«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Comisia Europeana publica un standard pentru masurarea impactului intreprinderilor sociale

Postata in: Oportunitati
Data: 2014-07-03

 


Standardul, inclus intr-un raport asupra masurarii impactului social, va ajuta intreprinderile sociale care doresc sa primeasca investitii de la Fondurile de Antreprenoriat Social recunoscute la nivel european - EuSEF European Social Entrepreneurship Funds si din programul european pentru ocupare si inovare sociala EaSI

Standardul a fost elaborat de Grupul de Experti in Antreprenoriat Social al Comisiei Europene GECES, grup in care si Institutul de Economie Sociala este reprezentat. La elaborarea standardului a participat dr. Cristina Barna, Coordonator Stiintific al IES.

Regulamentul  CE privind fondurile de antreprenoriat social prevede ca aceastea, pentru a fi eligibile pentru marca de Fond de Antreprenoriat Social sa dispuna de proceduri de evaluare a impactului social pozitiv care trebuie obtinut prin investitiile in societatile de portofoliu eligibile. Regulamentul recunoaste diversitatea de rezultate sociale pe care le pot avea astfel de intreprinderi precizand: 

Conform Regulamentului EuSEF:

Intreprinderile sociale includ o gama larga de intreprinderi, cu diferite forme juridice, care ofera servicii sau bunuri sociale persoanelor vulnerabile, marginalizate,dezavantajate sau excluse. Aceste servicii cuprind accesul la locuinte, ingrijiri medicale, asistenta pentru persoanele vârstnice sau cu handicap, ingrijirea copiilor, accesul la servicii de ocupare a fortei de munca si de formare profesionala, precum si gestionarea dependentei. Aceste activitati pot privi si protectia mediului, cu un impact social, precum activitati de combatere a poluarii, de reciclare sau de asigurare de energie regenerabila.  

Prin urmare exista o gama larga de tipuri de obiective si de impacturi sociale ce pot fi vizate de o intreprindere sociala. De exemplu, o intreprindere ce intentioneaza sa angajeze persoane dezavantajate poate raporta numarul de astfel de persoane angajate, care in alte circumstante nu ar fi fost angajate,sau o intreprindere care doreste sa imbunatateasca reabilitarea sociala a unor fosti detinuti isi poate evalua performanta in functie de rata de recidivism.

De aceea Regulamentul prevede responsabilitatea Comisiei Europene de a adopta acte suplimentare pentru precizarea tipurilor de bunuri si de servicii sau a metodelor de productie a  bunurilor si serviciilor care incorporeaza un obiectiv social, a circumstantelor in care profiturile pot fi distribuite proprietarilor si actionarilor, a tipurilor de conflicte de interese pe care ar trebui sa le evite administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile si a masurilor care ar trebui luate in acest sens, a procedurilor pentru evaluarea impactului social care va fi obtinut de societatile de portofoliu eligibile, precum si a continutului si a procedurii de furnizare a informatiilor destinate investitorilor.

Programul EaSI are o Axa de Microfinantare si antreprenoriat social, care faciliteaza accesul la finantare si creste disponibilitatea acesteia pentru persoanele fizice si juridice. In aceasta axa Comisia va sprijini:

(a) facilitarea accesului la microfinantare si cresterea disponibilitatii acesteia pentru: persoanele vulnerabile si microintreprinderi, in special microintreprinderile care angajeaza persoane vulenrabile; 

(b) dezvoltarea capacitatii institutionale a furnizorilor de micro­credite

(c) sprijinirea dezvoltarii pietei de investitii sociale si facilitarea accesului la finantare al intreprinderilor sociale, prin punerea la dispozitie a capitalului propriu, cvasi-capitalului, instrumentelor de imprumut si granturilor in valoare de pâna la 500 000 EUR disponibile pentru intreprinderile sociale, a caror cifra de afaceri anuala nu depaseste 30 milioane EUR sau al caror bilant anual nu depaseste 30 milioane EUR, care nu sunt ele insele organisme de plasament colectiv. 

Mai multe informatii sunt disponibile la acest link.

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile