«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Intreprinderile sociale active in reciclare, afectate de o noua lege. Colectarea deseurilor reciclabile va fi, cu concursul politicienilor, monopolul firmelor de salubrizare

Postata in: Noutati legislative
Data: 2014-02-24

 

 

In data de 4 februarie 2014, Camera Deputatilor a adopat Modificarea Legii 101/2006 privind salubrizarea localitatilor, modifcare prin care se stabileste ca singurele firme care au dreptul sa strânga deseurile reciclabile din localitati sunt DOAR cele care au incheiate contracte de salubrizare cu municipalitatile.

Modificarea Legii 101/2006 privind salubrizarea poate scoate de pe piata intreprinderile sociale active in acest sector

Joi 20 februarie 2014, conform Gandul 22 februarie 20141, aproximativ 200 de reprezentanti ai industriei colectoare si reciclatoare au protestat in Piata Constitutiei, cerand ca modificarile Legii 101/2006 privind salubrizarea localitatilor, prin care se stabilesc ca singurele firme care au dreptul sa stranga deseurile reciclabile din localitati sunt doar cele care au incheiate contracte de salubrizare cu municipalitatile, sa nu fie aprobate.
Aceasta noua lege, dupa cum declara protestatarii, ii lasa pe acestia fara obiectul muncii si instituie monopol in activitatea de salubrizare a fiecarei localitati, inclusiv in ceea ce priveste activitatea de reciclare.

Gandul relateaza ca aceste modificari, initiate in 2010, au fost deja adoptate la inceputul lunii februarie de Camera Deputatilor, camera decizionala, si se afla acum pe masa presedintelui Traian Basescu, care are posibilitatea sa o promulge sau sa o retrimita in Parlament pentru dezbatere.

Printre cele 2000 de firme care, conform Gandul, se ocupa cu preluarea deseurilor reciclabile - plastic, carton si hârtie, metal, sticla sau DEEE (deseuri de echipamente electrice si electronice) - de la populatie si de la firme sau institutii, asigurand un flux catre reciclatori, sunt si cateva intreprinderi sociale de succes.

Intreprinderi sociale active in reciclare in Romania

• Ateliere Fara Frontiere colecteaza de la companii si institutii responsabile echipament IT uzat pe care il reconditioneaza sau recicleaza in atelierul de insertiune socio-profesionala din Bucuresti. Reconditionarea calculatoarelor si a imprimantelor contribuie la reducerea risipei si a decalajului digital in Romania, aceste echipamente reconditionate fiind donate catre ONG-uri sau vandute la preturi modice persoanelor cu posibilitati modeste; si la asigurarea unui loc de munca persoanelor in dificultate angajate in cadrul atelierului de insertiune. 

Remesh - un brand socialware de produse unice, realizate din reciclarea bannerelor publicitare.
Aplicand conceptul de «a doua viata» materialelor publicitare, Ateliere Fara Frontiere transforma mesh-urile si banerele publicitare uzate, dupa campaniile de comunicare, in produse de moda etica: truse, genti, mape de conferinte, portofele, sacose de cumparaturi, genti de laptop si obiecte deco - puf, perdele, sorturi de gradinar 

• Asociatia Salvati Dunarea si Delta a dezvoltat 4 intreprinderi sociale in domeniul colectarii si reciclarii de deseuri, care ofera locuri de munca pentru persoanele defavorizate si contribuie la protectia mediului prin activitati de recuperare a deseurilor.

Intreprinderea sociala Eco-Social Bucuresti asigura locuri de munca apartinand grupurilor vulnerabile socio-economic, dezvoltand activitati in domeniul recuperarii si reciclarii deseurilor in zona Bucuresti-Ilfov si favorizand realizarea unui mix de obiective sociale, economice si de mediu.

Intreprinderea sociala Eco-Social Arges activeaza in domeniul colectarii, prelucrarii si compostarii deseurilor organice, de origine animala si vegetala pentru realizarea de compost, oferind servicii de salubrizare si ecologizare prin colectarea  resturilor vegetale provenite din activitati agricole si a gunoiului de grajd.

Intreprinderea sociala Eco-Social Neamt are ca domeniu de activitate prelucrarea deseurilor lemnoase si valorificarea acestora prin producerea de brichete de lemn. Prin activitatea pe care o desfasoara aceasta IS contribuie la rezolvarea problemelor sociale din zona si a celor legate de gestionarea deseurilor provenite in urma activitatii industriei de prelucrare a lemnului.

Eco-Social Tulcea este o intreprindere sociala care activeaza in Delta Dunarii si are ca obiect de activitate gestionarea si valorificarea deseurilor de ambalaje si a deseurilor naturale (vegetale) rezultate in urma igienizarii suprafetelor acoperite de stuf si papura. Deseurile naturale (stuful si papura) reprezinta materia prima sta la baza revigorarii unor mestesuguri traditionale din Delta Dunarii: realizarea de acoperisuri din stuf, impletiturile din papura, dar si pentru realizarea de brichete pentru incalzire si panouri eco-izolatoare din stuf.

Un deputat PDL si un deputat PSD, direct interesati in firme de salurbitate au promovat aceasta lege

Conform Gandul, modificarile Legii 101/2006 au fost initiate de senatorul PSD Petru Filip in 2010. Reprezentanti ai firmelor colectoare si ai ONG-urilor de mediu sustin ca legea a primit amendamente si a fost adoptata in ritm alert prin concursul deputatului PSD de Constanta Eduard Martin, vicepresedintele Comisiei de Industrii si Servicii.

Martin este actionar si consilier al firmei de salubrizare Polaris M din Constanta, firma ce ar avea in mod direct de castigat de pe urma noii legi, avand contracte de salubrizare in Constanta, dar si in Teleorman, Arad, Targu Jiu, Eforie, Navodari, Mangalia si Alba Iulia.

Intreprinderile sociale au o cota de piata importanta in domeniul reciclarii in Uniunea Europeana

Reteaua europeana RREUSE grupeaza intreprinderile sociale cu activitati in reutilizare, repararea si reciclarea. In aceasta retea, intreprinderile angajeaza aproximativ 42.000 de persoane cu contracte cu norma intreaga si implica peste 200.000 de voluntari si stagiarii de lucru in 12 state membre UE.

RREUSE promoveaza un model de dezvoltare durabila, care sa ia in considerare urmatorii trei piloni:

protectia mediului inconjurator: prevenirea generarii deseurilor si gestionarea durabila
echitate sociala: activitati de incluziune sociala si produse la preturi accesibile
viabilitatea economica: crearea de locuri de munca si oportunitati de formare

Principalele activitati ale intreprinderilor sociale in acest domeniu includ:

colectare, repararea si reutilizarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), mobilier si deseuri voluminoase
• proiecte de acasa si de compostare comunitate
• magazine de caritate si la mâna a doua
• colectarea si reciclarea de hârtie, carton, lemn, materiale plastice, vopsele, metale, carti si jucarii
• colectare, sortare si redistribuirea textile si imbracaminte
• campanii de sensibilizare, proiecte internationale, schimbul de bune practici si de sprijinire a afacerilor

 


1"Scandal de UN MILIARD DE EURO pe piaţa deşeurilor. 2.000 de firme se plang că sunt scoase din joc prin noua lege a salubrizarii: cine e deputatul DIRECT INTERESAT ca legea să treaca"
(sursa foto: aici

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile