«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Legea economiei sociale-Coalitia economiei sociale nu reuseste sa isi treaca amendamentele, in schimb un patronat da

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2014-04-17

 

 

COALITIA PENTRU ECONOMIA SOCIALA, prin reprezentantii FDSC - IES si RISE, a fost prezenta la dezbaterile din Senat in cele trei comisii in care legea a fost dezbatuta.

Am lipsit la o singura dezbatere in aceste doua luni. Pe ultima suta de metri un patronat, CPISC (Confederatia Patronala Industrie Servicii si Comert) care-din informatiile de pe site-nu este clar ce societati are afiliate,  reprezentanta de un domn Adrian Izvoranu, a reusit sa treaca prin Comisiile Economica si Administratie Publica o serie de amendamente foarte periculoase. O mare parte a acestor amendamente au primit aviz favorabil si din partea Ministerului Muncii, care NU a sustinut amendamentele Coalitiei. Comisia de Munca, singura favorabila amendamentelor noastre, nu a putut adopta raportul sau, din lipsa de cvorum.

Votul final din Senat va avea loc marti, 22 aprilie, zi in care este posibil fie ca proiectul legii in forma adoptata de Minister sa treaca prin aprobare tacita, in lipsa celui de-al treilea raport al Comisiei de Munca sau a cvorumului in plen, fie daca Comisia de Munca va avea timpul necesar adoptarii unui raport, raportul comun al celor trei comisii, care prin majoritatea voturilor este favorabil adoptarii amendamentelor CPISC sa fie dezbatut in plen, cu rezultate ce nu pot fi anticipate. Este de neinchipuit ca amendamentele unui patronat sa aiba precedenta in ochii legislativului fata de amendamentelor unei coalitii formata chiar din organizatiile sectorului vizat, si anume cel al economiei sociale. De altfel, acest patronat  propusese chiar si un amendament prin care orice societate comerciala sa poata deveni "societate" de economie sociala printr-o simpla declaratie de mentiuni la Registrul Comertului. Este clar ca societatile comerciale reprezentate de dl Izvoranu vizeaza masurile de sprijin destinate economiei sociale si intreprinderilor sociale cu precadere din fondurile europene. In acest sens, Coalitia a sustinut constant ca Romania nu trebuie sa adopte o lege a economiei sociale destinata cheltuirii fondurilor europene, ci sa creeze un cadru national de politica publica pentru acest sector in cadrul politicilor nationale, sigur, aliniindu-se la perspectiva si experienta europeana in materie. Din fericire, Camera Deputatilor este camera decizionala in cazul acestui act normativ, si in Camera exista mult mai multi parlamentari cu o  buna cunoastere a sectorului economiei sociale.

Rugam organizatiile preocupate de aceasta tema sa inceapa un lobby activ in teritoriu, mai ales pe langa deputatii din circumscriptiile lor pentru a le explica in ce consta sectorul economiei sociale si ce masuri ar trebui incluse in aceasta lege, ca sa avem o dinamica pozitiva a acestui sector. 

 

(Sursa foto: aici)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile