«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Document de lucru privind potentialul de crestere a resurselor umane ale UE

Postata in: Stiri externe
Data: 2013-10-22



Directoratul General pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune a publicat un document de lucru in care se analizeaza impactul imbatranirii demografice asupra cresterii ocuparii fortei de munca in viitor. Acest document este disponibil la aceasta pagina.

Analiza arata ca, in urmatorii 5 ani, unele dintre cele mai puternice economic state membre se vor confrunta cu constrangeri serioase privind angajabilitatea datorita blocajelor de forta de munca. Cu aceleasi probleme se vor confrunta si alte state membre in urmatorul deceniu.

Modele potentiale de actiune 

In cadrul documentului sunt analizate 2 propuneri de strategie pentru a contracara efectele potentialele ale scaderii ocuparii pe termen mediu si lung, un scenariu prin care se prevede o actiune minima in acest sens si un scenariu de actiune maxima.

Primul model presupune continuitatea conditiilor nefavorabile angajarii din prezent, caracterizate prin stagnare economica si lipsa dezvoltarii pietei muncii corelate cu efectele demografice si structurale.

In contrast, al doilea scenariu prezinta o viziune extrem de favorabila din punct de vedere economic si prin promovarea unei mobilitati crescute a resurselor umane in interiorul UE. Aceasta abordare, insa, presupune un numar crescut de ipoteze optimiste privind comportamentul viitor al pietei muncii. (detalii in documentul de lucru)

Cresterea productivitatii - principala sursa a cresterii

Autorii identifica o serie de potentiale masuri care pot fi luate la nivel de politici, si anume: 

  • politici de ocupare: cresterea numarului de ore lucrate, cresterea varstei de pensionare pana la varsta de 65 de ani, maximizarea potentialului migratiei fortei de munca, favorizarea mobilitatii in interiroul Uniunii si reducerea neconcordantelor intre structura locurilor de munca disponibile si calificarile obtinute
  • politici de crestere a productivitatii prin stimularea cresterea calitatii educatiei si a formarii profesionale. 

Insa, dupa cum afirma autorii in concluziile documentului de lucru, singura sursa regenerabila de crestere economica pe termen lung a economiilor europene o reprezinta cresterea productivitatii si nu presiunea asupra muncitorilor, astfel incat sa se asigure un ritm de crestere a bunastarii in statele membre.

(Sursa articol: aici; sursa foto: aici)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile