«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

6 CARuri, membre UNCAR, au trecut de evaluarea Fondului European de Investitii ca institutii de microfinantare

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2014-03-27

 

 

JASMINE este cea de-a patra initiativa comuna a Comisiei, Bancii Europene de Investitii (BEI) si a Fondului European de Investitii (FEI). Scopul JASMINE este de a stimula capacitatea furnizorilor de microcredite/institutiilor de microfinantare in diverse domenii, printre care buna guvernanta, sistemele de informatii, managementul riscurilor si planificarea strategica, ajutandu-le, astfel, sa devina operatori sustenabili si viabili pe piata microcreditelor.

Primele  etape ale programului Jasmine au constat in furnizarea de asistenta tehnica, evaluarea si formarea a 30 furnizori de microcredite din afara sectorului bancar. Romania este, alaturi de Bulgaria si Germania, una din tarile cu cei mai multi beneficiari inregistrati in programul Jasmine, care concenteraza jumatate dintre beneficiari.

Conform Fondului European de Investitii, din Romania au fost selectate 7 institutii financiare non-bancare, din care 6 CARuri:

·         C.A.R. Sanatatea

·         C.A.R. CFR

·         C.A.R. Invatamant

·         C.A.R. Sanitar Valcea

·         C.A.R. Sanitar Brasov

·         C.A.R. Tractorul Brasov

Jasmine mai ofera si alte servicii de sprijin IMFurilor: o baza de date on-line, consultanta cu privire la bunele practici si un serviciu de informare cu privire la JASMINE si la microcredite.

In cadrul Jasmine s-a pregatit si Codul de conduita voluntar pentru IMF-uri (European Code of good Conduct for Microcredit Provision) disponibil la aceasta pagina.

Codul european de buna conduita pentru acordarea de microcredite pune la dispoziție un set de standarde in ceea ce privește managementul, guvernanța, gestionarea riscului, raportarea și relațiile consumatorilor și investitorilor care sunt comune sectorului microcreditarii din Uniunea Europeana. Aceste standarde sunt in beneficiul consumatorilor, investitorilor, finanțatorilor, proprietarilor, autoritaților de reglementare și organizațiilor partenere.

Furnizorii de micro credite pot beneficia de Instrumentul european de microfinantare Progress

Micro-finantarea Progress este destinata micro-creditelor pentru intreprinderi create de persoane defavorizate, inclusiv intreprinderi sociale. Mai precis, pot beneficia cei care doresc sa desfasoare activitati independente ori sa infiinteze sau sa dezvolte o microintreprindere (cu mai putin de 10 angajati) - in special o intreprindere sociala, sunt someri sau retrasi temporar de pe piata muncii, nu pot obtine credite standard din motive legate de sex, varsta, handicap, apartenenta la o minoritate etc.

Furnizorii de microcredite pot fi banci publice sau private, institutii nebancare si organizatii non-profit care acorda microfinantare. Conditiile de creditare de care vor beneficia antreprenorii (suma, durata, dobanda, comisioane, timpul necesar pentru obtinerea imprumutului) depind de furnizorul de microcredite la care apeleaza.

Instrumentul european de microfinantare Progress (microfinantarea Progress) a fost lansat in 2010 pentru a facilita accesul intreprinderilor mici la microcredite (imprumuturi mai mici de 25 000 de euro).

Instrumentul sprijina furnizorii de microcredite selectati la nivelul UE, oferindu-le: garantii, reducand astfel riscul unor eventuale pierderi si finantare, pentru a mari volumul de microcredite.

In prezent, in Romania beneficiaza de finantarea Progress urmatoarele institutii financiare: Banca Transilvania, FAER IFN S.A si Patria Credit. Acestea au primit o suma totala de 16.5 milioane euro. Astfel, Romania aproape a atins limita de alocare pe care o poate primi din program.

 

 

 sursa foto: aici

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile