«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Cooperativele scolare- noi forme de intreprinderi sociale de insertie destinate tinerilor

Postata in: Noutati legislative
Data: 2014-01-29



Cooperativele scolare promovate printr-o initiativa legislativa parlamentara – noi  forme de intreprinderi sociale de insertie destinate tinerilor -  vor putea actiona ca agentii de munca temporara beneficiind de subventii, facilitati fiscale si scutire de garantii financiare la autorizare (proiect legislativ).

In septembrie 2013, platforma de stiri bihon.ro anunta propunerea de catre un senator bihorean a unei initiative legislative menita sa incurajeze incadrarea tinerilor in campul muncii, inca de pe bancile liceului sau ale facultatii. Senatorul, citat de www.bihon.ro, crede ca, prin infiintarea unor organizatii cooperatiste scolare, elevii si studentii vor avea posibilitatea de a deprinde "o experienta valoroasa, care sa le permita dobandirea de competente si le faciliteaza o mai buna insertie pe piata muncii".
"Elevii si studentii vor putea sa incheie contracte pe durata determinata, pentru indeplinirea numai a unei misiuni de munca temporara sau contracte pe durata nedeterminata. Unitatile de invatamant vor fi obligate sa aduca la cunostinta tuturor elevilor si studentilor misiunile de munca temporara, pentru a se asigura transparenta si accesul egal al acestora", isi descrie Bodog initiativa. 

Proiectul legii depus la Senat poate fi consultat la aceasta pagina

Institutul de Economie Sociala a prezentat pe scurt aceasta initiativa in acest articol in luna noiembrie.

Principalele prevederi

In esenta acesta prevede, proiectul legislativ cuprinde urmatoarele puncte:

- Posibilitatea constituirii unor cooperative de catre unitatile scolare din invatamantul preuniversitar si universitar si de catre elevi, studenti si/sau parintii acestora
- scopul acestora este sprijinirea elevilor/studentilor pentru finalizarea studiilor si identificarea de locuri de munca
- societatile cooperatiste scolare propuse vor fi declarate agentii de munca temporara de drept fara plata garantiilor de acreditare

De asemenea, sunt propuse spre a se acorda urmatoarele facilitati:

- scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori
- Scutirea de plata impozitului pe profit pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul de 10.000 Euro pe an
- scutirea de la plata taxelor de inmatriculare

Comentarii IES

Referitor la acest proiect legislativ, fara a nega utilitatea acestuia, Institutul de Economie Sociala face urmatoarele comentarii si propuneri, mentiuni care vor fi transmise si catre Comisiile de specialitate de la Senat:

  • Calitatea de membru 
    Membri elevi sau studenti isi vor pierde aceasta calitate la terminarea studiilor - ar trebui precizat ca ei vor putea ramane membri si in aceste conditii.
    De asemenea ar trebui inclusi si elevii care au abandonat studiile in scoala respectiva, acestia fiind un public tinta cu precadere vulnerabil.
    Pentru a incuraja in continuare o buna pregatire scolara si profesionala si a promova angajarea cu precadere la terminarea studiilor, credem ca mult mai potrivit ar fi ca aceste cooperative sa se adreseze absolventilor
  • Scopul cooperativelor scolare 
    Ar fi foarte util ca scopul sa cooperativelor scolare sa fie extins la insertia temporara sau definitiva in munca in cadrul cooperativei.
    In acest sens cooperativa va putea derula activitati economice in nume propriu, activitati compatibile cu domeniul de pregatire profesionala a institutiei scolare respective. Cooperativele scolare vor putea utiliza in scopul activitatolor de productie si servicii ateliere scolare si alte facilitate aflate in proprietatea sau administrarea institutiilor scolare.
    Cele doua obiective declarate, finalizarea studiilor cu angajarea pe piata muncii sunt, pana la un punct in competitie si nu complementare. Finalizarea cu succes a studiilor depinde de prezenta la studii, aceasta poate fi redusa in conditiile in care elevii si studentii lucreaza in timpul anului scolar .
     
  • Activitatile propuse
    Activitatile elevilor si studentilor in cadrul cooperativelor scolare daca sunt compatibile cu obiectivele de pregatire prevazute de programa, vor putea fi asimilate cu pratica scolara.
    Este necesara precautie in promovarea muncii temporare deoarece este cunoscut ca aceasta este una dintre cele mai precare forme de angajare.
    In aceste conditii este necesara introducerea unor prevederi legate de obligatia ca si cooperativele scolare sa dezvolte servicii de ocupare pe piata muncii, pentru a asista absolventii in trecerea de la munca temporara la munca permanenta.
     
  • Relatii de munca si patrimoniale
    Este necesar a fi mai bine reglementate relatiile de munca si patrimoniale din cadrul cooperativei.
    Astfel participarea la profit a membrilor elevi si studenti va fi conditionata direct proportional si de participarea lor ca lucratori in cooperative.  
    Dividendele incasate de elevi, student si absolventi in calitate de lucratori si proprietari in cooperative vor fi scutite de plata impozitului pe venit.    

Puteti gasi mai multe informatii refeitoare la acest proiect aici.

(sursa foto aici)


 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile