«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Institutiile europene isi reafirma sprijinul pentru intreprinderile sociale

Postata in: Evenimente internationale
Data: 2014-01-22Antreprenorii sociali din Europa reuniti la Strasbourg stabilesc agenda de lucru privind economia sociala a urmatoarei Comisii Europene pentru perioada 2014-2020

Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a crea un ecosistem care sa incurajeze intreprinderile sociale, a spus comisarul Michel Barnier la incheierea reuniunii a peste 1000 de antreprenori sociali de la Strasbourg.

Economia sociala este un pilon important al economiei europene, reprezentand aproximativ 10 % din PIB-ul UE. Mai mult de 11 milioane de lucratori, adica 4,5 % din populatia activa a UE, au un loc de munca in economia sociala. Una din patru noi intreprinderi infiintate in fiecare an este o intreprindere sociala, numar care creste la una din trei in Franta, Finlanda si Belgia. 

Obiectivul urmarit de intreprinzatorii din economia sociala este de a avea impact asupra societatii, mai degraba decat simplul fapt de a genera profit pentru proprietari si pentru actionari.

De exemplu, ei ofera locuri de munca pentru grupurile defavorizate, promovand incluziunea sociala si sporind solidaritatea in economie. Insa se confrunta cu provocari enorme si cu un mediu concurential inechitabil.

Din acest motiv, Comisia Europeana, Comitetul Economic si Social European (CESE) si orasul Strasbourg au gazduit un eveniment european interactiv de amploare referitor la antreprenoriatul social si la economia sociala, Conferinta Social Entrepreneurs - Have your say, din 16 si 17 ianuarie 2014.

In momentul de fata, avem nevoie de intreprinderile sociale mai mult decat oricand

Prezenti in cadrul conferintei, trei comisari europeni si-au declarat sprijinul pentru acest sector. 

Comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, a declarat: 

"In prezent, marea batalie se da pe terenul cresterii economice si a ocuparii fortei de munca. Sunt convins ca nicio performanta economica durabila nu poate exista fara coeziune sociala. Economia sociala este parte integranta a noului model de crestere economica pe care il elaboram si care este mai favorabil incluziunii si mai ecologic.

Prin vocatia lor, intreprinderile sociale sunt la curent cu tot ce se intampla si sunt ancorate in realitatile sociale si in realitatile mediului inconjurator.
Aceste intreprinderi sunt inovatoare, dinamice si creeaza locuri de munca. 

Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a crea un ecosistem care sa le incurajeze sa se dezvolte in continuare. Acesta este obiectivul conferintei de la Strasbourg."

Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: 

"Intreprinderile sociale ajuta UE sa creeze o economie sociala de piata competitiva si favorizeaza cresterea economica durabila. In timpul crizei, acestea au aratat cat sunt de valoroase, dand dovada de o mare rezilienta.

In momentul de fata, avem nevoie de intreprinderile sociale mai mult decat oricand, pentru capacitatea lor de a crea locuri de munca."

Laszlo Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat la randul lui: 

"Intreprinderile sociale ofera sute de exemple de reusita, care arata in ce fel Europa isi poate imbunatati modelul de afaceri, punand accentul mai mult pe sporirea bunastarii oamenilor si mai putin pe obtinerea maximului de castig financiar. 

Economia sociala poate crea locuri de munca de calitate chiar si in circumstante economice dificile
si merita, in mod evident, sprijinul UE pentru a se dezvolta si pentru a se extinde."

Presedintele Comitetului Economic si Social European, Henri Malosse, a declarat: 

"Europa nu-si mai poate permite sa rateze acest obiectiv. Activitatea sa esentiala este/ar trebui sa fie solidaritatea activa si elaborarea de politici comune puternice, mai ales in domeniile industriei, energiei si antreprenoriatului, in special al antreprenoriatului social".

Au mai sustinut alocatiuni in cadrul evenimentului Martin Schultz, presedintele Parlamentului European, si Henri Malosse, presedintele Comitetului Economic si Social European.

Printre participanti s-au numarat intreprinzatori din domeniul economiei sociale, cadre universitare, factori de decizie politica, organizatii finantatoare ale sectorului de economie sociala, militanti pentru drepturile sociale si multi altii.

Declaratia de sustinere a economiei sociale

La final participantii au adoptat Declaratia care precizeaza calea de urmat pentru sectorul antreprenoriatului social in Europa in urmatorii ani. Pana la instalarea noii Comisii, Comitetul Economic si Social European va urmari transpunerea in practica a masurilor incluse in Declaratia adoptata, document disponibila la aceasta pagina.

In curand se va deschide o lista de semnaturi in favoarea acestei Declaratii careia speram sa i se alature si intreprinderile sociale din Romania. 

Va vom tine la curent privind aceasta initiativa. 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile