«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Legea Economiei Sociale in Senat - stadiul dezbaterilor privind proiectul de lege

Postata in: Noutati legislative
Data: 2014-02-20


 

Proiectul de Lege a Economiei Sociale a fost, in ultimile 2 saptamani, pe agenda a trei comisii permanente ale Senatului (Comisia pentru munca, familie si protectie sociala, cat si Comisia economica, industrii si servicii si Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului).

Institutul de Economie Sociala a transmis propunerile de modificare ale proiectului legislativ catre toate aceste comisii, iar reprezentantii RISE si IES au prezentat aceste amendamente la sedintele acestora.

Principalele modificari pe care le propunem proiectului legislativ (aici propunerile de modificare detaliate) abordeaza, in esenta urmatoarele 5 teme:

1. Definirea clara a celor trei domenii care fac obiectul legii, economia sociala, intreprinderile sociale si intreprinderile sociale de insertie;
2. Stabilirea de masuri de sprijin, atat pentru entitatile economiei sociale, cat si specific pentru intreprinderile sociale si intreprinderile sociale de insertie;
3. Recunoasterea ca intreprinderi si, in masura in care se incadreaza in plafoanele de numar de salariati si cifra de afaceri, recunoasterea intreprinderilor sociale ca intreprinderi mici si mijlocii, respectiv eligibilitatea pentru toate programele care se adreseaza acestora conform practicii europene in domeniu;
4. Introducerea microfinantarii ca forma a economiei sociale care raspunde obiectivului de incluziune financiara a grupurilor vulnerabile si recunoasterea rolului caselor de ajutor reciproc in adresarea nevoilor de excluziune financiara in Romania;
5. Definirea unor mecanisme adecvate de dialog intre autoritatile publice centrale si entitatile economiei sociale pentru stabilirea si implementarea unei strategii comune
pentru dezvoltarea sectorului economiei sociale.

Proiectul de lege in Senat

Comisia de Munca si Protectie Sociala a decis marti, 11 februarie, sa analizeze amendamentele depuse si sa faca un grup de lucru mixt cu celelalte doua Comisii sesizate pe fond pentru a vedea care dintre amendamente vor fi preluate. De asemenea, Comisia a cerut Ministerului Muncii sa aiba in vedere amendamentele si sa formuleze un punct de vedere.

Astfel, desi si in aceasta saptamana a fost pe ordinea de zi a Comisiei economice, industrii si servicii si Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului, proiectul de lege a fost amanat pana dupa sedinta Comisiei de Munca, ce va dezbate proiectul legislativ cel ma propabil marti, 25 februarie.

Reamintim ca acest proiect de lege are ca termen de aprobare tacita a comisiilor din Senat data de 23 aprilie 2014.

Discutii privind amendamentele propuse de Coalitie

Vineri, 14 februarie, Directia Generala de Asistenta Sociala a  Ministerului Muncii a avut consultari cu reprezentantii Coalitiei, ocazie cu care s-a agreat ca prevederile legate de clauzele sociale din achizitiile publice sa fie actualizate intocmai cu noua Directiva Europeana a achizitiilor. De asemenea, urmeaza ca si masurile care vizeaza contractele de solidaritate si scutirea de contributii sociale sa fie discutate cu Directia de Ocupare din Minister.

Miercuri, 19 februarie 2014, reprezentantii IES, RISE, UNCAR si Centrocoop au participa la o consultare cu Grupul PSD  din Comisia de Munca din Senat, consultare la care au fost invitati si reprezentanti ai Ministerului Muncii, patronatelor si sindicatelor.

Cele mai dificile discutii au avut loc in jurul conceptelor uzitate (economia sociala, intreprinderi sociale si intreprinderi sociale de insertie), a formelor de organizare a entitatilor de economie sociala si modalitate de respectare a principiilor economiei sociale (caracterul democratic, distribuirea profitului etc.), precum si a relevantei acestui sector in tara noastra, in conditiile in care la acest moment nu sunt culese date oficiale cu privire la aportul entitatilor de economie sociala in Romania.  

Subiectul care a surescitat cele mai multe discutii a fost cel legat de formele de organizare, mai precis daca si in ce conditii societatile comerciale pot fi parte a economomiei sociale, intreprinderi sociale sau chiar intreprinderi sociale de insertie. Reprezentantul Confederatiei Patronale din Industrie, Servicii si Comert (CPISC) a solicitat in mod imperativ intoducerea societatilor comerciale, indiferent de actionariat, printre actorii economiei sociale si, inclusiv, a contestat caracterul economic al ONGurilor (asociatiilor si fundatiilor) si realitatea faptului ca acestea sunt si pot fi producatori de bunuri sau servicii.

50 de organizatii care sustin propunerile de modifcare a proiectului legislativ

Pana la aceasta data 50 de organizatii au transmis scrisori de sustinere privind propunerile de modificare a proiectului legislativ. Scrisorile si lista cu organizatiile sustinatoare vor fi prezentate marti in sedinta Comisiei de Munca.

Puteti gasi la aceasta pagina lista organizatiilor semnatare.

Multumim, pe aceasta cale, tuturor organizatiilor care ne-au transmis scrisori de sustinere!

Cei interesati pot trimite in continuare scrisori de sustinere pe adresa de mail adrian.secal@fdsc.ro. Modelul de scrisoare il puteti gasi la aceasta pagina.

De asemenea, va invitam sa promovati modificarile proiectului legislativ si prin transmiterea acestora catre deputatii si senatorii din circumscriptia in care activitati.

Pentru mai multe informatii puteti lua legatura atat cu Ancuta Vamesu, coordonator Economie Sociala, email ancuta.vamesu@fdsc.ro, cat si cu Adrian Secal, coordonator IES, email adrian.secal@fdsc.ro.

(sursa foto:immromania.ro)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile