«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Confederatia Asociatiilor Taranesti din Romania - infiintata pentru a sustine interesele taranilor si ale micilor fermieri in fata autoritatilor

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-02-28

„Unii vor ca taranul sa dispara, in numele progresului. Noi il sustinem, ca sa aiba un trai mai bun si pentru ca Romania sa pastreze ceea ce o diferentiaza de restul Europei: o civilizatie rurala vie.”

Gospodariile taranesti si fermele mici din Romania vor putea sustine in fata autoritatilor un punct de vedere comun privind nevoile lor in viitoarea perioada de programare, gratie constituirii Confederatiei Asociatiilor Taranesti din Romania (CATAR). Infiintata recent, confederatia - singura de acest tip din tara - urmareste apararea si promovarea intereselor gospodariilor taranesti si ale fermelor mici, considerate adeseori neviabile pe piata.

Membrii fondatori ai CATAR considera insa ca Romania este unica in Europa prin faptul ca detine cea mai mare civilizatie rurala vie din Uniunea Europeana. Aceasta civilizatie rurala este reprezentata de sutele de mii de gospodarii taranesti si ferme mici, care practica o agricultura mai prietenoasa cu mediul, pastreaza traditii si mestesuguri, contribuind si la ocuparea unui numar important de romani. Din pacate, produsele gospodariilor taranesti - apreciate ca mult mai gustoase si mai sanatoase - nu ajung pe piata, pentru ca acestea realizeaza cantitati prea mici si nu sunt unite in asociatii care sa le permita o mai buna valorificare a productiei. Insa acest lucru s-ar putea schimba, daca autoritatile vor sprijini in anii care urmeaza finantarea lanturilor scurte alimentare, posibilitate prevazuta in noua Politica Agricola Comuna, intreprinsa de comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos.

Departe de a considera ca mica gospodarie taraneasca trebuie sa dispara, pentru ca agricultura romaneasca sa copieze modelele occidentale moderne, CATAR sustine ca fermele mici au un deosebit potential de dezvoltare agricola, turistica, sociala, culturala si economica. „Suntem ferm convinsi ca civilizatia rurala vie a Romaniei este o resursa naturala strategica a statului si ar trebui recunoscuta ca atare in cadrul Acordului de Parteneriat intre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei,” a afirmat Bogdan Buzescu, presedintele CATAR.

„Scopul nostru este acela de a conserva modul de viata, cultura si traditiile din mediul rural romanesc, biodiversitatea si calitatea mediului natural prin cultivarea terenului si cresterea animalelor, in fermele mici si gospodariilor taranesti,” a mai declarat Bogdan Buzescu. In acest sens, CATAR va reprezenta peste trei milioane de oameni in fata autoritatilor, venind si cu un set concret de propuneri, printre care includerea de masuri specifice de finantare in cadrul Programului  National de Dezvoltare Rurala pentru urmatoarea perioada de programare 2014 - 2020, pentru tinerii fermieri si agricultura de munte.

CATAR a fost infiintata in decembrie 2012. Pana acum, 10 organizatii reprezentand micii fermieri si gospodariile taranesti s-au afiliat Confederatiei. Printre acestea se numara: Federatia Agricultorilor de Munte Dorna, Asociatia Agrom Ro, Fundatia Agapis, Asociatia de Cooperare Intercomunitara Valea Somesului, Asociatia Agricultorilor Maghiari din Romania, Fundatia Adept Transilvania, Asociatia Tinerilor Fermieri Olt, Asociatia Fermierilor din Romania, Federatia Agricultorilor Fermierul, Asociatia Producatorilor Agricoli Galati.

Sursa: www.catara.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile