«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Posibilitatea rezervarii de contracte pentru ateliere protejate si intreprinderile sociale


Data: 2014-01-31



Posibilitatea rezervarii de contracte pentru ateliere protejate si intreprinderile sociale - propuneri in Pachetul normativ european de modernizare a normelor de achizitii publice.

Parlamentul European a adoptat in data de 15 ianuarie 2014 noul pachet legislativ de modernizare a normelor privind achizitiile publice.

Acesta este compus din trei directive, si anume:
- o directiva privind achizitiile publice,
- o directiva privind achizitiile publice in sectorul utilitatilor si
- o directiva referitoare la atribuirea contractelor de concesiune care pentru prima data, stabileste standarde comune pentru statele membre in ceea ce priveste contractele de concesiune.

Una din cele mai semnificative noutati pe care o aduce pachetul, semnalata si de ANRMAP - Autoritatea Nationala in domeniu, este introducerea de dispozitii cu privire la criterii (factori) noi de atribuire a contractelor de achizitii publice care pun mai mult accent pe inovatie, pe aspecte legate de mediu si pe consideratii de ordin social. 

Cele trei directive vor fi publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si, conform regulilor europene, vor intra in vigoare la 20 de zile de la publicare. Dupa intrarea in vigoare, statele membre au la dispozitie un termen de 24 de luni pentru a transpune, in legislatiile nationale, prevederile noului pachet legislativ european.

In Rezolutia sa, Parlamentul European a precizat ca:

  • Statele membre au libertatea de a organiza furnizarea de servicii sociale obligatorii sau alte servicii, cum sunt serviciile postale, fie ca servicii de interes economic general, fie ca servicii fara caracter economic de interes general sau ca o combinatie a acestora, si ca acestea nu ar trebui sa faca obiectul prezentei directive.
    Directiva nu are drept obiect finantarea serviciilor de interes economic general sau schemele de ajutor oferit de statele membre in special in domeniul social, in conformitate cu normele Uniunii privind concurenta. 
  • Incadrarea in munca si munca contribuie la integrarea in societate si sunt elemente esentiale care garanteaza sanse egale pentru toti. In acest context, atelierele protejate pot juca un rol important.
    Acelasi lucru este valabil si pentru alte intreprinderi sociale al caror principal obiectiv este de a sprijini integrarea sociala si profesionala sau reintegrarea persoanelor cu handicap si a persoanelor dezavantajate, cum ar fi somerii, membrii minoritatilor defavorizate sau alte grupuri marginalizate din punct de vedere social.
    Cu toate acestea, este posibil ca astfel de ateliere sau de intreprinderi sa nu poata obtine contracte in conditii de concurenta normale.

Statele membre vor putea sa rezerve pentru astfel de ateliere protejate sau intreprinderi sociale dreptul de a participa la procedurile de atribuire a contractelor de achizitii publice sau a anumitor loturi de contracte sau sa rezerve executarea contractelor in cadrul programelor de angajare protejata.

Pentru mai mult informatii puteti citi Rezolutia disponibila la aceasta pagina.

(Sursa foto: aici

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile