«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Un SOC COOPERATIST se pregateste in Franta

Postata in: Anul International al Cooperativelor
Data: 2012-12-05

 

Prezent la cel de-al 35-lea Congres al Societatilor cooperatiste si participative SCOP1 din Franta, in 16 noiembrie 2012, la care  au participat 1200 de delegati ai cooperativelor din Franta, Benoit Hamon, ministrul adjunct pentru economie sociala si de solidaritate, a anuntat ca "Dorim sa cream un soc cooperatist sau, mai degraba, o mangaiere cooperatista". 

Incurajati de succesul cooperativelor in Canada, Brazilia, Italia, Spania si Marea Britanie, cooperatorii francezi si-au propus sa redefineasca aceste structuri colective astfel incat acestea sa creasca, sa ocupe spatiul mass-media pentru a populariza istoria miscarii (prima lege a cooperativelor dateaza in Franta din 1865), dar si formula de o extrema modernitate a acestora. 

El a anuntat 7 masuri pentru dezvoltarea modelului economic si social cooperatist. Cele 7 masuri se vor regasi in noua Lege a Economiei Sociale si Solidare din Franta care va fi promovata in primul trimestru al anului 2013. 

De asemenea, Benoit Hamon a anuntat ca Banca de Investitii Publice va aloca suma de 500 de milioane de Euro pentru a sustine intreprinderile din economia sociala si solidara.

Cele 7 parghii prezentate in cadrul Conferintei pentru a dezvolta Societatile Cooperative si Participative SCOP in Franta sunt:

  1. Drepturi preferentiale pentru rascumpararea intreprinderilor - buyout de catre angajati 
  2. Promoveze intelegerea de catre justitie a statutului de  Societate cooperativa 
  3. Crearea unui statut tranzitoriu pentru transformarea intreprinderilor in Societati cooperative
  4. Dezvoltarea capacitatii de inovatie a SCOP, inclusiv prin BPI 
  5. Formarea de grupuri cooperatiste 
  6. Sprijin pentru o retea de acompaniere – suport pentru SCOP inclusiv a uniunilor regionale ale SCOP
  7. Dezvoltarea exportului, inclusiv deschiderea spre pietele straine a SCOP

Paul Singer, ministrul brazilian al Economiei Sociale si Solidare, prezent si el la Congres, a declarat ca modelul cooperativ nu va sprijini, nici nu va salva sau echilibra capitalismul, ci mai degraba il va inlocui, concluzionand: "Noi facem acelasi lucru, dar mai bine!". 

La sfarsitul anului 2011, in Franta existau 2046 de cooperative cu 42.244 de angajati. Societatile cooperative si participative sunt active astazi in Franta in industrii foarte diverse si includ  companii de toate dimensiunile, de la foarte mici la intreprinderi mari cu sute salariati, cum ar fi Grupul Cheque Dejeuner sau Acome (care au mai mult 1 200 de angajati),  companii cebre ca Theatre Soleil sau Ethiquable (companie lider in comertul echitabil).

"Inainte de criza, cooperativele erau considerate forme arhaice, acum sunt moderne. Ele propun o distributie echitabila a bogatiei si mai multa democratie in cadrul si in jurul companiei!" a declarat un functionar al Biroului International al Muncii (BIM). 

Congresul a avut loc in contextul Anului International al Cooperativelor stabilit de ONU, care a avut ca slogan: "Cooperativele pentru o lume mai buna".

 

SCOP  - societate cooperativa si participativa (pana in 2010, societate muncitoreasca de cooperare si productie) este in dreptul francez o societate cu raspundere limitata, care, sub rezerva cerintei de rentabilitate, ca orice afacere, are o guvernare democratica si o repartizare a rezultatelor ecobomice care favorizeaza durabilitatea locurilor de munca si a planului de afaceri. Co-angajatii sunt intr-adevar asociati (sau "co-intreprinzatori"), au majoritatea cel putin 51% din capitalul si 65% din drepturile de vot. Mai mult decat atat, indiferent de cantitatea de capital detinuta, fiecare colaborator are doar un vot in adunarea generala a societatii. Repartizarea profitului intr-o SCOP se face dupa cum urmeaza: 

• Pentru constituirea "rezervei", fondul de dezvoltare pentru sustenabilitatea Scop, deoarece acesta nu are dreptul de a apela la capitalul strain. Legea cere ca aceasta cota nu poate fi mai mica de 16% (in practica fiind de 43%). 

• Pentru retribuirea capitalului, maximum 33% pot fi atribuite membrilor - rata de nu poate depasi randamentul mediu al obligatiunilor in prima jumatate a anului. 

• Pentru retribuirea muncii, lucratorii sunt bonificati indiferent daca sunt membri sau nu, cota alocata acestei parti nu poate fi mai mica de 25% din profit, ajungandu-se de multe ori la 43%. 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile