«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Romania risca sa piarda 200 milioane Euro alocati economiei sociale in cazul in care acestia nu sunt contractati pana la sfarsitul anului 2013

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-07-19


O suma de peste 200 milioane de euro este inca disponibila in bugetul POSDRU pentru Dezvoltarea economiei sociale (Domeniul Major de Interventie 6.1 Dezvoltarea Economiei Sociale). Suma ramasa, insa, trebuie contractata pana cel tarziu la data de 31.12.2013, in caz contrar aceasta se va pierde definitiv pentru Romania. 

Din pacate, nici pana la aceasta ora Consiliul Concurentei nu a oferit o solutie prin care aceste fonduri sa poata fi alocate cu respectarea regulilor privind concurenta, respectiv ajutorul de stat ale Uniunii Europene, pentru care se pare ca in Romania exista o intelegere mai stricta decat cea existenta de la nivel European.

Autoritatea de Management a propus Consiliului Concurentei utilizarea ajutorului de minimis prevazut de Comisia Europeana in Regulamentul (CE) nr. 1998/2006 privind aplicarea articolelor 87 si 88 din tratat ajutoarelor de minimis. Acesta stabileşte ca ajutoarele cu o valoare mai mică de 200 000 EUR acordate pe o perioadă de trei ani nu sunt considerate ajutoare de stat in sensul articolului 107 alineatul (1) din Tratatul UE, fiind astfel exceptate de la obligatia de notificare prevazuta de Tratat.

Astfel intreprinderile sociale sprijinite prin POSDRU ar putea primi in cadrul unui grant sau proiect strategic o suma maxima de 200.000 Euro de la beneficiarul POSDRU, cheltuielile atribuibile intreprinderilor create in cadrul proiectului fiind evidentiate distinct.

Acest plafon ar putea sa creasca pana la 500.000 de Euro pentru acele intreprinderi care presteaza servicii de interes economic general conform recent adoptatului REGULAMENT 360/2012 AL COMISIEI privind aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene in cazul ajutoarelor de minimis acordate intreprinderilor care prestează servicii de interes economic general SIEG, serviciile sociale si de incluziune pe piata muncii facand parte dintre acestea.   

Prezent miercuri, 17.07.2013, la Seminarul IES - Dezvoltarea economiei sociale în România. Programarea FSE 2007-2013 POSDRU DMI 6.1. Lectii invatate, dl Daniel Chitoi, Director Adjunct - Directia Selectie si Contractare in cadrul Autoritatii de Managament POSDRU, a precizat ca AM pregateste un nou apel de proiecte pe acest Domeniu Major de Interventie, lansarea sa depinzand, insa, de avizul Consiliului Concurentei privind modalitatea in care va fi tratat sprijinul financiar care merge direct catre intreprinderile sociale sprijinite. 

In cadrul seminarului s-a precizat ca rezultatele inregistrate pe aceasta linie de finantare sunt mai mult decat incurajatoare, acest domeniu inregistrand 20% din totalul cererilor depuse pe POSDRU si atingandu-si deja aproape integral unul din rezultatele cheie in conditiile in care numai 35% din suma alocata a fost efectiv contractata.

Prezentarile seminarului precum si inregistrarile video, le puteti accesa in curand pe site-ul www.ies.org.ro

(realizat de Ancuta Vamesu, Coordonator Economie Sociala IES; sursa foto: www.capital.ro) 

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile