«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Economia sociala, o solutie in vremuri de criza

Postata in: Stiri IES
Data: 2011-09-14

Peste 130 reprezentanti ai organizatiilor economiei sociale ONGuri, case de ajutor reciproc, cooperative cu specialisti si decidenti reuniti in cadrul Conferintei Nationale a Economiei Sociale au dezbatut situatia acestui sector si rolul sau in actuala criza.

Rapoartele de cercetare prezentate au evidentiat rolul si ponderea economiei sociale in Romania, angajator a 3,3% din totalul fortei de munca salariate din Romania in crestere ca pondere de la 3% in 2007.

Participantii au constatat de asemenea ca, in timp ce alte sectoare ale economiei nationale au pierdut         masiv locuri de munca acest sector se afla in  crestere constanta in ultimii 20 de ani. Cu venituri  cumulate de 6 miliarde lei si un numar total de 163.000 salariati in anul 2009 acest sector dovedeste o forta economica remarcabila. Economia sociala este activa in aproape toate sectoarele economiei nationale, Cooperativa in industria prelucratoare, comert; asociatiile si Fundatiile in domeniile Social, Sport, Educatie, Agricultura; Cultura si Casele de ajutor reciproc in domeniile Intermedierilor Financare si ale Sanatatii. Sectorul neguvernamental (asociatiile si fundatiile) este principalul actor al economiei sociale din Romania, lui datorandu-i-se si dinamica pozitiva a economiei sociale prin contributia sectorului neguvernamental in conditiile unui declin accentuat al cooperativelor.

Participantii au pornit dezbaterile de la afirmatiile celebrului economist Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, care a aratat ca “trebuie gasit un echilibru intre sectorul privat capitalist, sectorul public si celelalte institutii – inclusiv non-profit, cooperative, etc. Tarile de succes sunt cele care au gasit acest echilibru. Aceste forme alternative de organizare aduc o contributie semnificativa societatilor in care exista si infloresc, nu numai in termeni de PIB dar si de satisfactie.”

Participantii au concluzionat ca desi exista evolutii pozitive, acest sector este in Romania insuficient cunoscut si, mai ales, insuficient recunoscut, neexistand mecanisme de dialog social /civil adecvate ale autoritatilor cu diversitatea de organizatii care compun aceasta realitate eterogena.

Participantii au protestat fata de incercarile de reglementare dintre care unele total neadecvate (ca Legea antreprenorului social promovata in Parlamentul Romaniei de deputatul PSD Iulian Iancu) si au avertizat ca, in acest context economia sociala poate ramane in Romania - o oportunitate insuficient valorificat, in conditiile in care in Uniunea Europeana economia sociala reprezinta 10% din ansamblul inteprinderilor europene respectiv 2 milioane de intreprinderi si 6% din totalul locurilor de munca. Parlamentul European recunoaste potentialul  ridicat de a genera si mentine locuri de munca stabile datorita specificului activitatilor lor acestea neputand fii delocalizate si recoamda statelor membre sprijinirea acestui sector.

Cu aceasta ocazie a fost lansat primul Atlas al Economiei Sociale o publicatie care prezinta datele esentiale la zi de natura economica si financiara ale organizatiilor de economie sociala din Romania si anume: Asociatii si Fundatii, Casele de Ajutor Reciproc ale Salariatilor, Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor, Cooperative Mestesugaresti, Cooperative de Consum si Cooperative de Credit. Institutul de Economie Sociala cel sub uspiciile carora s-a organizat evenimentul a propus o Agenda a economiei sociala pentru perioada 2014-2020 care ar permite generarea in continuare a unui numar semnificativ de locuri de munca in acest sector si relansarea unora dintre componentele sale, cu precadere sectorul cooperatist.

Conferinta a avut loc in data de 9 septembrie 2011, in Bucuresti, si s-a desfasurat sub umbrela Institutului de Economie Sociala.

Informatii, prezentari si alte documente din cadrul Conferintei puteti gasi si in aceasta sectiune.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile