«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Conferinta internationala in domeniul cooperatiei "Promoting the understanding of cooperatives for a better world"

Postata in: Anul International al Cooperativelor
Data: 2011-12-15

In perioada 15-16 martie 2012 pe Insula San Servolo, Venetia, EURICSE impreuna cu Alianta Internationala a Coopertivelor (ICA), organizeaza Conferinta "Promoting the understanding of cooperatives for a better world". Aceasta Conferinta este organizata in contextul 2012 - Anul International al Cooperativelor si reprezinta un ultim pas in procesul de analiza a sectorului cooperatist care va fi sustinut in perioada urmatoare.

Organizatia Natiunilor Unite a declarat 2012 Anul International al Cooperativelor cu scopul de a creste gradul de constientizare publica a cooperativelor, de a promova constiinta asupra retelei globale de cooperative si a eforturilor acestora in construirea comunitatii si a pacii, pentru a sprijini formarea si cresterea sectorului cooperatist si pentru a incuraja guvernele si organismele de reglementare sa stabileasca politici, legi si reglementari care sa conduca la dezvoltarea si cresterea initiativelor de cooperare.

Cooperativele joaca un rol esential, atat in ​​productia de servicii de interes general (de exemplu, sociale, de sanatate, de ​​integrare profesionala etc.), precum si intr-o serie de sectoare traditionale (de exemplu, bancar, agricol), caz in care se inregistreaza rezultate remarcabile, de multe ori mai performante decat in scetorul pentru-profit si al intreprinderile publice. In multe tari, si in special la nivel local, cooperativele reprezinta o componenta semnificativa din structura de productie.

Cu toate acestea, in pofida semnificatiei sectorului cooperatist si a cresterii gradului de constientizare a necesitatii unei mai bune identificari a rolurile, potentialului si limitelor cooperativelor, lipseste cadrul comun de interpretare a acestui sector. Sociologii s-au limitat la studierea cooperativelor intr-un mod nesistematic, bazandu-se pe ipoteze care nu sunt in concordanta cu caracteristicile lor constitutive, fara a reusi sa ofere o interpretare capabila de a prezenta dimensiunea si importanta reala a sectorului. Aceasta lipsa de intelegere a cooperativelor a ingreunat vizibilitatea acestui tip intreprinderi si a facut chiar mai dificil de definit optiunile strategice si proiectele de dezvoltare in elaborarea unor politici de sprijin adecvate care sa sustine cresterea si consolidarea acestor organizatii.

Avand in vedere aceasta situatie si bazandu-se pe rezultatele studiilor recente, Euricse in colaborare cu ICA intentioneaza sa comemoreze Anul International ONU al Cooperativelor prin crearea unui forum de discutii care sa promoveze o mai buna intelegere a principiilor, rolurilor, potentialului si impactului cooperativelor. 

In acest scop, sunt selectati colaboratori pentru a scrie analize aprofundate referitoare la aspectele relevante asupra cooperatiei, urmand ca cercetatorii Euricse sa livreze, ulterior, un document de sinteza pe baza acestor analize. 
Toate materialele produse - analize si rapoarte de sinteza - vor fi prezentate cu ocazia conferintei programate pentru luna martie 2012. 
Raportul de sinteza va fi ulterior diseminat la nivel mondial prin intermediul membrilor regionalei ai ICA.

La aceasta pagina gasiti mai multe detalii referitoare la Conferinta.

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile