«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Micii gradinari din Scoala lui Andrei invata sa devina cetateni activi

Postata in: Scoala lui Andrei
Data: 2014-02-27





Scoala Cu Clasele I-VIII "George Enescu" Moinesti participa cu "Micii gradinari" in cadrul proiectului "Inovare sociala si antreprenoriala pentru scoli performante in comunitatile Petrom", finantat de Petrom prin programul Scoala lui Andrei. Proiectul lor de antreprenoriat social, "Sera din curtea scolii" presupune amenajarea unei sere de flori si comercializarea acestora pentru a obtine banii necesari pentru achizitionarea de carti, rechizite si haine pentru cei 84 de elevi nevoiasi din scoala.

Scoala "George Enescu" din Moinesti se afla intr-o zona a orasului in care se gaseste cea mai mare comunitate de etnie rroma. 11% din populatia scolara, adica 84 de elevi, provin din aceasta comunitate, unde se inregistreaza si cea mai mare rata de abandon scolar.

Institutul de Economie Sociala din cadrul FDSC a fost inca de la inceput alaturi de reprezentantii scolii din Moinesti in elaborarea proiectului si a planului de afacere, si le ofera sprijinul in continuare prin consultanta de specialitate in implementarea in bune conditii a acestuia.

Sera de flori va permite desfacerea pe piata din Moinesti a plantelor ornamentale, la un pret sub cel al pietii, costurile de productie fiind mai mici decat cele ale concurentei, mai ales datorita faptului ca forta de munca este asigurata de voluntari (profesori si elevi). Florile vor fi vandute institutiilor, florariilor si altor persoane interesate din comunitatea moinesteana iar banii obtinuti vor fi utilizati pentru achizitionarea materialeor didactice necesare celor 84 de elevi nevoiasi din scoala.

Totodata, profesorii implicati isi doresc ca prin acest proiect sa responsabilizeze si sa-i indrume spre o „cetatenie activa" pe elevii implicati. Astfel, conceptul de „cetatenie activa" reprezinta pentru ei un concept de baza al formarii viitoare a celor mici. Participarea in acest proiect le ofera oportunitati pentru dobandirea cunostintelor si a capacitatilor necesare integrarii socio-profesionale si pregatirii pentru a face fata provocarilor intr-o societate competitiva.

Activitatea in sera se va desfasura prin participarea elevilor din echipa "Micii gradinari" in cadrul orelor de biologie sau in activitati extrascolare de voluntariat. Elevii vor invata sub indrumarea profesorului de biologie sa sadeasca flori, sa pliveasca, sa intretina, sa pregateasca jardiniere sau ghivece de flori. Cu ajutorul elevilor, in sera vor fi cultivate panselute, muscate curgatoare, muscate de gradina, petunii si crizanteme. Cei mici vor invata care este perioada optima de cultivare a acestora, modalitatea specifica de ingrijire si modalitatea de pregatire a lor pentru comercializare.

"A fost o provocare pentru noi castigarea acestui proiect. Dezvoltarea unui plan de afaceri viabil, raporturile dintre costuri si cheltuieli si alte mecanisme financiare au necesitat un proces de cercetare si gandire cu care nu eram obisnuiti dar care ne-a pregatit pe noi sa ascedem spre a deveni  adevarati antreprenori. Mediul competitiv a dus la dezvoltarea de noi abilitati pe plan personal. In fond, omul cat traieste, invata, spune o vorba veche, iar a invata si a ne perfectiona continuu ne ajuta sa devenim eficienti in situatii dintre cele mai diverse." declara doamna Iulia Rusu, coordonatoarea proiectului.

Mai multe informatii despre acest proiect sunt disponibile la acest link.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile