«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Societatea Civila versus Invazia de Microhidrocentrale

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-02-20

Cursurile de ape ale Carpatilor pastreaza o biodiversitate naturala ridicata, o mandrie pentru cei apti sa inteleaga importanta valorilor naturale intr-o lume care se afunda din ce in ce mai mult intr-o criza ecologica globala; de la specii de pesti la trichoptere, efemeroptere, plecoptere samd, diversitatea organismelor acvatice ale apelor carpatine este apropiata de cea naturala, contrar altor ape curgatoare europene, unde biodiversitatea a fost afectata ireversibil de interventiile umane agresive, care au nimicit in mare parte valorile naturale ale peisajului. Prin conventiile internationale la care este parte, precum si din considerente etice, Romania are datoria sa pastreze biodiversitatea existenta pe la noi.

Construirea mai multor sute de microhidrocentrale pe cursurile apelor salbatice din Carpati, cu crearea drumurilor de acces, buldozere si excavatoare care sapa in vale, dinamitare, betoane, tevi samd, prin alterarile morfologice create, afecteaza ecosistemele acvatice atat la nivel local, cat si la scara mult mai larga, prin intreruperea conectivitatii naturale a cursurilor de ape. Artificializarea mediului natural chiar si in arii protejate, parcuri naturale si parcuri nationale, rezervatii, situri Natura 2000 desemnate pe baza Directivei Pasari si a Directivei Habitate a Uniunii Europene, denota o agresivitate primitiva si neluarea in seama a valorii strategice reprezentate de aceste arii protejate cu rol de a conserva biodiversitatea naturala si procesele ecologice nealterate. A permite pozitionarea acestor infrastructuri artificiale in ariile protejate desemnate pentru protejarea ecosistemelor naturale, este o subminare a esentei ideii de conservare a diversitatii biologice.

"In vederea stoparii dezastrului ecologic si a genocidului in derulare, a agresiunii umane directe asupra biodiversitatii acvatice ale apelor curgatoare din Carpati, cerem organelor statului oprirea imediata a acestor lucrari controversate, si regandirea strategica a pozitionarii acestor investitii, in afara teritoriilor ariilor protejate/ situri Natura 2000, in afara zonelor de interes pentru pastrarea valorilor naturale ale Carpatilor. Cerem asigurarea implicarii societatii civile, a Organizatiilor Neguvernamentale de Mediu si a cercetatorilor biologi din Institute de Cercetari Biologice si Universitati, in vederea gasirii unor solutii rezonabile. In acest scop este necesara crearea si finantarea unei platforme de specialisti si reprezentanti ai societatii civile, care sa analizeze impactul microhidrocentralelor deja existente, si sa poata redefini strategic abordarea dezvoltarii microhidrocentralelor in contextul asigurarii conservarii diversitatii biologice ale apelor din Carpati."

Organizatiile neguvernamentale (ONG) care doresc sa se alature acestei initiative, trebuie sa trimita la adresa conservareabiodiversitatii@yahoo.com urmatoarele informatii: 1. numele organizatiei, 2. numele localitatii in care se afla sediul ei si 3. adresa de e-mail. 

Pentru mai multe informatii privind lista de semnatari, puteti accesa: aliantapentruconservareabiodiversitatii

Sursa:aliantapentruconservareabiodiversitatii

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile