«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

In deschiderea ONGFest - Targul Economiei Sociale 2013 ONG-urile au discutat problemele Bucurestiului

Postata in: Stiri IES
Data: 2013-05-18

In timp ce o parte a capitalei (zona Tineretului) a fost luata cu asalt de organizatii din toata tara dornice sa aduca in fata cetatenilor produsele, serviciile si solutiile lor pentru o viata mai buna, la mai putin de 2 kilometri, intr-o locatie cu traditie pentru Bucuresti – Hanul lui Manuc – aproximativ 40 de organizatii din regiunea Bucuresti-Ilfov s-au intalnit pentru a discuta patru din cele mai importante probleme ale metropolei.

O regiune, o capitala, un oras cu o economie sociala si solidara – Forumul deschis al economiei sociale din regiunea Bucuresti-Ilfov, 17 mai 2013, Bucuresti, Hanul lui Manuc.

Bucurestiul, un oras in care cele doua milioane de locuitori au statistic cele mai ridicate venituri si un PIB pe cap de locuitor peste media europeana, este in fapt un oras al contrastelor in care vedem zilnic sute de copii care cersesc la semafoare si munti de gunoaie in zonele de periferie, un oras care se afla pe unul din primele locuri in topul celor mai poluate orase de pe continent.

Si in termeni de administratie locala, asa cum sublinia dl. Nicusor Dan (Presedinte, Asociatia Salvati Bucurestiul), Bucurestiul ramane in continuare un oras al paradoxurilor: “Administratia cheltuie in fiecare an cel putin 2 miliarde de euro si totusi nu a rezolvat lucruri elementare cum ar fi problema creselor si a gradinitelor. De asemenea, in ciuda pontentialului pe care il are, nu a existat in ultimii 20 de ani o strategie de atragere a investitorilor, nici macar in acele domenii in care Bucurestiul si Romania au un avantaj comptetitiv (ex. IT si industrii creative)”. Insusi faptul ca, atunci cand se intampla ceva in constructii oamenii vin la Salvati Bucurestiul in loc sa mearga la primarie este poate un semnal de alarma ca statul s-a retras dintr-o zona pe care trebuia sa o ocupe.

In tot acest context insa, exista initiative benefice pentru comunitate, initiative care nu pot fi trecute cu vederea. Astfel, prin acest eveniment, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Institutul de Economie Sociala si-au propus sa aduca in fata o mica parte din aceste initiative (agenda este disponibila aici) si sa ofere un cadru deschis pentru generarea de solutii noi la problemele discutate – solutii la a caror realizare pot contribui, dupa caz, autoritatile publice competente, organizatiile societatii civile sau chiar cetatenii.

Toate acestea au fost discutate in cadrul a patru ateliere tematice:

  • Bucuresti, orasul tuturor copiilor – De ce avem inca pe strazi copii?
  • Bucuresti – un oras care ii include pe marginalii sai
  • Bucuresti, orasul tuturor tinerilor – al studentilor, al ultrasilor si „al celor din mahalale”
  • Metropola si suburbiile ei – Ce respiram? Ce fel de relatii se pot stabili intre metropola si comunitatile rurale ale micilor fermieri din judetul Ilfov

Principalele solutii identificate in urma dezbaterii vor fi publicate in scurt timp pe site-ul Institutului de Economie Sociala si pe www.StiriONG.ro.

“Initiativele sunt extrem de importante! Indiferent daca acestea reusesc sau nu sa influenteze decizii, ele reusesc sa produca schimbari mici dar importante pentru comunitate. Lor li se adauga intiativele mai mari de economie sociala. Astfel de schimbari sunt importante pentu viata Bucurestiului, pentru ca acesta sa redevina capitala oamenilor.” (Mircea Kivu, Sociolog si membru in Consiliul Director al FDSC)

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului ”Prometeus – promovarea economiei sociale în România prin cercetare, educaţie şi formare profesională la standarde europene” (ID 57676), implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Universitatea Bucureşti – Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises şi Centrul Naţional de Pregătire în Statistică și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în Oameni!

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile