«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Participarea financiara a salariatilor - o forma de economie sociala?

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2014-02-10



In contextul procesului de privatizare care a avut loc dupa anul 1990, 30% din actiunile societatilor comerciale din Romania urmau sa fie transferate catre forta de munca romaneasca. Multi dintre cei care au primit actiuni le-au vandut in urmatorii ani, astfel ca acum se pun intrebari importante cum ar fi: "pentru cat timp angajatii care inca detin actiuni le vor pastra?" si "care este modul in care acestia vor face uz de drepturile lor de proprietate in procesul de luare a deciziilor operationale?"

Modalitati de participare financiara a salariatilor

Detinerea de actiuni de catre angajati a fost introdusa initial in ultimul deceniu al regimului comunist (de la inceputul anilor 1980), sub forma de asa-numitele "parti sociale" ale "capitalului national", care a trebuit sa fie achizitionate de catre fiecare angajat. Contributiei salariatilor in bani (sub forma de "parti sociale"), ar fi trebuit sa ajunga la aproximativ 30% din valoarea totala a "capitalului national" din Romania. 

In cursul procesului de privatizare inceput in 1990, aceste active acumulate au fost returnate angajatilor sub forma unei sume de bani platita pentru fiecare dintre ele, restul capitalului urmand a fi privatizat in urmatorii ani.

- Cupoane (vouchere de proprietate)

Legile de privatizare din 1990, 1991 si urmatorii ani, au pus participarea financiara a angajatilor pe o baza noua. Un total de 30% din actiunile societatilor comerciale romanesti au fost transferate gratuit catre populatia rezidenta in forma de vouchere de proprietate - cupoane. 

70% la suta din actiunile ramase urmau sa fie vandute investitorilor romani si/sau non-romani. 

- MEBO

O alta strategie folosita in procesul de privatizare, in special in 1994-1995, a fost "metoda MEBO" ("Management Employee Buy-out"), care a fost procedura standard de privatizare pentru intreprinderile mici cu un numar de salarati mai mic de 500.

Despre acest subiect puteti citi si in articolul Transferul proprietatii asupra intreprinderii catre salariati - o solutie pentru pastrarea locurilor de munca in intreprinderile falimentare din Romania

- Cooperativele

Cooperative, o alta forma de intreprinderi in proprietatea salariatilor, au fost o parte a peisajului economic romanesc din a doua parte a secolului al 19-lea. Sub regimul comunist insa, multe din functiile fundamentale ale acestora au fost modificate, in primul rand drepturile esentiale ale membrilor de luare a deciziilor in mod democratic. In ciuda traditiei lor indelungate in Romania, cooperativele din zilele noastre nu mai joaca un rol important.

- Participarea la profit (Gainn Sharing)

O alta forma de participare financiara a lucratorilor este aceea de participare la profit. Cea mai raspandita schema de acest tip in Romania dupa 1989 este "gain sharing" - impartirea castigului. Fiecare angajat primeste un bonus la sfarsitul anului, in functie de performanta lui/ei si de performanta generala a companiei.Baza de calcul este profitul net al companiei.

Situatia actuala

In momentul de fata, subiectul participarii financiare a angajatilor nu se bucura de nici o atentie deosebita din partea guvernului sau partidelor politice, alte probleme care afecteaza o mare parte a populatiei avand prioritate.
Pentru populatie, credibilitatea sprijinului guvernamental pentru participarea financiara a angajatilor este relativ scazuta, dat fiind ca numeroase privatizari au fost insotite de scandaluri de coruptie si de suspiciuni privind tranzactii folosind informatii din interior.

Pentru 2014, una dintre cele mai importante privatizari care va include si participarea lucratorilor este privatizarea Electrica SA. Angajatii, conducerea si pensionarii care au avut ultimul loc de munca in cadrul Electrica vor putea achizitiona pachetul de maxim 10% din actiuni la filialele deja privatizate pana la 31 decembrie 2014, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta postat pe site-ul Departamentului pentru Energie.

Alte exemple din Romania

Conform unui raport al Valentinei Vasile, Institutul de Economie Nationala, elaborat pentru observatorul european al relatiilor industriale, angajatii au detinut procente semnificative in firme importante care au trecut prin procesul de privatizare cum ar fi:

- Petrom,  achizitionat de grupul austriac OMV , potrivit contractului de privatizare, angajatii au avut dreptul la 8% din actiuni

- La Banca Comerciala Romana (BCR) salariatii au detinut 8% din actiuni, cu o valoare totala de 412 milioane EUR. In noiembrie 2006, Erste Bank ofera 11.000 de angajati ai bancii de 20 de ori valoarea de cumparare, in scopul de a le determina sa-si vanda actiunile lor, negocierile sunt in curs de desfasurare. 

Articol preluat de pe site-ul worker-participation.eu, editat, completat  si actualizat de www.ies.org.ro

(Sursa foto: aici)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile