«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Ambiguitati ale democratiei participative in Romania

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-03-27

Saptamana trecuta am publicat rezultatele Eurobarometrului privitor la democratia participativa - disponibil aici.

Sociologul Mircea Kivu, membru in Consiliul Director al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, a comentat aceste rezultate in Romania Libera:

Un recent studiu Eurobarometru a fost dedicat (in februarie 2012) angajamentului europenilor in democratia participativa. Ca si celelalte anchete realizate sub aceasta sigla, au fost utilizate esantioane reprezentative pentru fiecare din cele 27 de state membre ale UE, interesul pentru tematica fiind sporit de posibilitatea analizarii diferentelor dintre opiniile exprimate in diferite tari.

Un prim capitol analizeaza perceptiile asupra organizatiilor neguvernamentale si asociatiilor. Cei mai multi respondenti considera ca ONG-urile pot influenta deciziile, mai ales la nivel local (75%), national (70%) si ceva mai putin la nivelul UE (53%). Trebuie remarcat ca, la toate trei intrebarile, romanii inregistreaza proportii ale raspunsurilor pozitive superioare mediei europene (79% pentru nivelul local, 76% pentru cel national, 71% pentru cel european).

Opiniile europenilor sunt divizate asupra afirmatiei “Cetatenii europeni nu au nevoie de asemenea tipuri de organizatii, ei dispun de alte mijloace pentru a influenta luarea deciziilor politice”: 41% sunt de acord, 52% impotriva (deci, o relativa majoritate favorabila utilitatii ONG-urilor). In Romania, raportul intre cele doua opinii este inversat, 51% fiind de acord cu ea (cel mai pare procentaj din UE) si 40% impotriva. De remarcat ca celelalte tari in care majoritatea respondentilor au negat utilitatea ONG-urilor (Grecia, Bulgaria, Portugalia, Cipru) sunt, poate nu intamplator, tari “cu probleme”.

Cu toate acestea, 66% dintre romani declara ca impartasesc valorile si interesele unor organizatii si ca au incredere ca acestea actioneaza corect pentru influentarea deciziilor politice. Gradul de atasament al romanilor fata de ONG-uri pare superior majoritatii europenilor, care au raspuns afirmativ la intrebare doar in proportie de 59%. Contradictia e evidenta: romanii spun ca sunt atasati de valorile ONG-urilor, dar ca nu au nevoie de ele pentru a influenta deciziile politice.

In acelasi Eurobarometru, ne “evidentiem” prin gradul cel mai mic de apartenenta la organizatii, cu numai 20% dintre respondenţi declarandu-se membri unei organizatii neguvernamentale, sindicat, asociatie profesionala, camera de comert sau agricola, organizatie patronala. Pentru comparatie, proportiile corespunzatoare sunt 81% in Suedia, 80% in Finlanda, 79% in Danemarca, media UE fiind 46%.

Puteti citi continuarea articolului, publicat in Romania Libera, aici.

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile