«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Prevederile Legii Sanatatii asupra modului de functionare a societatilor mutuale

Postata in: Noutati legislative
Data: 2012-07-30

 

Societatea Academica din Romania (SAR) a dat publicitatii un Policy Brief cu privire la noul proiect al Legii Sanatatii, ce face parte din reforma sistemului sanitar din Romania. Principalele recomandari ale SAR vizeaza transparentizarea cheltuielilor din sistem si corelarea resurselor existente cu costul serviciilor medicale.

Se remarca necesitatea unui dialog sustinut asupra prevederilor noului proiect al Legii Sanatatii, cu privire la asiguratori, intrucat, in ciuda includerii ca asiguratori a societatilor mutuale "autorizate in conditiile legii sa exercite activitati specifice de asigurari de sanatate pe teritoriul Romaniei", acest lucru necesita completari. Conform expertilor SAR, din redactarea prevederilor cu privire la societatile mutuale de asigurari lipsesc trasaturile specifice unei societati mutuale, precum dreptul membrilor societatilor mutuale de a participa la luarea deciziilor si desemnarea conducerii societatii, raspunderea materiala a administratorilor societatii pentru managementul fraudulos sau defectuos, obligatia societatilor mutuale de a returna asociatilor acele sume care raman necheltuite la sfarsitul anului. 

Pentru mai multe informatii, documentul poate fi consultat AICI.

Societatile mutuale sunt parte a economiei sociale. Conform Raportului IES "Economia sociala si problematica varstei a treia - Rolul asociatiilor mutuale si de ajutor reciproc" disponibil AICI.

In momentul de fata, in Europa, organizatiile si asociatiile mutuale sunt prezente in toate tarile, oferind servicii de asigurare diverse si servicii de sanatate. Societatile de asigurari mutuale detin procente importante de piata in domenii variate - in Franta 50% din piata asigurarilor de masini si proprietati imobiliare, 22% din piata de asigurari auto in Germania, dar sunt mult mai rare in tari precum Grecia sau Italia. Si partea de piata acoperind asigurarile de viata si fondurile de pensii este in crestere, dar ele acopera o parte mai mica din piata specifica (Archamboult, 2008).

Organizatiile mutuale functionand in Europa sunt adanc inradacinate in traditiile Statului Bunastarii si profilul lor de tara difera, in principal, in functie de forma de asigurare de sanatate:

- asigurarea sociala, finantata de angajati si angajatori, in majoritatea tarilor continentale si orientale (sistem Bismarkian).

- "National Health Services" finantat prin taxe in tarile anglo-saxone, nordice si unele tari mediteraneene (model Beveridgian).

Pornind de la aceste modele de protectie sociala, organizatiile de tip mutual fie fac managementul schemelor obligatorii de asigurari de sanatate (Germania, Belgia, Olanda, Cehia, Slovacia); fie ofera asigurari complementare pentru riscuri de boala si batranete (Franta, Elvetia, Luxemburg, Spania, Portugalia); fie ofera alternative la sistemele nationale de asigurari (Marea Britanie, tari nordice).

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile