sa avansez nici o cifra. Ca negociator, trebuie sa intelegi un lucru foarte clar. In momentul in care avansezi o cifra, ridici anumite asteptari. In functie de acele asteptari, esti judecat ulterior. Si multe lucruri nu depind de capacitatea ta de a influenta intreg procesul. Nu vreau sa avansez o cifra, dar v-am oferit un orizont de asteptare spunand ca speram la alocari mai mari. Speram la mai mult decat 35 de miliarde de euro.


Credeti ca Romania ar putea fi capabila sa absoarba in urmatorul ciclu multianual o suma de 50 de miliarde de euro?


Nu stiu daca se va pune problema unei sume de 50 de miliarde de euro; ce este foarte important este sa se ia acele masuri, sa se invete din experienta actualei perioade, si cred ca rata de absorbtie poate sa fie o rata inalta si care sa se situeze la un minim de 90% in perioada 2014-2020.

Interviu preluat de pe www.incomemagazine.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile